Okénko investora  |  02.04.2014 17:09:38, aktualizováno 17:14:18

Co mají společné švýcarská a švédská ekonomika?

Téma inflace a deflace je jedním z nejžhavějších námětů aktuálního ekonomického žurnálu. S problémem negativního růstu cen momentálně nebojují jenom jihoevropské země, jež byly evropskou dluhovou krizí zasaženy nejvíce. S tímto fenoménem zápasí například i Švýcarsko nebo Švédsko.

Švýcarsko bojuje s negativním růstem cenové hladiny již 10 kvartálů neboli 2 a půl roku. I když v této souvislosti nelze mluvit o nijak významných cenových propadech, co se absolutních hodnot týče, ve výsledku se ale přeci jenom jedná o negativní hodnoty, které ovlivňují inflační očekávání a postupně učí spotřebitele odkládat své nákupy na později. Rovněž způsobují, že švýcarská centrální banka (SNB) stále drží zafixovanou maximální hodnotu kurzu franku vůči euru na úrovni 1,20, i když obavy z rozpadu společné měnové unie, které v minulosti způsobily masivní nákup franků, dávno opadly.  Ukotvení měnového kurzu EUR/CHF se centrální banka podle slov Thomase Jordana, guvernéra SNB, nehodlá vzdát, a to ani s ohledem na to, že důvod, kvůli němuž banka přistoupila k tomuto kroku, již neexistuje (hrozba rozpadu eurozóny). SNB jednoduše tímto způsobem limituje maximální posílení domácí měny vůči EURu, čímž částečně limituje pokles cenové hladiny, který by mohl nastat v důsledku přílišného posilování domácí měny.

Graf: Vývoj inflace ve Švýcarsku

Švédská koruna je letos jediná měna z 11 měn vyspělých zemí kromě kanadského dolaru (CAD), která oslabila vůči americkému dolaru (USD). Švédsko stejně jako Švýcarsko trápí negativní inflace. Severská země má ale na rozdíl od Švýcarska jedno eso v rukávu, a to možnost snížení úrokových sazeb. Základní úroková sazba je nyní na úrovni 0,75 procenta, kde se pravděpodobně dlouho neudrží. Podle slov náměstka guvernéra švédské centrální banky Riksbank Jochnicka mohou být úrokové sazby sníženy již na nejbližším dubnovém zasedání. Centrální banka naposledy snížila základní úrokovou sazbu v listopadu 2013, a to z 1 na 0,75 procenta.

Graf: Vývoj inflace ve Švédsku

Kromě záporné inflace jsou si Švýcarsko a Švédsko podobné i v jiných makroekonomických parametrech. Obě mají přebytkovou bilanci běžného účtu. Švýcarsko ve výši 10 a Švédsko na úrovni 5,5 procent HDP a velmi nízké zadlužení státu. Švédsko ve výši 38,2 a Švýcarsko 35,4 procent HDP. Rovněž měny obou zemí se vyvíjejí velmi podobně vůči USD. Když USD/CHF (oranžově) posiluje, posiluje i měnový pár USD/SEK (zeleně) a stejně to platí i při oslabování měnových párů. Jediným rozdílem je, že švédská koruna je volatilnější, a tedy posiluje nebo oslabuje vůči USD výrazněji než CHF.

Graf: Srovnání vývoje měnových párů USD/SEK (zeleně) a USD/CHF (oranžově)

Graf: Vývoj měnového páru USD/SEK, denní graf

Technická analýza USD/SEK
USD/SEK uzavřel 27. března poblíž klíčové úrovně. Na hladině 6,48 je vidět souběh horní hrany klesajícího kanálu s 100denním klouzavým průměrem. Nové prodejní naděje oživuje i skrytá medvědí divergence na stochastickém oscilátoru. Z technického pohledu tedy vše zatím favorizuje posílení švédské koruny proti americkému dolaru. Je však potřeba říci, že dojde-li k prolomení zmiňovaného odporu, tak trh získá sebevědomí pro další růst.
Michala Moravcová

Michala Moravcová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze obor Finance. Působila ve společnosti WOOD & Company v Praze, kde pracovala jako trader na akciových trzích. Specializovala se zejména na trhy střední a východní Evropy. Momentálně pracuje jako analytička finančních trhů ve společnosti Bossa. Součástí její práce je analýza domácí i zahraniční makroekonomické situace a její vliv na finanční trhy, zejména na forex. Věnuje se ekonomickému vzdělávaní veřejnosti a publikaci ekonomických článků.

Logo BossaSpolečnost BOSSA je stabilním obchodníkem s cennými papíry, který se v evropském hospodářském prostoru pohybuje již 17 let. Za dobu své existence se dočkala mnohých ocenění. Např. časopisem Forbes byla několikrát označena za brokera roku a to zejména na svém domácím - polském trhu. Od roku 2012 vstupuje také na trh český, kde může své klienty oslovit obchodní platformou Metatrader 4 pro PC i mobilní zařízení, kamennou pobočkou v centru Prahy, technickou podporou i zpravodajstvím v českém jazyce, stejně tak strukturovaným systémem bezplatného vzdělávání, které zajišťuje tým zkušených odborníků i mnohaletých traderů.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688