Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  28.03.2014 12:54:56

Best of Investiční fórum: Ekonomický a investiční výhled očima předních expertů

 Na historicky pátém Investičním fóru se setkali přední čeští ekonomové a investoři a svého zástupce vyslal i renomovaný evropský bankovní dům. Diskuze se točila okolo ekonomického a investičního výhledu na rok 2014 a opomenuty nezůstaly ani alternativní způsoby alokace investic. Jako tečku za celým fórem nabízíme souhrn všeho podstatného, co během pěti přednáškových a diskuzních bloků zaznělo.

 

Ekonomický a investiční výhled na rok 2014

 

  • William de Vijlder (hlavní investiční stratég BNP Paribas Investment Partners)

 

V. Investiční fórum (William de Vijlder)
V. Investiční fórum (William de Vijlder)

 

Hlavní investiční stratég BNP Paribas Investment Partners William de Vijlder v úvodním bloku pátého Investičního fóra zdůraznil, že se rok 2014 ponese především ve znamení centrálních bank. Zejména americký Fed, ECB a Bank of Japan podle něj budou pokračovat v uvolněné měnové politice, v případě Evropy navíc není zcela vyloučené, že se monetární politika dočká dalšího uvolňování.

 

"Americká centrální banka tvrdí, že sazby nezačne zvyšovat dříve než na začátku roku 2015. Ani tak by ale neměly být zvýšeny o více než 100 bazických bodů. Jinými slovy, Fed bude politiku, která je pro trhy pozitivní, udržovat ještě velmi dlouho," poznamenal Vijlder. Držet hotovost je proto podle něj v současné situaci špatné rozhodnutí. "Na jedné straně je zde rostoucí a oživující globální ekonomika, na straně druhé tři nejvýznamnější centrální banky, které budou růst světového hospodářství nadále podporovat."

 

 

Poměrně rezervovaně proto Vijlder z pozice investora nahlíží na dluhopisový trh. "Výnosy z dluhopisů jsou velmi nízké, což reflektuje přesvědčení trhu, že politika centrálních bank bude nadále skutečně uvolněná," uvedl. Na druhou stranu ale upozornil, že výnosy dluhopisů s delší dobou splatnosti pomalu rostou, což lze interpretovat jako přesvědčení investorů, že se postoj centrálních bank v delším horizontu výrazně změní. Výnosy desetiletých amerických a německých vládních dluhopisů by podle něj letos mohly dosáhnout 5, respektive 4 %. Kapkou vody v poušti by se však mohly stát dluhopisy mladých trhů vydávané v dolarech nebo eurech. "Spready těchto bondů jsou podle nás atraktivní a nervozita, kterou jsme zaznamenali v loňském roce, byla přehnaná," řekl. Stejně tak by podle něj investoři měli brát v potaz i korporátní high yield dluhopisy.

 

 

Chování centrálních bank by letos mělo výrazně ovlivňovat také měnový trh. "Dolar podle nás bude v roce 2014 posilovat zejména vůči euru, přičemž by toto posilování mělo v okamžiku, kdy trhy začnou více očekávat utažení politiky Fedu, nabrat na síle," vysvětloval. Pokud se tedy investoři pro následujících dvanáct měsíců chtějí zajistit proti případnému negativnímu vlivu omezování QE na akciové trhy, měli by částí svých investičních prostředků spekulovat i na pokles kurzu eurodolaru. "Bude-li růst ekonomiky Spojených států příliš silný, budou v roce 2014 akciové trhy trpět, dolar ale naopak zažije silnou rally. Kombinace akcií a amerického dolaru tedy z našeho pohledu představuje velmi zajímavý mix."

 

 

Z pohledu jednotlivých regionů Vijlder pro letošní rok sází kromě Spojených států i na Evropu a mladé trhy, například Čínu nebo Rusko. "Ukazatel P/E je v USA nad dlouhodobým průměrem, americký trh jako takový je rozhodně dražší a Evropa levnější. Stejně tak zlevňují i mladé trhy," uvedl. Atraktivitu evropských akcií by navíc mohlo podpořit očekávání, že zisky zdejších firem letos vzrostou o 10 %, zatímco ve Spojených státech pouze o 7 %.

 

 

V závěru svého vystoupení se William de Vijlder věnoval potenciálním rizikům v roce 2014. Těmi jsou podle něj zejména hrozba návratu eurozóny do recese a na druhé straně Atlantského oceánu paradoxně již dříve zmíněný příliš silný růst amerického hospodářství, který by mohl urychlit utahování uvolněné měnové politiky Fedu. Jistá rizika s sebou nesou i obavy z cyklického vývoje čínské ekonomiky.

 

"Centrální banky trhy ujišťují, že pokud dojde k problémům v ekonomice, zasáhnou. Není tedy potřeba držet hotovost. Investorům radím, aby se soustředili na dluhopisy z mladých trhů s vysokými výnosy, možností jsou také konvertibilní dluhopisy. Co se týče akcií, přikláním se na stranu Evropy a mladých trhů. V tuto chvíli mohu doporučit Rusko a Čínu," shrnul Vijlder své postoje. "Japonsko představuje těžkou volbu, velmi záleží na tom, jak se bude vyvíjet japonská měna a otázka vlivu (ne)realizace strukturálních reforem, bez kterých se země do budoucna neobejde. Světové akciové trhy budou také reagovat na politický vývoj – v mnoha zemích se konají volby, které by se mohly promítnout do uvažování investorů," dodal Vijlder na závěr svého vystoupení.

  Investiční večer: Kam (ne)investovat a čím se při tom (ne)řídit Investiční večer: Kam (ne)investovat a čím se při tom (ne)řídit

Je na americkém akciovém trhu bublina? Jak budou trhy dále reagovat na krizi na Ukrajině? Je čas vrátit se na "emerging markets"? Co čeká zlato a další komodity? A jak vybrat tu nejlepší strategii? Přijďte se zeptat v úterý 1. dubna na všechno, co chcete vědět o investování ve zbytku roku 2014, Martina Urbana z brokerjetu ČS a Martina Burdy z Capitalinked na další z řady Investičních večerů.

      

 

   Anketa: Investory mohou ve druhém čtvrtletí zaskočit geopolitika i Fed. Koruna nabídne vzácnou jistotu Anketa: Investory mohou ve druhém čtvrtletí zaskočit geopolitika i Fed. Koruna nabídne vzácnou jistotu

Česká ekonomika by měla ve druhém kvartálu pokračovat v cestě od krizového dna, pražská burza bude nejspíše její směr kopírovat. Investory nicméně nečeká bezstarostná jízda, varují experti oslovení v rámci naší ankety. Ukrajina, velké centrální banky, případně horší než očekávané výsledky evropských firem totiž mohou trhem výrazně zahýbat, podobně jako přízrak deflace, který oživuje vzpomínky na japonskou zkušenost.

Ekonomický výhled na rok 2014

 

  • Jaromír Šindel (hlavní ekonom Citibank)
  • Aleš Michl (analytik, Raiffeisenbank)
  • Jan Bureš (hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny)

 

V. Investiční fórum (zleva Aleš Michl, Jan Bureš, Jaromír Šindel)
V. Investiční fórum (zleva Aleš Michl, Jan Bureš, Jaromír Šindel)

 

Druhý blok Investičního fóra věnovaný ekonomickému výhledu na letošní rok se v úvodu nesl ve znamení periferních zemí eurozóny. Zatímco Jaromír Šindel a Jan Bureš zastávají spíše názor, že se země typu Španělska nebo Itálie s dluhovou krizí popraly relativně úspěšně, Aleš Michl tvrdí, že Řecko, Španělsko nebo Itálie své problémy ani zdaleka nevyřešily. "Největším problémem těchto zemí není jejich dluh. Největším problémem je vydělat peníze, aby export generoval další, aby lidé platili daně a aby vznikala nová pracovní místa. Takový pokrok bohužel nevidím," řekl Michl.

 

Na tento výrok okamžitě zareagovali jak Jan Bureš, který naopak uvedl, že španělský export roste v posledních dvou letech rychleji než německý vývoz, tak Jaromír Šindel, podle kterého je hlavní, že se tyto země, co se týče výdajů, vrátily nohama na zem a opustily ideu neustále rostoucích důchodů. Najít v otázce problémů periferních zemí eurozóny konsenzus se ukázalo být takřka nemožné.

 

 

Podle Bureše lze obecně říci, že se eurozóna jako celek úspěšně posunula za bod zlomu. "Velká krize se odehrála v roce 2011 a na začátku roku 2012. A ačkoli má eurozóna stále velké strukturální problémy, tak neočekávám, že se vrátíme do dob hluboké eurokrize, během níž se hrálo o osud samotného eura," uvedl. "Rok 2014 by měl být z pohledu Evropy konečně růstový, i když by tento růst měl být pouze mírný. Lze očekávat, že uvnitř eurozóny budou nadále velmi patrné rozdíly mezi jádrem a periferií. Například vyhlídky pro Irsko, bývalou periferii, jsou velmi dobré, na druhou stranu některé země bývalého jádra, například Nizozemsko nebo Finsko, tak rychle neporostou," nastínil možný vývoj. Příští měsíce se pak podle něj ponesou především ve znamení voleb do Evropského parlamentu a přechodu na bankovní unii, kterému budou předcházet zátěžové testy evropských finančních domů. "Domnívám se, že přes všechna rizika bude rok 2014 v eurozóně veselejší než rok 2013," shrnul své úvahy.

 

Optimisticky vyznělo také vyjádření Jaromíra Šindela, který tvrdí, že obavy ze scénáře, podle kterého by Řecko opustilo eurozónu, již dávno nejsou aktuální. "Pokrok určitě vidím. Řecku by případná devalvace nepomohla a státy nebudou riskovat rozpad eurozóny."

 

 

Pozornost diskutujících se posléze přesunula na domácí půdu, k nedávné intervenci ČNB. Aleš Michl prohlásil, že je zřejmě jediný, kdo se České národní banky zastal, a že se z jeho pohledu jednalo o krok správným směrem. "Zkrátka to znamená jen to, že exportu zvýšíme marži, a firmy tak nebudou muset propouštět," řekl a na otázku, zda intervence proti koruně nepřišla pozdě, uvedl, že kdyby se ČNB rozhodovala podle toho, co prognózují analytici, neodhodlala by se k tomuto kroku zřejmě nikdy, takže v tomto případě neexistuje jednoznačná odpověď.

 

 

Z hlediska konkrétních investičních instrumentů Jaromír Šindel věří německým dluhopisům, příliš naopak není nakloněn bondům Velké Británie. Na akciových trzích dává před Spojenými státy přednost Evropě, Japonsku a mladým trhům. "Co se týče forexu, sázíme na sílu eura," řekl.

 

 

Jan Bureš doplnil, že i pro rok 2014 věří americkým akciím, i když nedoporučuje výrazně agresivní investice, protože americké burzy jsou podle něj po táhlém býčím trendu poměrně drahé. Velmi opatrný je naopak vůči komoditám a na rozdíl od Jaromíra Šindela sází po boku Williama de Vijldera z BNP Paribas spíše na posilování dolaru vůči euru.

 

 

Aleš Michl je pro následujících dvanáct měsíců příznivcem sektorové analýzy. "Osobně velmi věřím trendu 'big data', jenž je doménou sektoru datových analýz." Z jednotlivých regionů Michl zaujímá poměrně rezervovaný postoj k Brazílii, Číně a Indii, věří naopak Mexiku, Indonésii, Turecku, Nigérii a částečně i Maroku. Na měnovém trhu sází na slabší korunu a slabší japonský jen.

 

8 akciových sázek pro hodnotové investory

 

 

8 akciových sázek pro hodnotové investory

Jsou ještě na trhu po pěti letech býčího závodu zajímavé příležitosti? Ano! Osm tipů nabízí Josh Strauss ze společnosti Pekin Singer Strauss, který zároveň vede fond Appleseed, který například v krizovém roce 2008 ztratil jen 18 %, zatímco index S&P 500 odepsal celých 38 %. Dlouhodobě se mu daří se svým fondem překonávat také světový benchmark MSCI World.

 

Kolik stojí zmeškat nejlepší dny na burze

 

 

Kolik stojí zmeškat nejlepší dny na burze

Nejlepší dny na burze mnohdy přicházejí ve volatilních dobách a jsou střídány strmými denními propady. V podobných obdobích má řada investorů tendenci držet se mimo trh a snažit se časovat vstup, respektive výstup z pozic. Chyba.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688