ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  25.03.2014 18:17:07

Fond zaměřený na stabilní dividendové firmy

Jedním z burzovně obchodovaných fondů ze skupiny smart beta je Global X SuperDividend ETF. Jak už název napovídá, jedná se o fond zaměřený na investice do dividendových akcií.

Podle stránek americké investiční společnosti investuje Global X SuperDividend ETF do stovky akcií společností z celého světa, které mají nejvyšší dividendový výnos. Každá z akcií má v portfoliu téměř stejnou váhu, takže na rozdíl od běžných akciových indexů není vývoj kurzu podílů fondu ovlivňován několika největšími korporacemi.

Vysoká dividenda však není jediným kritériem pro zařazení akcie do portfolia, protože pak by se do něj mohly dostat jednorázově akcie firem, které čas od času vyplatí mimořádnou dividendu a pak zase dlouho nic. Proto společnost Global X využívá další filtry pro selekci akcií, z nichž nejdůležitější je stabilita, s jakou firma dividendy vyplácí a taktéž stabilita samotné výše vyplácené dividendy. Tudíž mohou být z portfolia při čtvrtletním přezkumu vyřazeny akcie firem, u kterých se očekává razantní snížení dividendy či dokonce její úplné zrušení.

Složení portfolia naleznete ZDE

Fond vyplácí svým podílníkům dividendu každý měsíc, roční dividendový výnos Global X Super Dividend ETF se momentálně pohybuje okolo 6,8 %, což je hodně slušné. Do fondu se neplatí vstupní poplatek, akorát roční za správu fondu. Ten dělá 0,58 % z objemu aktiv, což je sice více než u tradičních pasivních ETF, kde se platí i 0,10 %, ale na druhou stranu výrazně méně, než u klasických podílových fondů distribuovaných v ČR bankami a investičními společnosti. U těch se u akciových fondů obvykle platí vstupní poplatek až 5 % a navíc ročně minimálně 1,5 % z objemu, což při dlouhodobějším držení investice z jejího zhodnocení užere pěknou sumu.

S podíly fondu se obchoduje v amerických dolarech na burze NYSE Arca. Kurz podílu se v současnosti pohybuje okolo 24 dolarů. V roce 2013 bylo celkové zhodnocení fondu (růst kurzu + dividendový výnos) 14,73 %. To bylo méně, než měly hlavní akciové indexy, na druhou stranu se u dividendového investování jedná o konzervativnější dlouhodobější instrument, který může být vzhledem ke svému dividendovému výnosu vhodnou součástí investičního portfolia. Netřeba zapomenout na možnost získané dividendy dále reinvestovat.

Každá strategie nebo instrument má i svá rizika. I dividendových akcií se týká kurzové riziko. Ceny akcií mohou nejen růst ale i klesat. U dividendových akcií se tak může stát například za situace, kdy náhle dojde k růstu úrokových sazeb, což sníží jejich atraktivitu oproti třeba korporátním dluhopisům. Ještě dodám, že ve správě Global X SuperDividend ETF byla k 24. březnu aktiva v hodnotě 838 miliónů amerických dolarů. Průměrný denní objem obchodů s podíly fondu na burze je přes 200 tisíc kusů, což zaručuje dostatečnou likviditu pro nákup i případný pozdější prodej.

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688