Zbavte svůj dům nežádoucí vlhkosti

Nežádoucí vlhkost v domě či na chalupě je příčinou vzniku plísní, které ohrožují nejen konstrukci stavby, ale především naše zdraví. Najít snadné a finančně nenáročné řešení přitom nemusí být vůbec těžké. V boji proti vlhkosti jsou spolehlivým pomocníkem teplovzdušné panely, které zajišťují pravidelné větrání a průběžné odvlhčování. Šikovný kutil zvládne jejich instalaci sám. 

Teplovzdušné panely fungují na principu využití solární energie. Jejich provoz tak není spojen s žádnými dalšími náklady. „Vzduch zvenčí se dostává do domu skrze vnější stěnu panelu a teplý vzduch z panelu, který je pomocí zabudovaného ventilátoru, trubice a tryskového vyústění vháněn dovnitř přetlakem, se rozšíří po objektu,“ popisuje princip zařízení Jiří Jelínek z firmy SolarAir s.r.o.

Jak tedy na instalaci panelu?

1) V první řadě si musíme důkladně rozměřit, kde zhotovíme otvor skrze zeď, kterým bude ve finále proudit čerstvý vzduch z panelu do místnosti. Zda panel umístíme vodorovně či svisle, otvorem nahoru nebo dolu, není důležité. Většinou se snažíme panel umístit tak, aby byl esteticky sladěn s některými prvky na fasádě.

2) Otvor pro potrubí o průměru 125 milimetrů zhotovíme pomocí jádrového vrtání, nebo vykružovací korunkou na zdivo, která lze upnout do klasické vrtačky. Pokud nevlastníte jádrovou vrtačku ani korunku na zdivo, můžete si je zapůjčit skoro v každé půjčovně nářadí. Jak už bylo uvedeno, používá se potrubí o průměru 125 milimetrů. Proto je dobré vyvrtat otvor o průměru 142 – 150 milimetrů, potrubí jde potom lehce do otvoru zasunout.

3) Když je hlavní otvor hotov, je dobré si do něj šikmo vyvrtat malou dírku o průměru přibližně 8 – 10 milimetru, jíž následně protáhneme kablík, který vede ze zadní strany panelu. Vyhneme se tak nepříjemnému zasekávání kabelu, či nevzhlednému lištování.

4) Poté, co si protáhneme kablík připravenou dírkou, přejdeme k přesnému rozměření spodních držáků panelu. Spodní hrana velkého otvoru nám může posloužit jako pevný bod pro přesné rozměření dolní hrany panelu.

Spodní držáky nedáváme zároveň se svislou hranou panelu. Umístíme je 5 centimetrů od kraje panelu. K ukotvení do zdi použijeme klasicky dostupné hmoždinky a vruty. Hned po ukotvení spodních držáků si přímo proti nim doměříme držáky horní a ukotvíme je do zdi.

5) Když máme všechny čtyři držáky ukotveny, přikročíme k instalaci potrubí. Hliníkové flexi potrubí je součástí montážní sady u každého panelu. Potrubí lze natáhnout až na 60 centimetrů. Flexi potrubí natáhneme na požadovanou délku a z vnější strany na něj navlékneme černý kaučukový límec, který je také součástí sady. Takto nachystané potrubí můžeme zasunout do otvoru ve zdi. Pokud je otvor vyvrtán korunkou většího průměru, lze potrubí dotěsnit pomocí montážní pěny.

6) Nyní je vše připraveno k samotnému osazení panelu na zeď. Spodní hranu panelu nasadíme drážkou (která je po celém obvodu panelu) do spodních držáků. Následně panel pomalu přiklápíme směrem ke zdi až do okamžiku, kdy vyústění z panelu zapadne do potrubí. Potom panel zajistíme nerezovými šrouby v horních držácích. Pak už jen z panelu sejmeme ochranou folii a venkovní část montáže je hotová.

7) V místnosti pak odřízneme přečnívající potrubí zároveň se zdí. Dále do potrubí vsuneme plechový límec a ukotvíme jej do zdi přes předem předvrtané dírky. Následně do límce natočíme po směru hod. ručiček bílý koncový talíř.

8) V místě, kde ústí kablík ze zdi, umístíme pomocí hmoždinek regulátor popřípadě vypínač. Barevné schéma zapojení drátků v regulátoru je na krabičce samotného regulátoru. A panel je tak zdárně namontován. 

Jako ideální pro tyto případy se jeví panely SolarVenti, které vyšly ze tří nezávislých testů jako nejvýkonnější z testovaných výrobků. Pečlivá zkoumání jejich výkonu a účinnosti navíc prokázala, že technické parametry kolektorů SolarVenti jsou přesné a poctivé.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika