Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  13.03.2014 17:22:33

Akciový býk není mrtev, líbí se nám i evropské banky

Býci oslavili páté narozeniny. Na začátku března 2009 americké akciové trhy dosedly na krizové dno, od té doby si například Dow Jones Industrial Average připsal přes 150 %. Nemusí to být zdaleka vše, říká stratég ze Saxo Bank Peter Garnry. Globální ekonomika podle něj pokračuje v cestě vzhůru a na trhu navzdory měnovému dopingu stále nejsou bublin. Garnrymu se nyní mimo jiné líbí výrobci spotřebního zboží a banky.

Loňská výkonnost globálních akciových trhů potěšila, třeba Japonsko nabídlo 50% růst. Jak pravděpodobné je, že se letos dočkáme něčeho podobného?

Peter Garnry s býkem

Loni byl trh poháněn několikerou měnovou expanzí. Letos se podle mě akcie budou mnohem více řídit růstem, výnosy a zisky; půjdou s těmito ukazateli ruku v ruce. Z pohledu investorů půjde stále o dobrý rok, ale ne jako loni.

Jedním z vašich tipů na rok 2014 jsou chemické společnosti. Lze obecněji říci, že sázíte na cyklické tituly, tedy na firmy, které by měly těžit z pokračujícího oživení?

Ano, letos doporučujeme v portfoliu nadvážit (overweight) cyklické tituly. Jmenovitě půjde o průmyslové společnosti a část surovinového sektoru. Těžaři stále trpí jistu kocovinou, ale jejich valuace už jsou zajímavé. Přesto se ještě mohou objevit na cestě vzhůru nějaké ty výmoly. Zmíněný chemický sektor a suroviny jsou proto nyní asi zajímavější, a to díky tomu, jaké momentum, jaký trend si tyto sektory užívají, a také díky silným maržím, které je možné v těchto sektorech sledovat.

Co dalšího by díky nastoupené cestě od krizového dna mělo prosperovat?

Finanční tituly, ale z nich je potřeba si více vybírat. Stále se odděluje zrno od plev, hlavně v Evropě, kde má stále hodně bank problémy. ECB navíc brzy začne finanční sektor testovat. To znamená, že se toho v Evropě v bankovním odvětví bude dít hodně zajímavého, a to v dobrém i špatném slova smyslu, což znamená mnoho příležitostí. Určitě se nám také líbí tituly, které jsou navázány na spotřebuautomobilky, řetězce nabízející oblečení, média a další. Jejich budoucnost je stále velice dobrá.

Zmínil jste zátěžové testy bank, jež chystá Evropská centrální banka. Poteče podle vás hodně krve?

Složitá otázka. I když ECB trvá na tom, že bude na slabé banky tvrdá, myslím si, že nebude až tak tlačit na pilu. Nebude tak tvrdá, jak by asi měla být. Evropský bankovní sektor je stále zadlužený a stále se v souvislosti s ním zmiňuje takzvaný tail risk, tedy okrajové riziko. Bankéři si nemohou dovolit riskovat, že sektor příliš destabilizují, rozpohybují.

Co konkrétně tedy od evropských centrálních bankéřů čekáte?

Myslím si, že se dočkáme seznamu bank, které je potřeba restrukturalizovat. Buď jim pomůže navýšit kapitál soukromý sektor, nebo budou muset vlády jednotlivých zemí najít nějaké řešení. Většina evropských bank je nicméně na kapitálových trzích poměrně aktivní, snaží se udat akcie a vyztužit si rozvahy, což se povětšinou daří. Nedávno byla s něčím podobným úspěšná španělská Bankia. To je možné brát jako pozitivní signály. Rozvahy jsou v lepším stavu než před dvěma lety, ale i tak zátěžové testy ukáží na slabší banky.

  • Pavel Hnát (VŠE): Evropa potřebuje další otřes. Bez něj se politici ani voliči neprobudí z letargie
  •  

  • Ukrajina: SHORT a LONG pohled na současné turbulence na pomezí Evropy a Ruska
  •  

    Přispěje tedy testování k potřebnému pročištění evropského bankovního sektoru? Bude na jeho konci možné mluvit o kreativní destrukci, na rozdíl od předchozího kola testů?

    Podle mě to některé banky nyní neustojí. Příkladem může být RBS – banka již propustila 25 % zaměstnanců a snaží se problémy záplatovat. Testy nicméně podle mě budou prospěšné, vylepší rozvahy v evropském bankovním sektoru. Zároveň dojde ke standardizaci způsobu měření nesplácených úvěrů a oceňování aktiv, což se pozitivně projeví na úvěrových trzích v celé Evropě. Asi během testů a po nich zažijeme nějaké turbulence, ale sektor je přežije. Vlády již nejsou pod takovým tlakem a systém je mnohem stabilnější. S pár slabšími bankami si proto poradí.

    I proto vám na závěr připomenu vaše prohlášení, že krize stvořila nesmrtelného býka. Do jaké míry jde o hyperbolu, a do jaké si opravdu myslíte, že trh nyní čeká veskrze poklidná cesta vzhůru?

    Nemyslím si, že by na trhu byly bubliny, ještě ne. Mnoho indikátorů v řadě zemí to potvrzuje. Pokud se navíc zeptáte investorů, zjistíte, že je hodně lidí nervózních. Během bubliny přitom strach na trhu prakticky neexistuje, všichni do toho jdou naplno. Když jsem mluvil o nesmrtelném býkovi, měl jsem na mysli to, že když člověk zainvestoval v roce 2009, skutečně strefil jackpot. Od té doby se valuace zvýšily a očekávané výnosy z akcií snížily, ale akcie na tom z určitého pohledu ve srovnání s dluhopisy stále nejsou tak dobře, jak by se dalo čekat. A proto si myslím, že je stále rozumné na ně sázet.

    Čtěte také:

     

     

     

     


    K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář

    Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

    Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
    Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
    Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




    Zobrazit sloupec 

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Katastrální úřady

    Ochranné známky

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Finanční katalog

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688