ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  11.03.2014 19:02:05

ETF investoři opouštějí americké akcie a vracejí se k dluhopisům

V únoru si burzovně obchodované produkty (ETP) připsaly do správy dalších více než 27 miliard dolarů. Největší přítoky peněz zaznamenaly produkty zaměřené na americké státní dluhopisy. Mírné zlepšení zaznamenaly i komodity v čele se zlatem.

Podle pravidelné statistiky společnosti BlackRock vložili investoři v průběhu února do burzovně obchodovaných produktů (ETP) dalších 27,2 miliardy dolarů. Investory povzbudilo především vystoupení Jenet Yellenové před členy amerického Kongresu. Na konci nejkratšího měsíce letošního roku spravovaly burzovně obchodované produkty aktiva za více než 2,4 bilionu dolarů. Celkem bylo na trhu 5 098 produktů.

U dluhopisů padaly rekordy

Historicky nejvyšší měsíční přítoky prostředků zaznamenaly dluhopisové ETP. V průběhu února poslali investoři do této skupiny produktů 19,6 miliardy dolarů. Největší přízni se těšily americké státní dluhopisy, které získaly téměř 11,4 miliardy dolarů. Dobře se vedlo i produktům investujícím do firemních dluhopisů investičního stupně, připsaly si 3,6 miliardy dolarů. ETP investující do firemních dluhopisů s vysokým výnosem (High Yield) získaly 1,4 miliardy.

TIP: Jak se zdaňují dividendy u ETF fondů?

Americkým akciím investoři nevěřili

V únoru získaly nové prostředky i akciové ETP. Za měsíc si tyto produkty připsaly 5,8 miliardy dolarů. Největší čisté přítoky měly rozvinuté země mimo spojené státy. Americké akciové produkty ztratily 208 milionů dolarů.

Z hlediska jednotlivých sektorů (pozn. americké akcie) se nejvíce dařilo sektorům zdravotní péče (2,7 miliardy dolarů), energetiky (1,6 mld. USD) a nemovitostí (1,2 mld. USD). Na opačném konci žebříčku byl se ztrátou 1,1 mld. dolarů sektor cyklického spotřebního zboží. Pokud se podíváme na přítoky podle tržní kapitalizace firem, pak nejvíce ztrácely středně velké společnosti (-3,3 mld. USD), následované největšími společnostmi (-2,9 mld. USD). Poklesu se vyhnuly malé (949 mil. USD) a mikro (97 mil. USD) společnosti.

Nadále se nedařilo rozvíjejícím se zemím

Vybírání peněz se v únoru nevyhnuly ani produkty investující do akcií firem z rozvíjejících se zemí. Akcie zařazené do skupiny Emerging Markest ztratily jako celek více než 4,5 miliardy dolarů. V odlivu prostředků vedly tyto země: Čína, Mexiko a Rusko.

Investoři zamířili do vyspělých zemí

Z nových peněz investorů se mohli těšit správci akciových produktů, které se zaměřují na rozvinuté země. Jako celek si připsaly akciové ETP rozvinutých zemí 10,4 miliardy dolarů. ETP na Evropu získaly téměř 4,2 miliardy, asijsko-pacifický region 3,5 miliardy a Pan Evropu 2,8 miliardy dolarů.

Rostl zájem o drahé kovy

V únoru se dařilo i produktům investujícím do drahých kovů. ETP na zlato si připsaly 500 milionů dolarů, v případě stříbra to bylo 200 milionů. Čisté přítoky byly k vidění i u produktů zaměřených na energetické suroviny či zemědělské komodity. Drahé kovy nechávaly investory chladné, ztratily 29 milionů dolarů.

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688