Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.03.2014 10:52:35

ČR - revize vývoje HDP ve 4Q vylepšila předběžné údaje, naše ekonomika roste nejrychleji v EU

Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy poklesl v roce 2013 v porovnání s předchozím rokem o 0,9 %.

Hrubý domácí produkt (HDP) za rok 2013
očištěný o nestejný počet pracovních dní, cenové vlivy a sezónnost*/ byl podle zpřesněného odhadu meziročně nižší o 0,9 %.

Vývoj HDP v % (očištěno o cenové, sezónní a kalendářní vlivy)
1. čtvrtletí
2. čtvrtletí
3. čtvrtletí
4. čtvrtletí
Ke stejnému čtvrtletí 2012
-2,2
-1,6
-1,0
+1,3
-0,9
K předchozímu čtvrtletí
-1,2
+0,3
+0,3
+1,9
x

Meziroční a zejména mezičtvrtletní vývoj hrubého domácího produktu byl, stejně jako v roce 2012, podstatně ovlivněn nerovnoměrným inkasem spotřební daně z tabákových výrobků. Předzásobení tabákovými výrobky koncem roku a s tím spojená povinnost zaplatit příslušnou spotřební daň zvyšuje v daném čtvrtletí hrubý domácí produkt na úkor následujících jednoho až dvou čtvrtletí. Pro posouzení vývoje celkové výkonnosti ekonomiky je proto vhodnější použít ukazatel hrubá přidaná hodnota (HPH), který daňové příjmy neobsahuje.

Vývoj HPH v % (očištěno o cenové, sezónní a kalendářní vlivy)
1. čtvrtletí
2. čtvrtletí
3. čtvrtletí
4. čtvrtletí
Ke stejnému čtvrtletí 2012
-1,9
-1,4
-0,7
+0,6
-0,8
K předchozímu čtvrtletí
-0,2
0,0
+0,2
+0,6
x

Snižování výkonnosti ekonomiky v průběhu celého roku 2012, měřené vývojem vytvořené hrubé přidané hodnoty, pokračovalo i v loňském 1. čtvrtletí. Po stabilizaci v průběhu 2. čtvrtletí ekonomika ve druhé polovině roku mezičtvrtletně a v posledním čtvrtletí i meziročně rostla. Meziroční zvýšení hrubé přidané hodnoty ve 4. čtvrtletí je však třeba posuzovat s přihlédnutím k nízké srovnávací základně v roce 2012.

Složky poptávky ovlivňovaly loňský vývoj HDP diferencovaně. Jeho meziroční snížení v úhrnu o 0,9 % bylo převážně důsledkem poklesu investic do fixního kapitálu, a to i přes dílčí oživení jeho tvorby v posledním čtvrtletí. Výdaje domácností na konečnou spotřebu stejně jako aktivní saldo zahraničního obchodu v ročním úhrnu stagnovaly. Mírně pozitivně ovlivnily vývoj HDP výdaje vládních institucí na konečnou spotřebu.

Struktura poptávky

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly meziročně celkem o 0,4 % při rozdílném vývoji hlavních složek. Zatímco výdaje institucí vládního sektoru byly meziročně vyšší o 1,9 %, domácnosti utratily ve srovnání s rokem 2012 o 0,2 % méně, a to i přes obnovený růst v posledním loňském čtvrtletí o 0,7 %. Měřeno stálými cenami, vydaly domácnosti v předchozím roce méně zejména za potraviny, alkoholické nápoje, nábytek, údržbu a opravy bytů, stravování, rekreaci a léčiva. Naopak více než v roce 2012 utratily hlavně za oděvy, elektřinu a teplo, bytový textil, audio a video techniku. V běžných cenách vzrostly výdaje domácností o 1,0 % při růstu cenové hladiny o 1,2 %.

Tvorba hrubého kapitálu byla v roce 2013 meziročně nižší o 4,0 %, fixního kapitálu bylo vytvořeno o 3,3 % méně než v roce 2012 především vlivem propadu investic stavebního charakteru. Menší než v předchozím roce byly také investice do strojního vybavení a dopravních prostředků. Stav zásob (neočištěný o sezónní vlivy) se za celý rok 2013 téměř nezměnil, jejich výrazný nárůst ve 3. čtvrtletí v zásadě kompenzoval poklesy v průběhu ostatních čtvrtletí.

V zahraničním obchodu vzrostly v roce 2013 ve stálých cenách vývoz i dovoz zboží téměř shodně (o 0,9 %, resp. o 0,8 %), vývozní ceny se zvýšily o 1,3 %, dovozní naopak o 0,3 % klesly.

Vývoj nabídky

Hrubá přidaná hodnota se v celoročním úhrnu snížila o 0,8 %. K její tvorbě pozitivně přispělo odvětví peněžnictví a pojišťovnictví. Přínos klíčového odvětví zpracovatelského průmyslu byl v celoročním průměru neutrální, když růst v posledním čtvrtletí stačil pouze kompenzovat negativní vývoj prvního a částečně i druhého čtvrtletí. Odvětví zemědělství, stavebnictví, obchodu a některých tržních služeb úrovně předchozího roku nedosáhla.

Daně z produktů meziročně klesly celkem o 1,5 % při značně diferencovaném vývoji v průběhu roku. Výraznější, více než tříprocentní poklesy v prvních třech čtvrtletích byly částečně kompenzovány růstem ve 4. čtvrtletí o 5,5 %, který byl ovlivněn enormním inkasem spotřební daně z tabákových výrobků.

V běžných cenách byl loni v tuzemské ekonomice vytvořen HDP v hodnotě 3 881 mld. , tj. o 0,9 % více než v roce 2012. Deflátor HDP vyjadřující celoroční změnu úhrnné cenové hladiny se zvýšil meziročně o 1,8 %, z toho ve 4. čtvrtletí o 2,2 %.

Celková zaměstnanost v pojetí národních účtů, zahrnující zaměstnance a samostatně podnikající osoby, vzrostla ve srovnání s předchozím rokem v průměru o 0,9 % na 5 124 tisíc osob. Odpracováno však bylo celkem o 0,8 % méně hodin.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:05  Ranní okénko - Bude budoucnost německé ekonomiky nadále vnímána s optimismem? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:02  Únorová inflace v Česku pod eurozónou Research (Česká spořitelna)
Út   9:00  Dopravní nehodovost v roce 2023 ČSÚ (ČSÚ)

Přečtěte si také:

24.08.2021Německo - revize mírně vylepšila růst HDP ve 2Q na 1,6% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
26.02.2021US - revize mírně vylepšila růst HDP ve 4Q20 na 4,1% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688