Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  04.03.2014 12:16:01, aktualizováno 16:19:05

Putin: USA nám mají nejméně co vyčítat. Nechceme Krym připojit k Rusku, státní převrat na Ukrajině nební legitimní, vojenská akce není zatím zapotřebí, případné sankce vůči Rusku ovlivní všechny strany

Ruský prezident Vladimír Putin na adresu událostí na Ukrajině uvedl, že v této zemi proběhl státní převrat, jehož příčiny jsou velmi komplexní. Na adresu protestujících Putin uvedl, že chápe jejich postoj a snahu o změnu systému v zemi, ale musí se tak dít legitimní cestou. Putin uznal Viktora Janukovyče legitimním prezidentem Ukrajiny. Podle Putina se Janukovyč obrátil na Putina s žádostí na pomoc a Rusko se zavázalo tuto žádost vyslyší. Pokud by došlo na vojenské řešení celé situace, bude to podle Putina v souladu s mezinárodním právem. Nové vedení Ukrajiny nemá, podle Putina, mandát rozhodovat  budoucnosti země. Podle Putina jen "jedni podvodníci vystřídali jiné podvodníky".

Na adresu Krymu ruský prezident uvedl, že nestojí o jeho připojení k Rusku a nechce vyvolávat žádné separatistické nálady, zároveň ale rozhodně stojí za svým právem chránit všemi dostupnými prostředky ruské obyvatele Krymu i Ukrajiny. Podle Putina neoperují na Krymu oficiální ruské vojenské jednotky, ale pouze místní "ozbrojené síly sebeobrany". Na ruskou stranu údajně přešlo již cca 22 000 ukrajinských vojáků včetně několika baterií raketových systémů S-300. Ukrajina tyto informace nepotvrdila.

Rusko oznámilo, že přerušilo vojenské cvičení svých jednotek u ukrajinské hranice. NA adresu případné přímé vojenské intervence v zemi Putin prohlásil, že zatím není takové řešení nutné.

V reakci na napětí ohledně Krymu USA přerušila až do odvolání všechna plánovaná obchodní a investiční jednání s Moskvou a všechny plánované společné vojenské akce. Kreml kontroval hrozbou opatření, která by mohla ohrozit stabilitu dolaru a jeho pozici světové rezervní měny. Pohrozil také odmítnutím splátek půjček americkým bankám. Putin také na adresu USA poznamenal, že Spojené státy mají nejméně co kritizovat ruskou angažovanost na Krymu vzhledem k jejich vojenské angažovanosti V Afghánistánu, Iráku či naposledy v Lybii, kde jednaly zcela bez jakékoli autorizace ze strany OSN.

Podle Putina je nutné si uvědomit, že kvůli všeobecné propojenosti budou mít případné sankce vůči Rusku důsledky pro všechny zúčastněné strany.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688