Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  04.03.2014 11:52:38

Chytré telefony v ohrožení? S příchodem „internetu všeho” zastarají

„Internet všeho“ (Internet of Everything) – globální konektivita digitálních zařízení a všeho elektronického vůbec – spotřebitelům v dohledné době nabídne mobilní svět personalizace a komfortu, ale chytrý telefon se následkem toho pravděpodobně stane překonanou technologií.

Tak zní klíčová předpověď ze studie budoucího vývoje vypracované agenturami ZenithOptimedia a Performics. Studie s názvem Všechno mobilní: proč hyperkonektivita znamená konec chytrého telefonu byla zveřejněna na začátku Světového veletrhu mobilních technologií (Mobile World Congress) a navazuje na studii budoucího vývoje 2038 od agentury ZenithOptimedia. Uvádí, že nová éra internetu bude intenzivně mobilní; předpovídá však, že pojem „mobilní“ se nakonec přestane vztahovat na přenosný telefon a namísto toho se jím bude označovat svět, ve kterém je do všeho kolem nás zasazena myriáda počítačů všech typů a velikostí.

Agentury ZenithOptimedia a Performics jsou toho názoru, že spíše než o „internetu všeho“ by možná bylo lépe hovořit o tom, že je „všechno mobilní“, jelikož naše pozornost se přesune ke spotřebiteli, který bude schopen se kdekoli připojit k internetu prostřednictvím předmětů a elektronického vybavení kolem nás a prostřednictvím zařízení, jež lze nosit na těle, mít připevněna na oblečení a dokonce i umístěna pod kůží.

Studie uvádí, že zatímco se budeme éře všeho mobilního přibližovat, dostoupí chytrý telefon vrcholu své důležitosti a celosvětového využití. Agentury ZenithOptimedia a Performics identifikovaly pět klíčových aspektů vývoje, které budou stát za růstem chytrého telefonu v nadcházejících letech, zatímco budeme mít čím dál tím blíž k hyperkonektivitě.

Zaprvé dnes od svých chytrých telefonů očekáváme stále víc, jelikož jejich využití se stává intuitivním a čím dál tím častěji se připojují k zařízením kolem nás. Zadruhé se z našich chytrých telefonů stávají „inteligentní“ přístroje schopné prostřednictvím biometrické technologie zaznamenat změny v našem rozpoložení a chování. Zatřetí bude chytrý telefon i nadále čím dál tím víc zaujímat roli klíčového zařízení, jehož prostřednictvím řídíme a organizujeme svůj život. Díky mnoha novým aplikacím může nyní chytrý telefon být jediné zařízení, kterým uvnitř svého domova ovládáme fungování všeho digitálního. Začtvrté stále více využíváme chytré telefony ke snadnějšímu nakupování a tento trend bude jedině sílit. A konečně zapáté: díky pokrokům v oblasti automobilové technologie se auta stávají plnohodnotnými mobilními zařízeními a za jízdy nám poskytují celou řadu funkcí mobilní výpočetní techniky.

Studie Všechno mobilní: proč hyperkonektivita znamená konec chytrého telefonu však dále tvrdí, že jakmile dosáhneme hyperkonektivity a začneme žít ve světě napájeném daty, který bude fungovat za pomoci milionů senzorů a obrazovek zasazených do nejrůznějších povrchů všude kolem nás, přestane mít chytrý telefon, jak ho známe, svůj smysl. Agentury ZenithOptimedia a Performics se domnívají, že v tomto bodě nás čeká přechod od smartphonů, chytrých telefonů, ke smartcities, chytrým městům. Města budoucnosti začnou využívat sítě bezdrátových senzorů, které budou dodávat data všem, a umožní nám vést svůj život způsobem, který je skutečně mobilní. V éře všeho mobilního bude pozornost zaměřena na spotřebitele a obsah, který bude utvářen a upravován podle jejich individuálních potřeb. V tomto mobilním světě točícím se kolem spotřebitele bude koncepce mediálních kanálů mediálním a marketingovým odvětvím nevyhnutelně opuštěna.

Fred Joseph, zastávající v agentuře Performics pozici generálního ředitele pro Evropu, Blízký východ a Afriku a v agentuře ZenithOptimedia pozici Global Mobile Lead, řekl: „Není pochyb o tom, že chytrý telefon se v nadcházejících letech stane sofistikovanějším a bude v životě větší části světové populace hrát důležitější roli. Domníváme se však, že jak se bude technologie vyvíjet a postupně umožní nastolit svět hyperkonektivity napájený daty a fungující za pomoci senzorů, chytrý telefon, jak ho známe, se stane zastaralým. Značkám, které jsou připravené investovat do navazování spolupráce, technologických řešení a, co je důležitější, ‚vlastněného obsahu‘, tento nový svět nabídne celou řadu skvělých příležitostí, jak dlouhodobě zaujmout zákazníky.“

Tomáš Iľko

Senior PR Consultant

 

04.03. 14:21  pohyb serverů v prostoru (Nasraláh)
04.03. 13:45  pohyb serverů v prostoru (Nasraláh)
04.03. 12:54  malý výkonný počítač (Nasraláh)
04.03. 12:49  malý výkonný počítač (Nasraláh)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688