Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  28.02.2014 15:02:37

Důsledky měnových zásahů v Číně zatím trhy nepochopily

Zdá se, že trhy reagují jen velmi pomalu na důsledky nedávného rozhodnutí Číny oslabit svou měnu. Čínský jüan se teď přitom obchoduje proti americkému dolaru nejníže za několik posledních měsíců.

Já si však myslím, že:

Vývoj v Číně bude mít dalekosáhlé důsledky i ve světě, a v roce 2014 se to projeví následovně:

Světovou ekonomiku táhne právě Čína. Na přelomu let 2008/2009 během vrcholící krize nesla na svých bedrech podporu růstu globálního hospodářství, přičemž tehdy dosáhla historicky nejvyšší fiskální expanze (téměř 600 miliard dolarů). Čína současně navýšila své poměry investic k HDP, což až do konce roku 2013 lákalo exportní objednávky od hlavních evropských a americkým vývozců. Jenže když se v listopadu 2013 konalo třetí plenární zasedání 18. ústředního výboru Komunistické strany Číny, oznámila země změnu. Čínské politické elity označily za svůj hlavní cíl potřebu uvést ekonomiku do rovnováhy (namísto zajištění jejího růstu), boj s korupcí nebo snižování znečištění ovzduší. Přitom doufají, že se jim povede změnit růstový ekonomický model počítají teď sice s možnou menší krizí, která je však pořád lepší než větší kolaps v budoucnosti.

Už minule jsem se pokoušel vysvětlit, proč Čína sama vyhledává malé krize raději než nějakou větší. A taky jsem mluvil o tom, jak si Čína nemůže dál dovolit tak vysoké poměry investic k HDP.

Vypadá to, že se teď Čína pustila do zásadní změny své měnové politiky a chystá se oslabovat renminbi. Přitom právě Čína se v minulosti hlasitě ozývala proti abenomice a devalvaci japonského jenu (JPY). Japonsko a Korea totiž stále zůstávají jejími klíčovými exportními konkurenty. Až do minulého týden dovolovala Čína své měně po několik měsíců souvisle růst. Šlo o vedlejší efekt poměrně těsné měnové politiky, která měla držet na uzdě bublinu na úvěrových trzích. Nyní se však pozornost obrátila ze silného jüanu k oslabování měny a je třeba zohlednit zcela nový a klíčový vývoj:

 graf_steen

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Uvedený graf by nás měl znepokojovat spolu s tím, jak mezi Čínou a Japonskem panuje nepřehlédnutelné napětí. Zdá se totiž, že Čína už nehodlá být za milého spojence. Tudíž si můžeme jen domýšlet, co to znamená pro americko-čínské vztahy. A situaci nepomáhá ani provokativní gesto amerického prezidenta Baracka Obamy, který si do Bílého domu pozval dalajlamu. Navíc to, že rally u páru USDCNY odstartovala téměř v den dalajlamovy návštěvy, je samozřejmě úplná náhoda (potkali se v pátek 20. února)!

Čína nemá v posledních dnech moc důvodů k radosti: domácí ekonomika se potřebuje znovu dostat do rovnováhy, což však může naštvat tamní populaci a taky část veřejného sektoru, která v několika minulých letech ze zavedeného statusu quo výrazně těžila. Co se týče zahraničí, Abe v Japonsku trvá na silnější pozici své země, Spojené státy zlobí svými rozhovory s dalajlamou a poslední summit G20 hledal viníky nedávného zpomalení rozvíjejících se trhů.

Poslední měsíc rozhodně nebyl přínosným pro koordinaci měnové politiky nebo v přátelském duchu se nesoucí summity. Vyšší šance politické krize přichází ironicky v době, kdy akciové trhy celosvětově dosahují svých sedmiletých, čtrnáctiletých nebo dokonce historických maxim. Naposledy jsme to mohli pozorovat třeba u amerického indexu S&P 500. Právě zde zůstává v platnosti moje stará ekonomická teorie s názvem Bermudský trojúhelník ekonomiky. Stále nás trápí pomalý ekonomický růst, vysoká nezaměstnanost a vysoké ocenění akciových trhů. To vše je řízeno politikou, ze které těží pouze 20 procent ekonomiky tvořené velkými burzovními společnostmi a bankami. Právě ty mají přístup k 95 procentům všech úvěrů a taky ke státním subvencím. Naopak na 80 procent ekonomiky tedy malé a střední podniky, které historicky vytváří 100 procent všech pracovních míst zbývá méně než pět procent úvěrů a ani ne procento kapitálu od politiků.

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688