BBI (BBI)
Okénko investora  |  25.02.2014 17:55:06

Investice desetiletí: Těžaři vzácných kovů

 Zatímco cena zlata klesla zhruba o třetinu, akcie těžařů spadly dvojnásobně. Provozovatelé dolů museli přistoupit k restrukturalizaci a snížení nákladů. Nyní mají před sebou obrovský potenciál k růstu.

 Akcie těžařů utrpěly pokles nejen kvůli propadu cen jejich klíčových komodit, ale i díky neefektivnímu vedení firem ze strany jejich manažerů. Ti nakupovali další doly za vysoké ceny s cílem zvýšit produkci a nerostné zásoby společnosti, místo aby hlídali náklady.

 Tento vývoj byl zároveň doprovázen snížením cen drahých kovů. Jak cena zlata a stříbra padala dolů, ke dnu se řítily i akcie těžařů. Tento scénář však přinesl jednu z nejzajímavějších příležitostí. Ačkoliv toto odvětví většina analytiků považuje za odepsané, z historického hlediska právě tento sektor přináší nejvyšší potenciál.

 Věříme, že právě vzácné kovy budou směřovat vzhůru. Zároveň při dalším poklesu musíme upozornit, že, cenu okolo 1000 dolarů za unci zlata vnímáme jako mimořádnou příležitost ke vstupu do pozice. Společně s rostoucí cenou zlata by měli růst také jeho těžaři.

 Slabší odpadávají, přežijí ti nejsilnější

 V celém odvětví nastaly během posledního roku významné změny. Došlo k změnám managementů u mnoha firem. Nové řídící složky se místo růstu firmy zaměřují více na efektivnost nákladů a odevzdávají větší porce zisků akcionářům.

 Mnoho firem operuje s nízkým zadlužením a je i po poklesu cen komodit nadále ziskových. Co víc, investoři se v posledním měsíci začali k těžařským titulům navracet a na objemu obchodů a růstu kurzů je cítit změnu trendu. O akciích platí, že v době paniky se dají realizovat nejlepší zisky v nejbližších měsících po odražení ode dna. A to podle nás nastává právě v těchto týdnech.

 Jak vytěžit z růstu maximum?

 Na světě je stále dost nalezišť, která mají relativně nízké náklady na těžbu. Z nich nám vykrystalizovalo několik firem, jež nabízí mimořádně zajímavý výhled. Vzhledem k různým riziko-výnosovým profilům jsme se rozhodli uchopit tuto strategii využít ve více různých investičních variantách pro každý investiční profil.

 Konzervativní varianta

 Pro konzervativnější investory je vhodné vypisování deep out of money put opcí. Vzhledem k vysoké volatilitě akcií těžařských společností je možné inkasovat poměrně atraktivní opční prémie i při větším odstupu realizační ceny od aktuální hodnoty podkladových akcií. V případě pozitivního vývoje dojde k rolování prémií na měsíční bázi, v případně negativního vývoje dojde v nejhorším případě k nákupu akcií s výraznou slevou oproti aktuálním hodnotám. Dále pokračuje strategie vypisovaním out of money call opcí, jedná se tedy o určitou obdobu naší bývalé zlaté strategie, s tím rozdílem, že místo zlata se nyní jedná o akcie těžařských společností.

 ekávaný výnos: 10-15 % p.a.

 očekávané riziko (kolísání výnosu): 10 %

 investiční horizont: 6 měsíců až 2 roky

Vyvážená varianta

 Druhým přístupem je aktivní akciová long-short strategie. Strategie bude vycházet z hloubkové analýzy sektoru i jednotlivých firem. Z analýzy vzejdou společnosti, které budou mít potenciál "přežít a růst" na novém trhu při nižších cenách komodit, a naopak ty, které budou s největší pravděpodobnosti nuceny uzavřít provoz. Při stagnaci nebo růstu ceny zlata se budou držet vítězové” v long pozicích.

 Pokud by došlo k dalším výprodejům na finančních trzích nebo poklesu ceny zlata, budou se shortovat ty firmy, které budou směřovat k uzavření provozu. O zařazení dané společnosti k "vítězům" nebo "poraženým" bude rozhodovat hlavně její profitabilita, schopnosti snížit náklady za poslední rok, zadlužení, rizikovost lokality nebo státu, ve kterém má provoz atd.

 očekávaný výnos: 15-20 % p.a.

 očekávané riziko (kolísání výnosu): 20 %

 investiční horizont: 1 až 3 roky

 Dynamická varianta

 Pro dynamičtější investiční profily budeme selektovat buď akciové baskety či indexové ETF pro direktivní formu investice, případně využívat bonusové certifikáty, u kterých bychom využívali stejné principy jako v naší Rolling Bonus strategii.

 Především tyto dynamičtější strategie budou mít značnou volatilitu, proto doporučujeme v portfoliích pouze minoritní zastoupení. Je třeba si uvědomit, že když akcie prodělávají změnu v odvětví a po dlouhém poklesu dochází k obratu, kurzy akcií se chovají z krátkodobého hlediska nevyzpytatelně. Jde o přesun cenných papírů ze "slabých rukou" do "pevných", navíc s přílivem velmi volatilního spekulativního kapitálu.

očekávaný výnos: 20-30 % p.a.

 očekávané riziko (kolísání výnosu): 30 %

 investiční horizont: 1 až 3 roky

 

Všechny tyto strategie lze realizovat i v českých korunách. Není třeba podstupovat měnové riziko.

 

Jaroslav Brzoň

Jaroslav Brzoň

Vlastní peníze obchoduje a investuje již od druhého ročníku na vysoké škole. V roce 2000 při technologické bublině přišel o 50 % kapitálu, což ho přimělo věnovat se intenzivně řízení rizik. Více než 7 let se prostřednictvím Best Buy Investments věnuje vyhledávání a realizaci zisku na tržních neefektivitách a arbitrážových příležitostech. Všechny strategie, které nabízí klientům, testuje nejprve na vlastním kapitálu.
Od roku 2006 (založení Best Buy Investments) vydělává průměrně 14% p.a. (včetně let 2007/8 a 2010/11).
Nejvyššího výnosu dosáhl v roce 2006 a to +78 %.
Nejnižšího v letech 2008 a 2010 a to ve výši +3 %.
Žádný rok neutrpěl ztrátu.

Logo BBI Od roku 2007 BBI vyhledává na trzích ty nejlepší investiční příležitosti z oblasti moderních investičních nástrojů, jako jsou investiční certifikáty, burzovně obchodované fondy, korporátní a konvertibilní dluhopisy a další. Sestavuje strategie od ryze konzervativních až po velmi dynamické. Společnost BBI řídí profesionálové s mnohaletými zkušenostmi nejen z oblasti privátního a investičního bankovnictví, ale především z vlastní zkušeností s investováním na finančních trzích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688