Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  11.02.2014 12:12:37

Bitcoin čelí velkým výzvám, ale ve hře jsou i další měny

Lars Seier Christensen, spoluzakladatel a ředitel, Saxo Bank A/S

 

 

 

 

Když jsem viděl, jak se Bitcoin obchoduje kolem jednoho tisíce dolarů, měl jsem chuť si nafackovat! Jak to, že jsem to nepředvídal? Omezená nabídka a hromada mediálního humbuku i poptávky. Vždyť to přece bylo jasné! (Tedy pokud se díváme zpětným pohledem. Takhle to ale bývá častokrát.)

Ani se nemůžu ospravedlnit tím, že budu tvrdit, že  když se Bitcoin obchodoval hodně pod hranicí deseti dolarů, neměl jsem o něm dost informací. Díky svým dobře známým libertariánským sklonům mě hromada podobně smýšlejících přátel přemlouvala, abych se zapojil do tohoto nového, nestatického a neregulovaného experimentu. Stydím se, že jsem je neposlechnul. Doufám, že alespoň mí přátelé na Bitcoinu vydělali hodně peněz.

Hlavním důvodem, proč jsem se nezapojil, byly obavy o dlouhodobou životaschopnost Bitcoinu, které si uchovávám i nadále.

O Bitcoinu se stále mluví ve zprávách, a to ne vždy pozitivně. Například nedávno byl v New Yorku zatčen obchodník s Bitcoinem na základě obvinění z praní špinavých peněz.

Myslím, že anonymita držitelů Bitcoinu je velkou chybou. Někteří uživatelé, mezi nimi i velmi nežádoucí osoby, ho totiž kupují a drží přesně z tohoto důvodu. To dává úřadům skvělou záminku k jeho zákazu kdykoliv a kdekoliv. A tak se můžeme snadno dočkat neférového zákazu právě na základě této záminky jednoduše proto, že úřady nemají rády konkurenci. Obávám se, že prvními státy, které  takto zareagují, budou Čína a Rusko.

 

(obrázek)

Bitcoin se dostává do problémů. Státy se jej snaží zlikvidovat, protože představuje hrozbu jejich monopolu na tištění peněz. Foto: Thinkstock

 

 

Zákaz Bitcoinu se díky jeho strukturální povaze  samozřejmě nerovná jeho úplnému vymýcení. Fyzické i právnické osoby dbalé práva jej však nebudou moci používat, a tím se stane prakticky zbytečným. Bitcoin se tedy sice může ohánět svou nezničitelností, ale v případě koordinovaného zákroku ze strany států půjde skutečně jenom o falešný pocit bezpečí. Proto si myslím, že by bylo vhodné, aby Bitcoin akceptoval určitou formu regulace, i když si tím proti sobě poštve spoustu fanoušků. Je však třeba zabránit ještě horší reakci vlád, které nevidí hrozbu svému monopolu na tištění peněz rády.

Kupci, kteří byli předvídavější než já, se mohou radovat z obrovského cenového nárůstu, ale měli by se mít zároveň na pozoru, protože ne vše je kolem Bitcoinu růžové. Myslím, že zvýšená cena a obrovská volatilita Bitcoin na konci listopadu spadl z maxima ve výši 1242 dolarů na zhruba 500 dolarů během několika hodin způsobí, že seriózní podniky jej budou v průměru méně ochotné začít přijímat.

Takže dlouhodobě bude Bitcoin, podle mého názoru, čelit velkým problémům, i když si myslím, že digitální měny mohou najít své místo v ekonomice, pokud budou mít promyšlenější strukturu a lepší hodnotu, lépe navázanou na reálná aktiva. Není pochyb, že mnoho centrálních bank způsobilo díky vlastnímu chrlení nekrytých peněz pěknou paseku a můžeme si klidně představit, že soukromý sektor dokáže dosahovat lepších výsledků než veřejné instituce i v oblasti vlastních měn . Daří se mu to ve většině existujících oborů, tak proč by nemohl uspět zde?

Cokoli může být ve finančním světě regulováno, také regulováno bude.  Zvykněte si na to! To se také stane digitálním měnám. Avšak regulace zároveň může být klíčem k jejich reálnému přijímání a úspěchu, a proto by neměla být viděna jenom jako negativní.

Bitcoin je stále jenom velmi malou součástí ekonomického systému a nebude v dohledné době představovat vážnou hrozbu zavedenějším modelům. Pokud se jí ale jednou stane  a překoná regulatorní obtíže, bude všeobecně přijat.

Bitcoin stále více užívají lidé pracující v cizině k převodu peněz do své domoviny, a proto začíná sloužit opravdovým účelům, nejen ideologickým, což je slibné.

Extrémní volatilita a neprůhledná vlastnická struktura rozhodně pro všechny uživatele Bitcoinu představuje riziko. A já věřím, že se časem budou rozvíjet nové a lepší modely. Málokdy se první produkt v oboru stane dominujícím vítězem a vzhledem k výše uvedeným nedostatkům věřím, že se dá na poli digitálních měn ještě mnohé zlepšovat.

Na světě je známo minimálně 80 podobných iniciativ. Samozřejmě, že většina z nich neuspěje. Ale jen já osobně vím o dvou projektech ve vývojové fázi, které jsou podle mého názoru lépe konstruovány a budou schopny být rychle distribuovány, čímž se stanou skutečnou konkurencí Bitcoinu. Jakmile budou spuštěny, slibuji, že tentokrát budu méně obezřetný. Také čtenáři tohoto blogu se o nich dozví v rané fázi, takže sledujte moje příspěvky!

Saxo Bank aktuálně obchodování s Bitcoinem nenabízí, a to kvůli výše vyjádřeným obavám. Situaci na poli digitálních měn však průběžně sledujeme, takže je možné, že svůj názor v budoucnu přehodnotíme.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

17.02. 15:30  neplacená reklama (Nasraláh)
17.02. 15:19  Koupit Bitcoin (Milan)
11.02. 15:49  Koupit Bitcoin (VirtuálníMěny.com)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688