Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  05.02.2014 14:54:12

Soči: Sportovci vložili do přípravy na olympiádu 70 tisíc kWh energie

Odborníci ze Skupiny ČEZ, která je dlouholetým partnerem českých olympioniků, zmapovali výkony českých reprezentantů a porovnali je se spotřebami běžných elektrozařízení. Například Jaromír Jágr během hokejového zápasu vydá zhruba 0,68 kWh, s tím by lampička s 60 wattovou žárovkou svítila jedenáct hodin. Martina Sáblíková se stejným množstvím energie vyhrála závod na 3 000 metrů.

ČEZ se podíval na energetické výdaje sportovců. Připravil zajímavá srovnání, která bude v průběhu celých olympijských her zveřejňovat. Energetici podporují český olympijský tým dlouhodobě. „Letos jsme připravili pro fanoušky různé aktivity, v nichž si můžou vyzkoušet roli našich reprezentantů. Například na stránkách www.spolecnaenergie.cz se mohou zapojit do online soutěže, kde lze závodit na běžkách, hrát curling nebo skákat na lyžích. Další program na ně čeká v Olympijském parku na Letné, například je vyzveme, aby pokořili výkon Šárky Strachové při sjezdu na herní konzoli," říká Ladislav Kříž, mluvčí Skupiny ČEZ.

Kolik vydá hokejista a další sportovci

„V hokeji je rozhodující, jak se daří proměňovat šance. Bez náročné přípravy to ale nejde. Navíc nesmí chybět štěstí. Zjistil jsem, že mé číslo 68 se objevuje i v množství energie, kterou vydám za zápas. Snad je to dobré znamení,“ říká Jaromír Jágr, jehož výkon se často pohybuje až v extrémech. Během zápasu vydá 0,68 kWh energie. V období příprav na olympiádu dosahuje každý den dvojnásobku hodnot ostatních hráčů. Denně totiž vydá přibližně 4 kWh energie, stejné množství by stačilo na vyprání 28 kg prádla v úsporné pračce.

Každý z 88 českých reprezentantů vydal během minulého roku, kdy vrcholila příprava na olympiádu, v průběhu 11 tréninkových měsíců přibližně 800 kWh. Všichni společně pak víc než 70 000 kWh. S touto energií by bylo možné třeba vyslat na oběžnou dráhu družici o hmotnosti 1700 kilogramů.

Energetický výdej na jednotlivé sportovní disciplíny se výrazně liší. K nejnáročnějším patří rychlobruslení, běh na lyžích nebo hokej. Při akrobatickém lyžování nebo krasobruslení se spaluje podstatně méně, samotný výkon je zpravidla i mnohem kratší. Přípravu však nesmí podcenit žádný sportovec. Během přípravy vydají olympionici za den i pětkrát víc energie, než člověk, který pravidelně nesportuje a má sedavé zaměstnání,“ vysvětluje profesor Václav Bunc z Fakulty tělovýchovy a sportu.

Úspěch by se neobešel ani bez energie na přípravu sportovišť, chlazení ledových ploch, zasněžování tratí nebo svícení. Organizátoři v Soči předpokládají, že se spotřeba ve městě v době her zdvojnásobí. Z běžné denní potřeby až 550 MWh vzroste na denní potřebu 1000 až 1200 MWh. Tyto a další zajímavé informace nabídnou energetici během olympiády fanouškům ve vysílání z ČEZ POINT, na Facebookové stránce „Jsme s vámi“ a na webových stránkách www.spolecnaenergie.cz.

Ladislav Kříž, tiskový mluvčí Skupiny ČEZ








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688