Okénko investora  |  17.01.2014 15:29:50

Do kdy bude Japonsko tisknout peníze a jen oslabovat?

Japonský jen byl v roce 2013 nejztrátovější z vyspělých měn.  Vůči svému hlavnímu partnerovi americkému dolaru oslabil o 21,5 procenta a dosáhl tak na 5letá minima. Na 5letá minima spadl jen loni i vůči euru a britské libře (GBP), vůči švýcarskému franku (CHF) spadl až na 30letá minima. Japonský jen, jenž odstartoval rok 2013 na úrovni 86 jenů za dolar, ho ukončil na úrovni neuvěřitelných 105 jenů za dolar. Naopak ze slabého jenu těžili nejen exportéři, ale i akciový index Nikkei 225, který si připsal 40 procent zisku.

Graf: Vývoj USD/JPYroce 2013


Proč jen oslabuje? Souhrn vývoje jenu v roce 2013

Cesta JPYroce 2013 nebyla příliš klikatá a v průběhu celého roku jen kontinuálně oslaboval. Primárním důvodem byla expanzivní měnová politika japonské centrální banky (BOJ), která loni napumpovala do ekonomiky 55 biliónů jenu, čímž se stala nejagresivněji uvolňující centrální bankou mezi vyspělými zeměmi, což potvrzuje nejen graf bilance japonské centrální banky níže, ale i graf, jež poměřuje bilance 5 centrálních bankHDP v úvodu tohoto dokumentu.

Graf: Vývoj bilance BOJ v bilionech jenů

Zdroj: BOJ

Obr. Srovnání poměrů bilancí 5 centrálních bank k nominálnímu HDP

Zdroj: Reuters (data k 8. lednu 2014)

Dalším důvodem oslabení japonského jenu byla letos menší poptávka investorů po bezpečných aktivech, mezi něž se řadí i jen, a to v důsledku stabilizace globální finanční situace, evropské dluhové krize, ale i z důvodu již zmiňovaného zásahu centrálních bank, které svou expanzivní měnovou politikou podpořily poptávku po rizikových aktivech na úkor těch bezpečných a méně výnosných.


Japonská centrální banka (BOJ)

Japonská centrální banka bude i v roce 2014 pokračovat s měnovým uvolňován,protože plánuje dosažení 2procentní inflace do roku 2016. Již nyní ale někteří členové bankovní rady mluví o tom, že jde o příliš ambiciózní cíl, jehož příliš rychlé dosažení by mohlo ekonomiku poškodit, a proto by 2 procentní inflace mohla být dosažena i později.


Co očekáváme od japonského jenu v roce 2014

Vzhledem k pokračující expanzivní měnové politice BOJ, bude JPY podle všeho oslabovat i v letošním roce, nicméně tak výrazný pokles již nepředpokládáme. Na měnovém páru s americkým dolarem bude hrát výraznou roli i americká centrální banka a její měnového uvolňování (QE).


Abenomika (politika premiéra Shinza Abeho)

Na první pohled se zdá, že cesta, kterou se vydal premiér Shinzo Abe (masivní měnové a fiskální stimuly), funguje. Meziroční růst HDP se zatím každým kvartálem roku 2013 zvyšoval, inflace dosáhla 5letého maxima (1,1%), nezaměstnanost klesala pod 4 procenta a podnikatelská důvěra dosáhla 6letého maxima.

Mírně znepokojivý je ale pohled pod tato čísla. HDP rostl díky fiskálním stimulům a inflace se zvyšovala díky dražšímu importovanému zboží (oslabující jen), a to hlavně díky rostoucí ceně elektrické energie, kterou země po odstavení Fukušimy dováží.

Aby se inflace skutečně ukotvila v mysli občanů a Japonci ji začali přizpůsobovat své spotřebitelské chování, je zapotřebí, aby začaly růst mzdy. Ty jsou klíčem k úspěchu Abenomiky. Abeho letos čeká nelehký úkol, čímž je aplikace strukturálních reforem (tzv. třetí šíp), s nimiž souvisí první zvýšení daní po mnoha letech. Jako první poroste spotřební daň, a to v dubnu z 5 na 8 procent a pak v říjnu 2015 na 10 procent. Vyšší daně a inflace mohou bez dodatečného růstu mezd ochromit spotřebitelský apetit, zbrzdit ekonomiku a zmařit Abeho plány na vymanění země z recese a deflace.

Zvyšování daní si vyžaduje obrovské zadlužení státu (podíl dluhu na HDP je 210 procent) a stárnoucí populace, která klade stále větší nároky na sociální systém. Shinzo Abe letos stojí před skutečně velkou výzvou, protože když se v zemi naposledy zvyšovaly daně (1997), tak ekonomika upadla do recese a dorazila deflace.

Graf: Reakce měnového páru USD/JPY na zvýšení daníroce 1997. JPY oslaboval, pak výrazně posílil a následně pokračoval v oslabování

Z tohoto důvodu je zapotřebí se mít na konci března a v dubnu na pozoru, protože dojde ke zmiňovanému zvýšení daně, které by mohlo poslat USD/JPY dolů. Na tomto místě bude důležitá reakce BOJ. Ta nyní tvrdí, že je připravena zasáhnout, bude-li si to ekonomická situace vyžadovat.  Zareaguje-li BOJ včas a bude tisknout ještě více peněz, může USD/JPY směle pokračovat v pohybu nahoru. Důležité pro rok 2014 tedy je, aby BOJ skutečně navýšila objem QE, začne-li ekonomika zpomalovat.

Tabulka: Přehled makroekonomických ukazatelů Japonska

Zajímá-li vás detailněji aktuální ekonomická situace v Japonsku, přečtěte si o ní v našem článku.


Důvody pro oslabení JPYroce 2014

  • Ještě expanzivnější měnová politika BOJ v případě ekonomických potíží, jež by mohly nastat se zvyšováním daní a ostatních strukturálních reforem.
  • Růst poptávky po rizikových aktivech.


Důvody proti oslabení JPYroce 2014

  • Negativní ekonomický vliv zvýšení daní a strukturálních reforem na ekonomiku spolu s neadekvátní reakcí BOJ, od níž se v případě potíží očekává růst měnových stimulů.


Technická analýza USD/JPY

Týdenní graf USD/JPYstřednědobý pohled nabízí zajímavý výhled, který koresponduje s měsíčním grafem. Na grafu je vidět dlouhodobá konsolidace uvnitř symetrického trojúhelníku, jehož 100 procentní vyplnění by pro trh znamenalo dosažení Fibonacciho úrovně 50. Růst podporuje i naznačený býčí kanál, a tak do opuštění této formace je výhled jasně rostoucí k úrovni 111,00.Analýzu by mohla narušit jen medvědí divergence na MACD. Technický pohled na USD/JPY je plně v souladu s fundamentální analýzou, která rovněž očekává další oslabení jenu v roce 2014.

Graf: Týdenní graf USD/JPY – střednědobý vývoj

USD/JPY se z dlouhodobého hlediska (měsíční graf) obchoduje v klesajícím trendu (černě). Silný nárůst v minulém roce se dá přičítat i odrazu od dolní hrany kanálu. Bude-li trh pokračovat v symetrickém pohybu, tak by se mu maximem měla stát Fibonacciho hladina 50 (USD/JPY = 110), u které je vidět souběh s klesající trendovou linií.

Graf: Měsíční graf USD/JPY – dlouhodobý vývoj


JPY v křížových párech

V křížových párech by se mohly vyskytnout zajímavé příležitosti např. na NZD/JPY (↑), GBP/JPY (↑). Platí logika hledat země s odlišnou měnovou politikou. V případě Japonska (expanzivní) s restriktivní monetární politikou.

Pozn.: Červené šípku ukazují preferovaný vývoj

Zajímá-li vás, jak se budou v roce 2014 vyvíjet i jiné měny, tak se podívejte do naší ročenky.

Michala Moravcová

Michala Moravcová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze obor Finance. Působila ve společnosti WOOD & Company v Praze, kde pracovala jako trader na akciových trzích. Specializovala se zejména na trhy střední a východní Evropy. Momentálně pracuje jako analytička finančních trhů ve společnosti Bossa. Součástí její práce je analýza domácí i zahraniční makroekonomické situace a její vliv na finanční trhy, zejména na forex. Věnuje se ekonomickému vzdělávaní veřejnosti a publikaci ekonomických článků.

Logo BossaSpolečnost BOSSA je stabilním obchodníkem s cennými papíry, který se v evropském hospodářském prostoru pohybuje již 17 let. Za dobu své existence se dočkala mnohých ocenění. Např. časopisem Forbes byla několikrát označena za brokera roku a to zejména na svém domácím - polském trhu. Od roku 2012 vstupuje také na trh český, kde může své klienty oslovit obchodní platformou Metatrader 4 pro PC i mobilní zařízení, kamennou pobočkou v centru Prahy, technickou podporou i zpravodajstvím v českém jazyce, stejně tak strukturovaným systémem bezplatného vzdělávání, které zajišťuje tým zkušených odborníků i mnohaletých traderů.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688