Bronislav Beneš (AuPortal)
Okénko investora  |  14.01.2014 15:44:08

Nejoblíbenější investiční mince roku 2013

Na začátku roku se tradičně ohlíží a sestavují se žebříčky. Vývoj ceny zlata asi nemá cenu připomínat. Podívejme se spíše na po staletí tradiční obchodní zlatý artikl, zlaté investiční mince. Celosvětově nadále mezi nejoblíbenější a nejprodávanější mince patřily, pro někoho možná překvapivě, zlaté mince Turecké republiky. Dále jihoafrický Krugerrand, kanadský Maple Leaf, čínská Panda, americký Eagle, australský Kangaroo a nakonec rakouský Philharmoniker. 

Pro mnohé budou určitě překvapením turecké zlaté „mince Republiky“. Hlavně proto, že na mezinárodních trzích se špatně shánějí a většinu jich obsáhne turecký trh a Blízký východ. V Turecku je obchodování a placení zlatem tradiční a nepochybujte, že by se vám zlatem nepodařilo zaplatit na Velkém bazaru v Istanbulu. Jak to ale bylo v Česku? Zde jednoznačně vedou jednouncové zlaté a stříbrné mince Philharmoniker, Maple Leaf a kultovní US Eagle. Ty jsou mezi investory navíc natolik oblíbené, že tvoří až 90 % našeho obratu. Podívejme se na ně blíže. 

1. Rakouský Philharmoniker 

Mince Wiener Philharmoniker je jedna z nejžádanějších evropských investičních mincí. Zlatá mince je ražena od roku 1989 a díky jejímu velkému úspěchu, začala razit rakouská mincovna roku 2008 také její stříbrnou variantu. Jedná se o jedinou investiční minci s nominální hodnotou eura. Na líci mince jsou vyobrazeny varhany umístěné ve Zlatém sále Musikvereinu, který je sídlem Vídeňské filharmonie. Na rubu se pak nacházejí hudební nástroje filharmonie.  

2. Kanadský Maple Leaf 

Zlatá mince Maple Leaf byla poprvé vydána v roce 1979. V té době byl téměř jedinou vydávanou mincí jihoafrický Krugerrand, který představoval přibližně 90 % světového trhu se zlatými mincemi. Ekonomickému bojkot vlády apartheidu v jižní Africe ale způsobovala jeho nedostupnost. Maple Leaf tak měl, jako nová mince na trhu, volné pole působnosti. Od roku 1988 je také ražena jednouncová stříbrná varianta. 

3. Americké mince Eagle 

Název mincí Double Eagle a Half Eagle je odvozen od první zlaté americké mince Eagle, která byla ražena mezi lety 1795 až 1933. Mince se používaly jako platidlo na přelomu 19. a 20. století a jsou symbolem rostoucí americké ekonomiky a finančních trhů moderní historie. Líc obou mincí je zdoben ikonickým vyobrazením svobody „Liberty“ a rub orlem bělohlavým, národním symbolem Spojených států. Slavná mince Double Eagle z roku 1933 patří mezi nejdražší sběratelské mince vůbec, protože téměř všechny byly roztaveny ještě před vstupem do oběhu jako akt stabilizace americké ekonomiky. Zůstaly jen ty, které byly ukradeny. 

Bronislav Beneš

Bronislav Beneš

Vystudoval Masarykovu univerzitu v Brně. Deset let působil jako obchodní ředitel a člen představenstva společnosti Levi International a.s. Následně pracoval dva roky jako výkonný ředitel firmy Asbis CZ a další dva roky pak jako obchodní ředitel a předseda představenstva u FVK Global a.s. V současnosti je business managerem a analytikem společnosti AuPortal a věnuje se také popularizaci investování do drahých kovů.


Logo AuPortal

AuPortal

Společnost AuPortal byla založena skupinou investorů, s cílem vybudovat v tuzemsku spolehlivého dodavatele investičního zlata a stříbra pro diverzifikaci vlastního portfolia. Profesionální servis spolu s nejnižším prémiem pro zlato a stříbro v České republice dělá z této značky seriózního a důvěryhodného partnera investorům z řad soukromých osob, živnostníků a majitelů firem. V nabídce společnosti AuPortal jsou mince, slitky a cihly v hodnotě desítek až několika set tisíc korun. Zákazníci si mohou vybrat vlastní způsob nákupu. K dispozici mají moderní e-shop, kamenné prodejny v Praze a Brně a také Zlaté konto. Více informací na www.auportal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

12.09.2023Investiční mince Bedřich Smetana pomáhá české kultuře Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
14.02.2020Růst HDP ČR za rok 2019 znamená nejslabší dynamiku od roku 2013 Radomír Jáč (Generali Investment)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688