Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.01.2014 09:15:44

ČR - pokles HDP ve 3Q vzestupně revidován na 1,2%

Meziroční pokles hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí byl korigován z dřívějších 1,3 % na 1,2 %. Negativní vývoj HDP byl důsledkem klesající investiční aktivity a slabé zahraniční poptávky.

Hrubý domácí produkt
(HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost*/ klesl ve 3. čtvrtletí podle aktualizovaného propočtu, pro který již byly k dispozici všechny standardně používané datové zdroje, meziročně o 1,2 % (dříve o 1,3 %). Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl HDP naopak o 0,2 % vyšší.
Současně byl upřesněn odhad meziročního snížení HDP v 1. čtvrtletí z 2,4 % na 2,3 % a ve 2. čtvrtletí z 1,5 % na 1,7 %. V mezičtvrtletním srovnání po poklesu v 1. čtvrtletí o 1,3 % vzrostl HDP ve 2. čtvrtletí o 0,3 % a ve 3. čtvrtletí o 0,2 %.

Složky poptávky
Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly ve 3. čtvrtletí meziročně o 0,7 % zejména v důsledku nárůstu plateb institucí zahrnovaných do vládního sektoru, které se zvýšily o 2,5 %. Výdaje domácností na konečnou spotřebu meziročně v úhrnu stagnovaly, ve srovnání s 2. čtvrtletím o 0,7 % poklesly. Spotřebitelé ve srovnání s předchozím rokem nakupovali více předmětů středně a dlouhodobé spotřeby, výdaje za služby a zboží určené k rychlé spotřebě naopak poklesly.
Celková tvorba kapitálu byla meziročně nižší o 1,2 %. Relativně nevýrazný pokles byl důsledkem značného zvýšení zásob, které během čtvrtletí vzrostly (v sezónně neupravených běžných cenách) o více než 16 mld. korun, zatímco ve 3. čtvrtletí 2012 pouze o 7,3 mld. korun. Tvorba fixního kapitálu byla meziročně nižší o výrazných 5,3 %, mezičtvrtletně však poklesla nepatrně, pouze o 0,4 %. Na poklesu se podílely zejména investice stavebního charakteru.
Vývoj zahraničního obchodu byl z hlediska příspěvku k tvorbě celkové poptávky nepříznivý. Zatímco dovoz zboží a služeb meziročně vzrostl o 2,3 %, vývoz byl vyšší než před rokem pouze o 0,3 %, takže aktivní saldo meziročně pokleslo o 21,1 %.

Struktura nabídky
Tvorba hrubé přidané hodnoty (HPH) se snížila jak meziročně (o 1,1 %), tak i mezičtvrtletně (o 0,4 %). Na celkovém poklesu se podílela zejména odvětví stavebnictví, těžební průmysl, doprava a vybrané služby (činnosti v oblasti nemovitostí, informační a komunikační činnosti a profesní, vědecké a technické činnosti). Naopak odvětví peněžnictví a pojišťovnictví vytvořilo o 12,1 % HPH více než ve stejném období předchozího roku. Dařilo se také vybraným odvětvím zpracovatelského průmyslu, zejména výrobě dopravních prostředků, strojírenství a výrobě pryže a plastů. Zpracovatelský průmysl jako celek vytvořil HPH zhruba na úrovni předchozího čtvrtletí, meziročně však o 1,1 % méně.
Daně z produktů měly na vývoj HDP na rozdíl od obou předchozích čtvrtletí pouze nepatrný vliv. HDP ve 3. čtvrtletí již na rozdíl od 1. pololetí nebyl negativně ovlivněn nízkou úrovní spotřební daně z tabákových výrobků v důsledku předzásobení koncem roku 2012.

Zaměstnanost
V tuzemsku bylo ve 3. čtvrtletí v pojetí národních účtů zaměstnáno v průměru 5 119 tisíc osob, což bylo o 0,7 % více než před rokem, avšak o 0,4 % méně než ve 2. čtvrtletí.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

30.11.2022US - HDP za 3Q revidován vzestupně na +2,9% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
24.02.2021Německo - HDP za 4Q20 vzestupně revidován na +0,3% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
31.03.2016UK - HDP ve 4Q vzestupně revidován na +0,6% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688