Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  06.01.2014 09:16:28

Makro výhled 2. týden - plno dat, ISM, ADP, ECB, atd.

Makro výhled svět:
Druhý týden roku 2014 bude už plný dat. V USA začneme už v pondělí ISM nevýrobním a průmyslovými objednávkami, měly by potvrdit solidní kondici americké ekonomiky. V úterý pokračujeme obchodní bilancí, která sice obvykle moc nehýbe trhy, ale je podstatná z hlediska vývoje ekonomiky. Ve středu bude zveřejněn předskokan klíčových dat z trhu práce, údaj o počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru od organizace ADP. I potom co Fed poněkud neočekávaně začal s ukončováním kvantitativního uvolňování je vývoj na trhu práce klíčový jak z hlediska měnové politiky, tak z hlediska výkonnosti ekonomiky. Pátek pak přinese již zmíněná klíčová data z trhu práce. Také ta by měla potvrdit solidní stav ekonomiky. V Evropě budou zajímavě údaje o průmyslových objednávkách, průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách z Německa. Bude důležité, aby potvrdily roli Německa jako tahouna eurozóny. Vedle dat z amerického trhu práce bude důležité také zasedání ECB. Změna sazeb se nečeká, pozornost se soustředí na tiskovku a prohlášení po zasedání. Fed zveřejní záznam z posledního zasedání FOMC, který poskytne další informace k poněkud překvapivému rozhodnutí zahájit ukončování kvantitativního uvolňování.

Makro výhled CEE:
I v regionu bude tento týden dat víc než dost. U nás to bude především ostře sledovaná inflace, která je teď asi nejdůležitějším indikátorem z pohledu intervencí. Očekáváme, že se inflace v prosinci zvýšila na 1,3%, ale v novém roce začne inflace opět klesat směrem k nule. Nečekáme konec intervenci dříve, než inflace překročí 2%, ČNB bude spíše vyhovovat úroveň kolem 3%. Trh očekává, že v listopadu průmysl rostl o 3,5%, tedy stejně jako v říjnu. To vypadá na dobré číslo po poklesech v loňském roce. Nicméně PMI indikuje 5+% růst, což je i náš odhad. Lepší růst indikuje i skutečnost, že říjnový růst sezónně očištěný byl téměř 6% a nové objednávky rostou o 10%. Průmysl stojí na nabídkové straně, na poptávkové je obchodní bilance.

Vývozy budou urychlovat, což bude zvyšovat přebytek obchodní bilance a samozřejmě tlačit na posílení koruny zpět k 27 CZK/EUR. Maloobchodní tržby v listopadu vzrostly podle našich odhadů o 2%: listopad a prosinec bude podpořen útokem lidí na obchody ve snaze nakoupit dříve, než se slabší koruna dostane do cen. Očekáváme, že v 1Q14 bude spotřeba spíše slabší, s tím jak došlo k přesunu části spotřeby mezi 4Q13 a 1Q14. V Polsku zasedá centrální banka, která by na sazby sahat neměla. Překvapení by neměla přinést ani tiskovka, snad jen nějaký komentář k načasování zahájení utahování měnové politiky. To se ve výrocích členů BR postupně posouvá blíže ke konci roku.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688