BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.01.2014 10:27:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, AUD/USD, měnový index USD

Americké akciové trhy odstartovaly nový rok 2014 negativně a uzavřely první obchodní den v roku v červených číslech. Obdobnou obchodní seanci na úvod roku jsme naposledy zažili v roce 2008.  Výprodej přišel překvapivě po dobrých globálních datech, které naznačují ekonomické oživení jak v USA, tak i Evropě. Index Dow Jones ztratil 0,82 procenta, S&P 500 0,89 procenta a Nasdaq 0,80 procenta. Nicméně lepší makroekonomická data znamenají, že Fed bude moci letos pokračovat se snižováním objemu programu měnového uvolňování, což znamená rostoucí úrokové sazby pro americké domácnosti i podniky. Právě vyšší úrokové sazby pro firmy by mohly přinést horší hospodářské výsledky v roce 2014 americkým společnostem. Včerejší aktivita ale probíhala v malých objemech a reakce na akciových trzích se promítla i do trhů měnových, kde získával dolar, a naopak ztrácely rizikovější měny.

Index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby potvrdil v prosinci v eurozóně úroveň 52,7 bodu, což znamená zlepšení oproti listopadu o 1,1 bodu. Index tak roste již třetí měsíc řadě, což signalizuje nejen ekonomické zotavení společné měnové unie, ale i dobré výsledky HDP v posledním kvartálu 2013. Jediným trnem v oku je nyní Francie, jejíž hodnoty indexu PMI z odvětví výroby dosáhly 7 měsíčního minima 47 bodů, což je méně než Řecko, Itálie nebo Španělsko.

Výroba by měla nadále expandovat i v USA, což rovněž potvrdil prosincový výsledek indexu PMI společnosti ISM. Hodnota 57 je sice o 0,3 bodu nižší než v listopadu, nicméně odhady analytiků byly překonány (56,8 bodu).  Nejvíce pozitivně překvapily jednotlivé komponenty indexu. Index nových objednávek byl nejvýš od dubna 2010 a index zaměstnanosti byl nejvýš od června 2011.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl v USA minulý týden (23.12. – 28.12. 2013) o 2000 a dosáhl tak 339 000, trhy očekávaly mírně lepší výsledek 334 000.

Na komoditních trzích si zlato včera připsalo 1,9 procenta a uzavřelo kousek pod 1 300 USD za unci, naopak ropa WTI ztratila téměř 3 procenta.

Dále na měnových trzích včera výrazněji ztratila britská libra po horších datech indexu nákupních manažerů (PMI) z výroby, získal jen (hlavně na páru s eurem a librou), a ztratil švýcarský frank.

Dnes bychom měli sledovat tyto události:

  • 10:30 – BritániePMI ze sektoru výroby
  • 18:45 – USA – proslov Plosera (hlasující člen FOMC)
  • 19:15 – USA – proslov Steina (hlasující člen FOMC)
  • 20:30 – USA – proslov Bernankeho (šéf Fedu)


Bossa USD:

Navzdory tomu, že americká měna včera výrazně posilovala, měnovému indexu BOSSA se nepodařilo uzavřít nad konsolidačním obdélníkem, což by definitivně potvrdilo další posilování USD vůči ostatním měnám. Z tohoto důvodu stále sledujeme, zdali se měnovému indexu podaří uzavřít na denním grafu nad důležitou hladinou 68,825, což by nám dalo jasný signál pro nákup dolaru.

Měnový pár AUD/USD se dle očekávání včera ještě přiblížil k úrovni podpory 0,883. V průběhu ranní asijské seance začal AUD výrazně posilovat, a to díky rostoucí ceně zlata. Denní svíčka je nyní nad klesající trendovou linii. Podaří-li se AUD uzavřít dnešní obchodní seanci nad klesající trendovou linii a úrovní 0,896, tak se budeme moci podívat výše, a to k pásmu kolem Fibonacciho hladiny 0,904-0,906.

Poslední dva měsíce se měnový pár EUR/USD snaží uzavřít nad důležitou rezistencí 1,383 (61,8 % Fibonacciho retracement – květen 2011 – červenec 2012), čímž se u této hladiny vytváří tzv. trojitý vrchol. K tomu, aby byla tato formace definitivně vytvořena a platná, je potřeba abychom uzavřeli na denním grafu pod 1,362 ideálně až pod 1,36. Pak by se nám otevřel další prostor k poklesu 1,35.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688