Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  18.12.2013 14:36:00

Za úpadek firmy bude od Nového roku nést přímou finanční odpovědnost její vedení

Nový zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) je pomyslný bič na všechny členy vedení firem, kteří často nenakládají s firemními financemi s péčí řádného hospodáře. Od nového roku na ně čekají přísné finanční tresty. Soudy proto očekávají prudké navýšení počtu žalob na pochybení managementu společností, které jsou v úpadku. Prokázat nevinu nebude jednoduché.

Nový zákon o obchodních korporacích si od Nového roku posvítí na management firem. Tučné sankce a postihy čekají na vedení společnosti, které nebude dělat dostatečné kroky pro oddálení blížícího se krachu dané firmy. Členové orgánu společnosti tak nově mohou vracet své příjmy až dva roky zpětně či budou ručit za veškeré dluhy dané společnosti. Nový zákon se od stávající úpravy liší i tím, že členové orgánu budou ručit za běžné obchodní závazky společnosti (platby dodavatelům, zaměstnancům, odvody apod.), a to přímo vůči těmto věřitelům.

„V zahraničí je tato úprava zákona již běžná a většina společností je na případné vymáhání pohledávek po členech svých orgánů připravená díky D&O neboli pojištění odpovědnosti manažerů. Pokud společnost neudělá v tomto směru dostatečná preventivní opatření, následky pro členy managementu mohou být likvidační,“ komentuje situaci Marko Antič z pojišťovny AIG a dodává: „Mnohdy se však do nepříjemné situace dostanou i manažeři firem, kteří mají se svou společností dobré úmysly, ale jejich záměr se jim nepodaří realizovat dle jejich očekávání. Právě pro tyto případy je tu D&O.“

Často totiž platí známá rovnice – pokud manažeři nejsou dostatečně ochotni riskovat, nehrozí jim příliš velké riziko, ale jejich firma bude dosahovat nižších zisků, ztratí kontakt s konkurencí nebo se přestane vyvíjet, a to by manažery mohlo stát místo. Proto jsou motivováni dělat spíše odvážná rozhodnutí, ale ta s sebou nesou riziko ztrát.

Pojištění odpovědnosti manažerů může dotyčného zachránit před úhradou horentních částek. Průměrná škoda, kterou ve střední Evropě AIG vyplatí, se pohybuje v řádech milionů . Pokud pojišťovna vyhodnotí, že pojištěný má nárok na pojistné plnění, hradí veškeré náklady spojené se soudním procesem (právníci, auditoři, odborní konzultanti atd.).

 

JUDr. Michal Steiner z advokátní kanceláře AK Steiner zároveň upozorňuje, že s novým zákonem pravděpodobně značně vzroste i počet žalob podaných insolvenčními správci. To by si každé vedení společnosti mělo dobře uvědomit. Dosud se mnoho případů úpadku firem vůbec neřešilo. „Přísnější zákon umožňuje lépe vymáhat pohledávky. Nový zákon tedy uvítají především insolvenční správci, kteří se budou dožadovat finančního plnění od osob odpovědných za firemní úpadek.“

CorporateGuard D&Opojištění odpovědnosti manažerů je navrženo speciálně pro členy orgánů (člen představenstva, člen dozorčí rady, jednatel) firem libovolné velikosti i oboru podnikání. Kryje jejich zodpovědnost v jakémkoliv rozhodnutí, které učiní a které by mohlo způsobit ztrátu nejen společnosti samotné, ale také třetím stranám. Kromě případné výsledné platby za způsobené škody kryje pojištění primárně náklady na obhajobu pojištěného, po kterém je požadována náhrada škody.

O společnosti AIG:

American International Group, Inc (AIG) působí na trhu od roku 1919, v České republice prostřednictvím své pobočky AIG Europe Limited od roku 1992. AIG patří k největším světovým poskytovatelům neživotního pojištění a pečuje o své klienty ve více než 130 zemích. Společnost má 63 000 zaměstnanců po celém světě a v roce 2012 vyplatila svým klientům v průměru více než 115 milionů dolarů denně. Klienti z řad jednotlivců, středních i velkých mezinárodních společností využívají komfortu jedné z nejrozsáhlejších sítí poboček s vysokou kvalitou poskytovaných služeb.

Akcie společnosti AIG jsou obchodovány na burze cenných papírů v New Yorku i Tokiu. 90% celosvětově působících společností žebříčku Fortune 500 jsou klienty AIG. Pro více informací navštivte prosím internetové stránky www.aig.cz

 

Monika Buřičová
Comunica, a. s.

Zdeněk Prchlík
AIG Europe Limited,
organizační složka pro Českou republiku

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688