STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  10.12.2013 09:00:06

Ohlédnutí se za rokem 2013 – rokem investičních extrémů. (10.12.2013)

Autor: Lukáš Holan

Rok 2013 se dá charakterizovat jako rok, ve kterém nebylo těžké dosáhnout zajímavých výnosů, tedy pokud jste investovali do amerických akcií – každých 9 z 10 náhodně vybraných akciíindexu S&P 500 skončí rok 2013 v černých (výnosových) číslech. Taktéž je ale třeba zmínit, že mnoho dalších finančních instrumentů utrpělo ztrátu. To se týká skoro všech instrumentů spojených se zlatem, taktéž rozvíjející se akciové trhy se stále dávají dohromady z tvrdého léta.

Nejlepší mezinárodní akcie

Chongqing Changan Automobile Co.  +280.5%

Prodej automobilůČíně neustále roste a dochází k výstavbě stále dalších továren na výrobu automobilů, aby tato poptávka byla uspokojena. Hlavním čínským partnerem firmy Ford Motor Co. je Chongqing Changan Automobile Co. Prodej firmy Changan stoupl za poslední kvartál o 33 % v porovnání s minulým rokem, hodnota zisku na akcii rostla oproti loňsku o neuvěřitelných 400 %.

Nejhorší mezinárodní akcie

MMX Mineracao e Metalicos SA -85.4%

                Eike Batista, jednoho času nejbohatší muž Brazílie, se bohužel musel v roce 2013 dívat, jak se jeho bohatství smršťuje. OGX, což je jeho ropná společnost, požádala o bankrotovou ochranu 30. října a ostatní části jeho „říše“ pocítily nepříznivé důsledky tohoto kroku. Těžební společnost MMX Mineracao & Metalicos SA, kterou taktéž založil, musela rozprodávat svá aktiva, kterými byl dluh umořován. Prodej MMX rostl o 38 % v posledním kvartálu, ale ztráty, které tato firma utrpěla, byly mnohonásobně vyšší.

Více zajímavostí se můžete dočíst zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/zajimavosti

Nejlepší Equity Mutual Fund

Fidelity Select Biotechnology Portfolio +64.0%

FBIOX má podíly ve 133 společnostech působící v sektoru biotechnologií.  Jeho největší podíl je ve společnosti GILEAD Sciences (GILD), který zdvojnásobil na počátku roku, kdy došlo k potvrzení úspěšných zkoušek nových léků a ke zvýšení prodejních čísel.  Jednou ze sil, které táhnou „biotech“ akcie jsou akviziční postupy farmaceutických firem. Analytici předpokládají, že prodeje amerických „biotech“ společností porostou okolo 18 % a zisky se zvýší o 25 % v následujícím roce.

Nejhorší Equity Mutual Fund

Fidelity Advisor Gold Fund -49.1%

Zatímco akcie téměř každého odvětví rostly, tak těžaři zlata sledovali tento růst z povzdálí. Fidelity Advisor Gold Fund (FGDAX) vlastní 112 těžebních společností okolo celého světa. Všechny jejich nejlepší podniky ztratily investorům peníze, kdy hodnota portfolia klesla téměř dvakrát tak rychle jako hodnota zlata.

 

Nejlepší dluhopisový fond

Lord Abbett Convertible Fund +23.4%

                Hlavní výhodou nejvýkonnějších dluhopisových fondů byla „equity-like“ charakteristika. Lord Abbett Convertible Fund (LACFX) investuje do konvertibilních dluhopisů, což jsou dluhopisy, které mohou být do určitého data směněny za firemní akcie. Dva nejlepší podniky, které jsou v portfoliu LACFX, jsou GILEAD Sciences a Priceline.com (PCLN). Celkově lze však říci, že „normální“ (regular) dluhopisy zaznamenaly špatný rok, kdy dle  Barclays Aggregate Bond indexu přinášely zápornou návratnost investice ve výši 1,7 %.

Nejhorší dluhopisový fond

Vanguard Extended Duration Treasury Index Fund -19.3%

VEDTX investuje do dluhopisů amerického ministerstva financí se splatností od 20 do 30 let. To znamená, že tyto dluhopisy jsou obzvláště citlivé na obavy z rostoucích úrokových sazeb, které se objevily v roce 2013.

Nejlepší komodita

Natural Gas (NYMEX Natural Gas) +18.1%

                Cena zemního plynu zaznamenala značný obrat. Poté, co se zvýšila produkce zemního plynu v důsledku objevení nových vrtných technik v roce 2008, spadla cena téměř na polovinu. Tento pokles byl zastaven až v prosinci 2013, kdy bylo prokázáno na základě vládních dat, že největší „hedge funds“ společnosti zvýšily své vklady na zemní plyn v důsledku nepříznivé předpovědi počasí pro USA.

Nejhorší komodita

Corn (CBOT Corn) -41.2%

                Záznam sklizně od amerických farmářů byl jen jedním z faktorů, který táhne cenu této komodity dolů.  V listopadu došlo k blokování některých lodních zásilek této komodity do Číny s odvoláním na geneticky upravené odrůdy, které nebyly tamější vládou schváleny.

Více o komoditách se můžete dočíst zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/komodity

Nejlepší ETF

Guggenheim Solar ETF +144.8%

                Guggenheim Solar ETF investuje do 27 solárních společností v USA, Číně a dalších zemích. Solární akcie zaznamenaly prudký propad v roce 2011, kdy spadly o 52 % a padaly i v roce následujícím, avšak tento rok již prudce rostly, což se odrazilo na ztrojnásobení hodnoty Bloomberg Solar Global Large Solar Energy indexu, indexu solárních firem, který během let poklesu ztratil až 87 % hodnoty.

Nejhorší ETF

ProShares VIX Short-Term Futures ETF (VIXY) -63.9%

VIXY je navržen tak, aby profitoval na trhu tehdy, když na něm vládne chaos. Tato strategie se tedy jeví jako hrozná tehdy, když na trzích vládne klid. ETF investuje do instrumentů, které jsou navázány na BOE Volatility Index nebo VIX, který bývá nazýván „indexem strachu“ na americkém akciovém trhu. VIX udeřil v lednu hodnotu pětiletého minima a držel se okolo této hodnoty po většinu roku, a jelikož VIXY investuje na základě „futures“ kontraktů, tak utrpěl mnohem větší ztrátu než samotný VIX index.

Více o ETF se můžete dočísíst zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/etf

Článek vznikl jako překlad originálu: http://www.bloomberg.com/money-gallery/2013-12-06/the-best-and-worst-investments-of-2013.html#slide18

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

14.02.2020Růst HDP ČR za rok 2019 znamená nejslabší dynamiku od roku 2013 Radomír Jáč (Generali Investment)
18.02.2014Klíčové statistiky trhu se zlatem za rok 2013 FINAPRA Capital a.s. (FINAPRA Capital a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688