Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  09.12.2013 11:50:19

KB: Snížení doporučení z Akumulovat na Držet + kosmetická úprava cíle na 4680 Kč

Dividenda ano, ale ještě nikoli růstový příběh

Polské banky nabízí vyšší růst.
Poté, co management banky představil opatrný výhled, se akcie Komerční banky vyvíjely ve srovnání s akciemi bank v regionu relativně hůře. Vzhledem ke sníženému růstovému výhledu Komerční banky na úrovni zisku ve srovnání s dvouciferným očekávaným růstem v případě polských bank, považujeme aktuální 6,5% diskont na úrovni P/B14e jako opodstatněný (-9 % co se týče P/E14e).

Snížili jsme naši cílovou cenu u akcií Komerční banky ze 4 700 na 4 680 a doporučení z Akumulovat na Držet.

Čistý zisk by měl v příštím roce růst jen o 3 % a o 8 % v roce 2015.
Na základě mírně slabšího než očekávaného makroprostředí v 3Q13 v ČR očekáváme, že se oživení trochu zpozdí. Stále se držíme předpovědi očekávaného růstu HDP v 2014 o 2 %, ale začátek dalšího cyklu měnového utahování v 2. polovině 2014 nepovažujeme za pravděpodobný. Kvůli výše uvedenému a opatrnému výhledu Komerční banky jsme snížili naše odhady zisků: pro 2014 z +13 % na +2,7 % a na +8 % v 2015.

Nižší riziko bankovní daně.
Ačkoli se strany potenciálně vznikající nové koalice dohodly, že pro příští rok nezmění daňové sazby z firemních zisků, nemůže být v tomto ohledu jistota, dokud nedojde k podpisu koaliční smlouvy. Potenciální dopad zvýšení firemní daně u bank na 25 % (z 19 %) v letech 2015-2017 by o 7 % snížil zisky a o 2 % naši cílovou cenu.



DDM pro banky v regionu SVE

Pokračujeme v oceňování bank v regionu SVE dividendovým diskontním modelem (DDM). Protože tyto banky podnikají na rozvíjejících se trzích, které jsou z pohledu růstových temp charakterizovány rozdílným stupněm vývoje, použili jsme třístupňový model, abychom se s touto rozdílností vyrovnali. V prvním stupni stanovujeme odhad EPS pro 2017. Druhý stupeň zahrnuje dalších 10 let s postupně klesajícími tempy růstu, ziskovosti a nákladů vlastního kapitálu na udržitelnější úrovně. Ve třetím stupni stanovujeme pokračující hodnoty násobením vlastního kapitálu a P/BV, který je odvozen z Gordonova růstového modelu. Diskontováním těchto tří komponent zpátky k prosinci 2013 (s využitím vhodného nákladu na kapitál, který odráží rizikovou prémii země) docházíme k aktuální férové ceně. Z té pak pomocí nákladů vlastního kapitálu docházíme k roční cílové ceně.

Günter Hohberger, shrnutí a překlad Martin Krajhanzl0)5 0100 - 17354 řeklad anglického originálu Martin Krajhanzl 

Shrnutí a

DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ

Tento text je českým shrnutím akciového reportu vydaného v anglickém jazyce dne 9.12.2013 a obsahuje základní body tohoto reportu. Report je určen pouze pro osobní informaci adresáta a nesmí být reprodukován, distribuován nebo publikován bez předchozího souhlasu Erste Bank Group AG a České spořitelny, a.s. Další důležitá upozornění jsou uvedena v originální anglické verzi reportu.

Obecně. Tento dokument je považován za doplňkový zdroj informací našich klientů a není nabídkou ani propagací nákupu či prodeje cenných papírů. Je založen na nejlepších informačních zdrojích dostupných v době tisku. Použité informační zdroje jsou všeobecně považované za spolehlivé, avšak Česká spořitelna, a.s. neručí za správnost a úplnost uvedených informací. Názory, prognózy a odhady v materiálu prezentované odrážejí naše nejlepší znalosti ke dni vydání publikace a mohou se změnit bez udání důvodu. Publikace neprošla jazykovou úpravou. Správním úřadem vykonávajícím dozor nad Českou spořitelnou, a.s. je Česká národní banka.

Poctivá prezentace doporučení. Emitenti analyzovaných investičních nástrojů nebyli před rozšířením této analýzy seznámeni s jejím obsahem a analýza nebyla na základě jejich pokynů nijak upravována. Analýza je tvořena na základě standardních finančních a ekonometrických modelů. V případě akciových doporučení se jedná zejména o různé varianty metody diskontování budoucích cash flows a metodu čisté hodnoty aktiv společnosti. V případě dluhopisů a měn jsou standardními metodami uzavřené makroekonomické modely typu Clarida-Gali-Gertler nebo typu QPM ČNB.

Stupeň investičního doporučení u akciových titulů. Cílové ceny pro 12-měsíční horizont akcií odrážejí férovou hodnotu akcií, při jejímž stanovení jsou brány v potaz fundamentální faktory a další informace relevantní pro cenu akcie. Všechna slovní doporučení vychází z fundamentální hodnoty cenných papírů a neodrážejí relativní výkonnost akcie vůči jiným regionálním titulům. Slovní doporučení odrážejí vztah mezi cílovou cenou a cenou akcie při určení cílové ceny, tj. vydáním příslušné podnikové analýzy. V závorkách jsou uvedeny příslušné číselné hodnoty: kupovat (cílová cena 20% nad cenou akcie), akumulovat (10% až 20% nad), držet (0% až 10% nad), redukovat (cílová cena leží v pásmu -10% až 0% vzhledem k ceně akcie při určení cílové ceny) a prodávat (pod -10%).

Rizika. Minulý výkon investičních nástrojů nezaručuje srovnatelný budoucí výkon. Různé investiční nástroje a investice s sebou nesou různý stupeň investičního rizika. Hodnota investice může stoupat i klesat a není zaručena návratnost původní částky. Česká spořitelna, a.s. nepřebírá odpovědnost za případné ztráty způsobené přímo či nepřímo využitím informací v tomto dokumentu. Prognózovaná hodnota investičního nástroje nebo jeho cílová cena může být ohrožena různými typy rizik. Mezi ně patří například rizika související s nabídkou a poptávkou po daném investičním nástroji, rizika konkurence, cen vstupů či riziko tržních kolísání. Prognózovaná hodnota investičního nástroje nebo jeho cílová cena vychází z předpokladů uvedených v analýze. Jiný než očekávaný vývoj těchto předpokladů představuje rovněž klíčové riziko.

Aktualizace. Investiční doporučení, analýzy a prognózy jsou aktualizovány v rámci pravidelných publikací České spořitelny, a.s. a Erste Bank Group. Cílové ceny akcií jsou aktualizovány v podnikových analýzách pokrývaných společností, které vycházejí nepravidelně a odrážejí aktuální dění v daném oboru nebo pokrývané společnosti.

Hodnocení analytika. Hodnocení analytiků není přímo závislé na výsledcích obchodování finanční skupiny ČS s pokrývanými investičními nástroji. Nepřímá vazba spočívá ve vazbě hodnocení analytiků na zisku celé Finanční skupiny České spořitelny, na kterém se do jisté míry podílejí i výsledky obchodování s investičními nástroji.

Konflikt zájmů. Česká spořitelna, a.s., Erste Bank, jejich dceřiné společnosti a klienti mohou mít pozice v investičních nástrojích uvedených v doporučení, mohou obchodovat s investičními nástroji společností uvedených v doporučení nebo mohou těmto společnostem poskytovat investiční nebo bankovní služby. Odbor ekonomických a strategických analýz České spořitelny, a.s. je organizačně a fyzicky oddělen od útvarů Divize finančních trhů České spořitelny, a.s.. Zájmy a z nich plynoucí případné střety zájmů Finanční skupiny České spořitelny vůči analyzovaným akciovým společnostem v České republice (společnosti obchodované v systému SPAD mimo Erste Bank) jsou uvedeny v přiložené tabulce.

Typ střetu zájmu

(1) ČS a/nebo propojená osoba má přímý či nepřímý podíl na základním kapitálu emitenta větší než 5 %

(2) emitent má přímý či nepřímý podíl na základním kapitálu ČS a/nebo propojené osoby větší než 5 %

(3) ČS a/nebo propojená osoba má jiný významný finanční zájem ve vztahu k emitentovi

(4) ČS a/nebo propojená osoba je tvůrcem trhu nebo osobou jinak zajišťující likviditu ve vztahu k finančním nástrojům vydaným emitentem

(5) ČS a/nebo propojená osoba byla v posledních 12 měsících vedoucím manažerem nebo spoluvedoucím manažerem veřejné nabídky finančních nástrojů vydaných emitentem

(6) ČS a/nebo propojená osoba má s emitentem uzavřenu jinou smlouvu o poskytování investičních služeb

(7) ČS a/nebo propojená osoba má s emitentem uzavřenu dohodu týkající se tvorby a rozšiřování investičních doporučení.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688