Research (Penizenavic.cz)
Pojištění  |  03.12.2013 13:53:20

Proč po nás banky chtějí k hypotéce pojištění nemovitosti?

Pojištění nemovitosti je jediný produkt, který spolu s hypotékou vyžadují všechny banky, resp. jeho sjednáním je podmíněno čerpání peněz z úvěru. Každá z bank nám také vždy řekne, na jakou částku si máme nemovitost, kterou bance dáváme do zástavy, pojistit. Jedná se o částku, která by byla nezbytná k výstavbě nové nemovitosti v případě, že by došlo k totálnímu zničení nemovitosti stávající.


Banky chrání sebe…

 

Banky si tímto způsobem chrání svou „investici“ a získávají tak jistotu toho, že v případě jakéhokoliv poškození nemovitosti, kterou mají v zástavě, vyplatí pojišťovna dostatečný objem peněz tak, aby bylo znehodnocenou nemovitost uvést do původního stavu (tj. aby měla nemovitost opět odpovídající hodnotu).


To, že banka na obchodu s vámi neprodělá, je také zajištěno tím, že je pojistné plnění z pojištění nemovitosti vinkulováno ve prospěch banky. To znamená, že v případě poškození nemovitosti nejsou peníze z pojištění vyplaceny vám, ale bance. Ta pak tyto prostředky vyplatí vám s tím, že jste povinni je použít na rekonstrukci (splnění této povinnosti kontroluje smluvní znalec banky, který po dokončení stavebních prací vyhotoví protokol o stavu nemovitosti).


… i vás

 

Pojištění nemovitosti však neslouží pouze pro ochranu ziskovosti banky, ale také pro zajištění toho, že v případě pojistné události nebudete muset opravy hradit ze své peněženky, která je již tak pořádně zatížena splátkami hypotéky. Pokud dojde na nejhorší, chrání vás pojištění nemovitosti před tím, že se octnete bez střechy nad hlavou a obrovským dluhem na krku (např. v případě sesuvu půdy, výbuchu, záplavy apod.).


S ohledem na výše uvedené byste se tedy vůbec neměli zabývat otázkami, jak na pojištění nemovitosti ušetřit, například sjednáním pojištění na nižší než reprodukční hodnotu. V tomto případě by totiž pojišťovna v případě pojistné události vyplatila pouze poměrnou část pojistného (poměr pojištěná částka/hodnota nemovitosti). Kromě nepříjemného překvapení z nízkého pojistného plnění by vás totiž také mohlo čekat nařčení z úvěrového podvodu, informace o nutnosti sjednání odpovídajícího pojištění nemovitosti je totiž uvedena přímo v úvěrové smlouvě, kterou jste po celou dobu platnosti povinni dodržovat (jakékoliv změn mající dopad na úvěrovou smlouvu musíte předem konzultovat s bankou, která vám poskytla hypotéku).


V době sjednávání pojištění nemovitosti se naopak zajímejte o to, jaká připojištění jednotlivé pojišťovny nabízí a snažte se pro svou nemovitost získat maximální krytí (na trhu jsou k dispozici např. připojištění oplocení, studny, bazénu či okrasných dřevin*).


Ušetřit se snažte pouze tím, že zvolíte roční platbu pojistného, případně tím, že své pojistné produkty budete soustředit u jedné pojišťovny (získáváte slevu za „propojištěnost“), případně zvýšením své spoluúčasti v případě pojistného plnění.

 

• Připojištění dostupná u pojištění nemovitosti ČSOB Pojišťovny, viz. zde

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688