Martin Beneš (HB Partners)
Investice  |  25.11.2013 15:25:11

Index Dow Jones láme historické rekordy, co dál?

Monitory blikají, investoři září štěstím, počítají zisky. Akciový index Dow Jones Industrial Average poprvé překonal hranici 16 tisíc bodů. Stalo se tak po třídenní korekci. Posledním impulsem byly zprávy o pomalu se zlepšující situaci na trhu práce. Tahounem růstu byl finanční sektor. Investoři sledují další vývoj FEDu, který i nadále pokračuje ve velmi uvolněné měnové politice, když pumpuje do ekonomiky další a a další peníze. Federal Reserve říká, že ke změně by mělo dojít v momentě, kdy nezaměstnanost klesne pod 6,5 % nebo inflace nad 2,5 %. Ani to však není jisté, ozývají se hlasy, že cíl nezaměstnanosti by se mohl snížit až na 5,5 %.

Margie Patel, senior portfolio manager ve společnosti Wells Capital Management, řekl na Reuters Global Investment Summit, že očekává do konce roku další růst akcií. Hodně se hovoří o riziku korekce, Steven Einhorn, vice ředitel společnosti Omega Advisors řekl, že dokud bude ekonomika růst a pokračovat uvolněná politika FEDu, do té doby akcie porostou.

Minulý týden přinesl velmi zajímavou názorovou přestřelku, která by neměla uniknout žádnému investoru. Zúčastnil se jí legendární investor Warren Buffett z Berkshire Hathaway (BRK-B) a u nás méně známý investor Carl Icahn ze společnosti Icahn Enterprises (IEP). Carl Icahn řekl, že podle něj se akcie nachází nebezpečně a nepodloženě vysoko. Pak svá slova raději mírnil. Proti tomu vystoupil Warren Buffett. Ten si stojí za tím, že i přesto, že akciový trh se nachází na historických maximech, tak není překoupený, nenachází se v iracionální zóne. Nezodpovězenou otázkou zůstává, co by se stalo, kdyby taková ikona, jako Buffett řekla, že podle něj je trh nadhodnocený.

Proti názoru Warrena Buffetta hovoří i některé jeho oblíbené indikátory. Jedním z hlavních je tzv. Schiller P/E Ratio měřící ocenění trhu. Tento indikátor vytvořený profesorem Robertem Schillerem z Yale University upravuje a vylepšuje vypovídací hodnotu klasického P/E Ratio. Aktuální Schiller P/E Ratio dosahuje hodnoty 24,7, dlouhodobý historický průměr dosahuje 16,5. Současná hodnota ho tedy převyšuje o 49,7 %.

Velmi zajímavá statistika je průzkum American Association of Individual Investors, který ukázal, že domácí investoři drží v akciích 66 % svého portfolia. Před vrcholem trhu v roce 2007 to bylo 69 % a před splasknutím bubliny v roce 2000 jen málo přes 70 %. Dalším ukazatelem je i objem hotovosti držených například fondy Rydex Mutual Funds. Jejich hotovost na účtech je nejníže, co kdy měly v průběhu předešlých rostoucích trendů. Z toho logicky plyne riziko, že nebude dostatek nových kupujících, což by zastavilo pokračování růstového trendu.

Warren Buffett v letech 1999 a 2001 ve dvou rozhovorech pro časopis Forbes prozradil, jakým způsobem určuje kondici trhu. Tu měří pomocí indexu porovnávajícího hodnotu trhu veřejně obchodovaných akcií a hrubého národního produktu (GNP). Hrubý národní produkt měří hodnotu vytvořeného zboží a služeb, které vytvoří obyvatelé bez ohledu na místo vzniku. Zahrnuje tak v sobě zboží a služby vytvořené nejen v USA, ale i v zahraničí. Buffett vysvětlil, že jestliže procentuální vztah klesne do oblasti hodnot 70 % nebo 80 %, nákup akcií je velmi dobrá příležitost. Pokud však se však poměr dostane na hodnotu 200 %, jako se to stalo v roce 1999 a části roku 2000, hrajete si s ohněm. Celkovou tržní kapitalizaci zjistíme ze statistiky World Federation of Exchanges. Ta ke konci října dosáhla 22,9 bilionu USD. Data pro GNP můžeme hledat na stránkách Federal Reserve Bank of St. Louis. Naše hledané číslo se ale zveřejňuje se zpožděním. Zkusme se k aktuálnímu číslu dostat prostřednictvím hrubého domácího produktu. Ten podle statistik dosáhl ke konci třetího kvartálu 16,86 bilionu dolarů. Hrubý národní produkt přitom v průměru přesahuje hrubý domácí produkt v posledních šesti čtvrtletích o 250 miliard dolarů. Z toho můžeme odvodit výši hrubého národního produktu na 17,1 bilionu dolarů. Výsledný poměr tedy činí 134 %.


 





Naši zkušení makléři se na kapitálových trzích pohybují již mnoho let a dokáží poradit i ve složité situaci.
Přistupujeme ke každému klientovi individuálně, ať již se jedná o začínajícího investora a tradera nebo o zkušeného burzovního profesionála.

Jsme vždy připraveni Vám poradit s implementací konkrétních obchodních strategií, kterým důvěřujeme a které mají svou historii. Tam kde ostatní utíkají z boje, my vidíme příležitost.

Pro více informací navštivte www.hbpartners.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.12.2021S&P500 a Dow Jones na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
06.05.2021Dow Jones na novém rekordu, technologie nadále pod tlakem Research (Česká spořitelna)
18.03.2021Fed poslal index Dow Jones na nový rekord ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
11.03.2021Cyklické sektory pomáhají Dow Jones na nový rekord Research (Česká spořitelna)
09.03.2021Dow Jones chvíli na novém rekordu, Nasdaq nadále pod tlakem Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688