Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  25.11.2013 14:20:14

Nebankovní půjčka není jasnou záchranou před dražbou

Nařídil proti vám soud exekuci a byla postižena vaše nemovitost? Nebankovní půjčka, kterou si vezmete na úhradu dluhu, rozhodně není jediným možným, natož pak prozíravým řešením.

Pokud řízení dospělo do fáze, že byla nařízena dražba vašeho domu nebo bytu, nabízí se několik variant postupu. Dlužnou sumu můžete uhradit až do termínu konání dražby, tím jí předejdete. Zákon ale hovoří také o tom, že můžete předložit jiný postižitelný majetek, který postačí k uhrazení pohledávky a nákladů.

Dojde-li na dražbu, skutečnou cenu nemovitosti vyjeví až samotné licitování zájemců, které samozřejmě probíhá veřejně. Dražba začíná na nejnižším podání, které se podle zákona vypočítá jako dvě třetiny z tržní ceny, kterou určil znalec. „Smyslem je získat co nejvyšší výtěžek dražby. Soudní exekutoři proto zveřejňují informace o nařízených dražbách nejenom na Portálu dražeb, úředních deskách a dalších povinných místech, ale také je hojně inzerují třeba v novinách. Pořád totiž platí, že čím více dražitelů na dražbu přijde, čím více budu licitovat a čím výš se cena vyšplhá, tím spokojenější jsou účastníci – podaří se umořit větší část pohledávky věřitele a dlužníkovi odpadne vyšší část dluhu, případně se mu ještě vyplatí přeplatek z nejvyššího podání,“ vysvětluje prezident Exekutorské komory ČR Mgr. Ing. Jiří Prošek. Zkušenosti hovoří jasně: exekuční dražby nemovitostí nekončí na nejnižším podání, naopak. Uvědomme si, že nejnižší podání neukazuje skutečnou cenu nemovitosti. Tu vyjeví až samotná dražba, přičemž výsledná cena je v 99 procentech případů vyšší než nejnižší podání.

Dlužník sice může prodat svou nemovitost mimo dražbu, ale musí splňovat několik podmínek – smí čelit pouze jedné exekuci, s prodejem musejí souhlasit věřitelé i soudní exekutor a plnění se musí vyplatit k úhradě exekuce.

Pamatujte ale na to, že vydání exekučního příkazu nemá za automatický následek provedení dražby. Příkaz má primárně zajišťovací účinky, blokuje nemovitost a zajišťuje pořadí pohledávky. Prodej nemovitosti v dražbě je až krajním způsobem uspokojení věřitele.

K informacím nejrůznějších společností o výhodnosti nebankovních půjček by proto čtenáři měli přistupovat obezřetně a s nadhledem, neboť motivace těchto sdělení má zjevný a jednoznačný cíl. V některých případech může jít spíše o subjektivní snahu původce informací dosáhnout vlastního zisku, eventuálně o zneužití nelehkého postavení dlužníků, kteří se cítí být v tísni z důvodu nařízené exekuce. Dotyčný by si měl také předem spočítat, jestli úhrada úroků, smluvních pokut a různých poplatků, zástavní práva, rozhodčí doložky, ručení a další zajišťovací prostředky související s nebankovní půjčkou jsou v souladu s jeho záměrem vyřešit situaci „bezbolestným“ způsobem.

 

K exekuční dražbě nemovitosti může dojít v případě, že je soudem zahájena exekuce kvůli peněžitému dluhu. Jedná se o sekundární způsob provedení exekuce. Exekuční dražbou nemovitosti se rozumí takový prodej, kdy se v určený den nabízí určitá nemovitost ke koupi neurčitému počtu zájemců a příklep se udělí tomu, kdo nabídne nejvyšší částku. Novým vlastníkem nemovitosti se stává vydražitel, tedy zájemce, který učinil nejvyšší nabídku. Z výtěžku dražby je uspokojena pohledávka věřitele, případně více věřitelů. Veškeré exekuční dražby jsou přehledně evidovány na volně přístupném Portálu dražeb (www.portaldrazeb.cz).








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688