Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  21.11.2013 14:08:40

Šest z deseti uživatelů Facebooku přiznává určitou míru závislosti

Téměř šest z deseti uživatelů Facebooku přiznává, že jsou na něm do určité míry závislí. Tři procenta o tom nepochybují, zhruba každý pátý si myslí, že je spíše závislý a zhruba každý třetí uživatel Facebooku pak závislost spíše popírá, ale zároveň nevylučuje. Závislost na něm odmítli čtyři lidé z deseti. Údaje vyplývají z průzkumu, který pro společnost Cetelem realizovala agentura Stem/Mark*.

Téměř polovina (49 procent) uživatelů se domnívá, že by bez Facebooku dobrovolně vydržela jakkoli dlouho. Například 22 procent respondentů by to ale bez něj zvládlo jen týden a devět procent jeden den. Více než dvě procenta uvedla, že by bez Facebooku nevydržela ani jeden celý den.

Více než každý třetí přitom (38 procent) uvedl, že by se dobrovolně přístupu k Facebooku zcela nevzdal, z toho 13 procent, tedy každý dvacátý uživatel si dokonce nedovede život bez této sociální sítě představit.

„Z průzkumu vyplývá, že někteří lidé si svou závislost na Facebooku odmítají více připustit. Část z těch, kteří závislost spíše popřeli, ale zcela nevyloučili, by se dobrovolně přístupu k této síti nevzdala a zároveň část z nich by bez ní vydržela jen omezenou dobu. A malá část těch, kteří jsou dle jejich mínění spíše závislí, by bez Facebooku údajně nedokázala žít,“ komentuje výsledky průzkumu Tomáš Siegler, marketingový ředitel společnosti Cetelem ČR.  

 

Každý čtvrtý až pátý tráví na Facebooku více než deset hodin týdně

Zhruba každý třetí se přitom připojuje častěji než před rokem, méně často pak každý pátý. Nejčastěji se přitom lidé připojují přes notebook (65 procent) a stolní počítač (56 procent), poměrně často ale i přes mobil (42 procent) a téměř každý osmý přes tablet (13 procent).  Zhruba každý čtvrtý tráví na Facebooku více času než před jedním rokem, stejný podíl respondentů však na druhou stranu uvedl, že na této sociální síti tráví času méně. V obou případech jde nejčastěji o jednu až dvě hodiny (38 procent více, 24 procent méně), často ale také tři až pět hodin (30 procent více, 20 procent méně). 

Nejčastěji přitom lidé tráví na Facebooku do třech hodin týdně (41 procent), více než tři hodiny a méně než deset pak zhruba každý třetí (35 procent). Více než deset hodin věnuje síti více než každý pátý (22 procent). Zhruba 1,5 procenta respondentů se k síti nepřihlašuje každý týden.

práci chodí na Facebook třetina uživatelů

Téměř každý pátý uživatel chodí na Facebook více v pracovní dny. A třetina dotázaných přiznala, že tráví čas na Facebooku rovněž v pracovní době. Každý den se ze svého pracoviště přihlásí každý desátý, každý čtvrtý se přihlásí aspoň občas. Dvě třetiny respondentů však přístup k síti z práce popřely.

Téměř každý třetí uživatel si přitom myslí, že Facebook má na jeho život pozitivní vliv. Negativní připouští necelých devět procent respondentů. „Řada uživatelů nevnímá například ztrátu soukromí či méně volného času pro jiné aktivity jako negativum,“ říká Tomáš Siegler z Cetelemu.

Ve virtuálním kontaktu s více lidmi je díky této síti 69 procent respondentů, více v osobním kontaktu 44 procent. Naopak osm procent uživatelů osobní setkávání omezilo. A lidé nehledají na Facebooku jen přátele, ale také nové protějšky. Partnera si touto cestou našlo šest procent dotázaných. U více než pěti procent dotázaných zapříčinil Facebook naopak rozchod. Devět procent uživatelů se cítí díky Facebooku méně osamělí a rovněž devět procent však kvůli sociálním sítím věnuje méně času rodině.

 

Jeden z dvaceti uživatelů najde na Facebooku práci, jeden ze sta o ni přijde

Kromě hledání partnera či partnerky ale hledají lidé prostřednictvím této sítě také práci. Povedlo se to téměř každému dvacátému uživateli. 1,4 procenta pak o práci kvůli Facebooku přišla.  

A proč se lidé na sociální síť vůbec připojují? Nejčastěji (71 procent) proto, aby byli ve styku s rodinou, kamarády a známými. Téměř dvě třetiny (59 procent) pak prahnou po tom, co nového je u jejich blízkých a přátel, více než každý třetí (35 procent) tak zahání nudu a zhruba každý pátý (21 procent) sleduje své oblíbené celebrity, společnosti či uskupení.  Z pracovních důvodů se připojuje 13 procent uživatelů, kvůli seznámení se s novými lidmi pak osm procent. Zboží a služby prostřednictvím sítě nakupuje devět procent dotázaných, více než tři procenta pak zboží či služby touto cestou prodává.

 

Častěji chválíme, než si stěžujeme

Lidé také relativně často využívají Facebook pro získání referencí o produktu či službě a společnosti, u níž mají zájem si něco zakoupit. Nikdy si reference nezjišťovalo jen 31 procent respondentů. Naopak ve více než polovině případů tak učinilo 34 procent.

Z průzkumu Cetelemu také vyplynulo, že lidé píšou častěji pozitivní hodnocení, než negativní. Pozitivní hodnocení totiž nikdy nenapsalo 29 procent uživatelů, zatímco negativní 36 procent. V případě negativního hodnocení je také o téměř šest procent v ětší skupina těch, kteří napíšou hodnocení jen výjimečně.

Velká část uživatelů Facebooku má založený profil i na jiné sociální síti, nejčastěji na Google+ (42 procent) či Twitteru (17 procent). Profil na žádné jiné síti nemá 41 procent dotázaných.

 

Uživatelé Facebooku: děti by si měly založit profil až ve čtrnácti letech

A na Facebook a další sociální sítě nechodí jen dospělí, ale také děti. 40 procent uživatelů, kteří mají děti, přiznalo, že se jejich dítě připojuje právě na Facebook, 19 procent těchto dětí má profil i na Google+. Téměř každý čtvrtý z těchto rodičů však nemá přehled o tom, kolik času potomek na Facebooku stráví. Ostatní rodiče uvádějí nejčastěji jednu až dvě hodiny týdně (23 procent), velice často však i více (tři až pět hodin 21 procent, pět až deset hodin 21 procent, více než deset hodin 18 procent). Nejméně často tráví podle rodičů děti na Facebooku méně než hodinu týdně (16 procent).

Téměř dvě třetiny rodičů (61 procent) přitom uvedly, že se jejich dítě připojuje každý den, necelých osm procent přiznalo, že o tom nemá přehled. Zhruba čtyři procenta dětí jsou na Facebooku nejčastěji ve dnech školy, 34 procent zejména o víkendu.

Zarážející je, že podle 35 procent dotázaných rodičů, kteří mají profil na Facebooku, je jejich dítě na této síti do určité míry závislé, dalších necelých osm procent má strach z toho, že se potomek na ní závislým stane. Děti si přitom nejčastěji vytvářejí profil v deseti až jedenácti letech (35 procent). Uživatelé Facebooku, a to i ti, kteří děti nemají, se nejčastěji domnívají, že by si dítě mělo vytvořit profil až ve čtrnáctém či patnáctém roku věku. 

 

*vzorek: 510 uživatelů Facebooku

 

Kolik hodin týdně na Facebooku aktuálně v průměru trávíte?

 

 

 

v %

 

do 1h (vč. ne každý týden)

22

 

více než 1 h a max. 3 h

20

 

více než 3 h a max. 5 h

14

 

více než 5 h a max. 7 h

10

 

více než 7 h a max. 10 h

11

 

více než 10 h a max. 15 h

8

 

více než 15 h a max. 20 h

5

 

více než 20 h a max. 30 h

5

 

více než 30 h

4

 

nedokážu říct

2

 

 

 

 

Myslíte si, že jste na Facebooku do určité míry závislý/á?

 

 

 

v %

 

Ano

3

 

Spíše ano

21

 

Spíše ne

36

 

Ne

41

 

 

Uvedl/a jste, že na Facebooku trávíte více času než před rokem. O kolik hodin více to asi týdně je?

 

 

v %

 

Do 1 hodiny

13

 

1 - 2 hodiny

38

 

3 – 5 hodin

30

 

6 – 10 hodin

11

 

Více než 10 hodin

8

 

 

Uvedl/a jste, že na Facebook trávíte méně času než před rokem. O kolik hodin méně to asi týdně je?

 

 

v %

 

Do 1 hodiny

20

 

1 - 2 hodiny

34

 

3 – 5 hodin

20

 

6 – 10 hodin

10

 

Více než 10 hodin

15

 

Zdroj: průzkum Stem/Mark pro CETELEM

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688