Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  21.11.2013 13:58:56

EY: Téměř každý druhý projekt se v Česku prodraží nebo nabere zpoždění

    Nejčastěji realizovanými projekty českých a slovenských firem jsou modernizace IT (60 %), vývoj nebo uvádění nového produktu (51 %) nebo restrukturalizace a reorganizace (35 %)

    Nejvíce problémovými projekty (33 %) bývají modernizace IT, naopak poměrně úspěšně se firmám daří uskutečňovat projekty na snižování nákladů

    Odměna projektových manažerů často není navázána na úspěšnost projektového řízení (43 %)

    Pro hodnocení projektů společnosti využívají kvalitativní i kvantitativní kritéria, málokdy však jejich kombinaci

    Řada firem se neumí poučit ze svých předchozích chyb při realizaci projektů

České republice i na Slovensku je běžné, že projekty jsou plánované v kratších termínech a s menšími náklady, než jak se je ve skutečnosti daří realizovat. Hlavními důvody jsou změny v rozsahu projektů kvůli nesprávnému počátečnímu vymezení (38 %), nedostatečné personální kapacity (36 %), nedostatečná podpora vrcholového managementu (35 %) nebo rozdílné očekávání výstupů (32 %), tedy převážně důvody interní. Důsledky externích změn se naopak daří předvídat v celých 70 % případů. Vyplývá to z osmého ročníku průzkumu projektového řízení, který zpracovala společnost EY.

57 % projektů bylo v roce 2013 dokončeno v termínu i v rámci plánovaného rozpočtu. 27 % bylo dokončeno po termínu a 20 % se prodražilo oproti původnímu rozpočtu. Každý třetí se zdrží o více než 20 % ve srovnání s plánovaným časem, každý šestý se prodraží o 20 % a více alokovaných financí.

V řadě případů se dokonce předem předpokládá, že plánované náklady a termíny nebudou dodrženy. U konkrétních infrastrukturních projektů například 88 % respondentů z České republiky nevěří, že bude dálnice D1 opravena řádně a včas. Jen polovina slovenských účastníků průzkumu pak věří, že je Slovensko společně s Polskem schopné po projektové stránce uspořádat Zimní olympijské hry.

Záměr a připravenost důsledně projekty řídit je nejsilnější na počátku, firmy obvykle zpracovávají harmonogram projektu, nákladový rozpočet i celkové ekonomické posouzení. Využití těchto nástrojů ve většině případů meziročně mírně roste. V průběhu projektů však míra intenzita používání nástrojů řízení klesá.

24 % společností vůbec nevyhodnocuje přidanou hodnotu projektů. Z průzkumu je patrné, že firmy, u kterých chybí monitorování a vyhodnocování stavu projektů, si neberou ponaučení z chyb a často je opakují.

„Mezi nejčastější hodnotící kritéria úspěšnosti patří včasnost dokončení, dodržení plánovaného rozpočtu a splnění interně stanovených očekávání. Na zpětnou vazbu od zákazníků se však často v záplavě projektových úkolů zapomíná,“ říká Petr Knap, partner oddělení podnikového poradenství společnosti EY.

Přesto jsou firmy se svými výkony relativně spokojené. 65 % společností si myslí, že jejich projektové řízení je srovnatelné s průměrem v daném odvětví nebo lepší a je dostatečné pro jejich účely. 35 % z nich ale hned dodává, že projektové řízení bude třeba vzhledem k budoucím potřebám zlepšit. Respondenti potvrzují, že nároky na řízení projektů se zvyšují, roste komplexnost projektů, množství stakeholderů a komplikovanost požadavků.

Projekty ve firmách mají obvykle rozpočet 40 tisíc eur a víc, projektů pod 5 000 eur je naprosté minimum. Nejčastěji se týkají modernizace IT včetně systémové integrace a také vývoje nových produktů či služeb. Obvykle trvají rok a více.

Nejčastěji využívanými standardy a metodikami projektového řízení jsou PMI (38 %), PRINCE2 (21 %) a Six Sigma (13 %). Daleko nejčastěji používaným softwarem pro projektové řízení je MS Project (62 %).

Ve 30 % případů je ve funkci projektového manažera specialista nebo vedoucí oddělení. Počet „skutečných“ projektových manažerů roste na aktuálních 57 %.

Projektoví specialisté nejčastěji pracují na dvou až třech projektech najednou, 43 % z nich nemá odměnu navázanou na úspěšnost projektového řízení.

 

O průzkumu

Letošní průzkum projektového řízení se konal již poosmé, zúčastnilo se jej 69 společností z České republiky
a Slovenska. Průzkum probíhal od května do srpna letošního roku. Respondenty byly společnosti působící v České republice a na Slovensku v rozdílných sektorech: telekomunikace, informační technologie, finanční služby, energetika a výrobní průmysl. Mezi dotazovanými bylo i několik institucí z veřejného sektoru. 60 % respondentů tvoří firmy s obratem do 200 milionů eur, čtvrtina uvádí roční tržby nad 800 milionů eur.

 

Pro potřeby průzkumu a analýzy jsme definovali projekt jako “jednorázový proces, který se skládá ze sady synchronovaných a řízených činností se stanoveným začátečním a konečným termínem, který je realizován za účelem dosažení (při zohlednění omezení v oblasti času, nákladů a zdrojů) cíle, který splňuje specifické požadavky.

 

 

O EY

EY je předním celosvětovým poskytovatelem odborných poradenských služeb v oblasti auditu, daní, transakčního a podnikového poradenství. Znalost problematiky a kvalita služeb, které poskytujeme, přispívají k posilování důvěry v kapitálové trhy i v ekonomiky celého světa. Výjimečný lidský a odborný potenciál nám umožňuje hrát významnou roli při vytváření lepšího prostředí pro naše zaměstnance, klienty i pro širší společnost.

 

Název EY zahrnuje celosvětovou organizaci a může zahrnovat jednu či více členských firem Ernst & Young Global Limited, z nichž každá je samostatnou právnickou osobou. Ernst & Young Global Limited, britská společnost s ručením omezeným garancí, služby klientům neposkytuje. Pro podrobnější informace o naší organizaci navštivte prosím naše webové stránky www. ey.com/CZ.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688