Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  18.11.2013 10:59:33

Intervence ČNB: nemovitosti nezdraží, úspory v bance a státní dluhopisy ztrácí na hodnotě

Česká národní banka se pustila do boje za oslabení koruny. Podle jejích zástupců má být cílem především větší spotřeba obyvatelstva a uspíšení nákupního rozhodnutí u předmětů dlouhodobé spotřeby. Jenže má takové očekávání reálný základ?

Velký vliv bude mít intervence pro úspory domácností. Podle Michala Sýkory, jednatele společnosti MPM Invest, je vzkaz České národní banky jakýmsi varováním, že držet peníze se dlouhodobě nevyplatí: „ Nijak nezpochybňujeme makroekonomické rozhodnutí ČNB o intervenci z hlediska měnové politiky, nicméně pro běžné střadatele a privátní investory do standardních produktů v českých korunách má rozhodnutí zásadní dopad. Česká měna reagovala na intervenci poklesem vůči dolaru o 5,35% a vůči euru dokonce o 5,97%. Toto oslabení bude mít samozřejmě postupný dopad do všech cen, tuzemskou produkci nevyjímaje. „To ve svém důsledku znehodnotí veškeré úspory v českých korunách. U některých spořících účtů půjde o 3 – 4 roky reálných úroků, což je opravdu znepokojivé,“ dodává Michal Sýkora. Naopak kurz zlata vůči české koruně okamžitě posílil o 6,24% a to v rámci jediného dne (konkrétně šlo o 50,- /g tedy o 5.000,- na 100g slitku fyzického investičního zlata).

Také načasování intervence je přinejmenším překvapivé. Přišlo totiž okamžitě po ukončení emise vánočních dluhopisů Ministerstva financí. Díky tomu dojde, zejména u tříletých dluhopisů, prakticky k vymazání výnosu.

Naopak podle Daniela Kotuly z RE/MAX Center nebude mít tento krok na realitní trhu žádný dopad: krátkodobá poptávka po nemovitostech se nezvýší natolik, aby se toto chování projevilo v cenách nemovitostí. „V nejbližší době rozhodně neočekávám zásadní růst poptávky a tlak na růst cen. Realitní trh půjde vlastní cestou bez ohledu na intervence ze strany České národní banky. Dá se maximálně očekávat postupné zvyšování cen u kvalitních nemovitostí, ale k tomu by docházelo i bez intervencí ČNB,“ vysvětluje Kotula.

Tento názor potvrzuje také Miroslav Herain, ředitel RE/MAX Commercial, který nevidí žádný prostor pro zdražování komerčních nemovitostí. Dopad aktuálních kroků ČNB se podle Heraina projeví pouze u transakcí, kdy nájemce nebo kupující bude hradit částku v eurech. A jen tehdy, pokud se transakce do české koruny. U nájemců či kupujících, kteří využívají devizové účty, se intervence neprojeví vůbec.

Tomáš Hejda
PR MOLLO

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688