TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  13.11.2013 17:03:17

České domácnosti si finančně pohoršily! Máte rozpočet aspoň jako průměrná rodina?

 Na jednoho člena domácnosti připadlo 12.479 korun, kupní síla se tak snížila o 219 korun. Vyplývá to z analýzy příjmů a výdajů za první pololetí, kterou dostala vláda. Podle materiálu si lidé méně půjčovali a víc spořili.

Kupní síla domácností dál klesala. Snižuje se už od roku 2010. Pokles výdajů se navíc prohloubil. Za nízkou poptávkou je nezaměstnanost a reálný pokles mezd. Z nich mají domácnosti rozhodující příjem. Zaměstnancům se na nich v prvním pololetí vyplatilo celkem 544,8 miliardy korun. To je o 0,5 procenta méně než před rokem. Průměrná hrubá mzda letos v prvních šesti měsících dosáhla 24.503 korun. Byla tak o stokorunu vyšší než v loňském prvním pololetí. Reálně se ale snížila o 1,3 procenta.

V podnikatelské sféře průměrná mzda činila 24.560 korun. Nominálně se zvedla o 0,3 procenta, reálně se ale o 1,4 procenta snížila. V nepodnikatelském sektoru plat činil 24.253 korun. Nominálně byl proti prvnímu loňskému pololetí vyšší o procento, reálně nižší o 0,7 procenta. Ve druhém čtvrtletí průměrná mzda v zemi vzrostla na 24.953 korun. Byla tak o 1,2 procenta vyšší než v loňském druhém čtvrtletí a o 0,3 procenta reálně nižší. Medián mezd dosáhl 20.944 korun. Nominálně vzrostl o 1,3 procenta, reálně klesl o 0,2 procenta.

Podle analýzy byl růst průměrné mzdy velmi nízký. Kupní síla dál klesala. Provázel ji propad produktivit práce.

Nejvyšší průměrná mzda byla v Praze, činila 32.345 korun. Nejnižší byla v Karlovarském kraji, a to 20.850 korun. Muž si v Česku průměrně vydělá 28.520 korun, žena 22.392 korun. Ženy tak mají o 21,5 procenta méně.

Lidé měli víc peněz z dávek. Pokles byl jen u důchodů. Průměrná penze se zvedla o 1,8 procenta, dosáhla tak 10.948 korun. Reálně ale mají důchodci v peněžence o 0,5 procenta míň.

Na dávkách v hmotné nouzi stát vyplatil o 40 procent peněz víc než před rokem. Přibylo totiž lidí, kteří jsou bez práce dlouho, a nemají už nárok na podporu. Víc je i domácností, co dostávají dávky na bydlení, a to hlavně v ubytovnách, uvádí zpráva. Průměrný počet nezaměstnaných se zvedl. Průměrně dostávali podporu 6211 korun, tedy o 7,3 procenta meziročně víc.

Ceny meziročně průměrně rostly o 1,7 procenta. Mohl za to ze tří čtvrtin lednový posun sazeb DPH. Vliv pak měly i změny cen elektřiny, plynu, tepla a vody, potravin a pohonných hmot. Inflaci utlumila nízká spotřeba. Větší dopad zvýšení DPH a s ním spojené zdražení potravin mělo na důchodce, životní náklady se jim zvedly o 2,3 procenta.

Ve druhém čtvrtletí výdaje domácností rostly. Lidé pořizovali hlavně věci, které běžně nekupují, a to třeba auta či bytové vybavení. Míra úspor se tak zmenšila.

Lidé si také méně půjčovali. Přesto mají od bank 1,15 bilionu korun. Hlavní jsou hypotéky na bydlení. Domácnosti začaly víc spořit. Úspory se v červnu meziročně zvýšily o 2,7 procenta na 1,79 bilionu korun. Vedly netermínované úložky a víc také alternativní spoření.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688