Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.11.2013 11:46:14

ČEZ: Dětmarovice pojedou i po roce 2016

Přísnější emisní limity budou platit od roku 2016. „Množství prachu a oxidů síry splňujeme už nyní,“ říká ředitel elektrárny Vlastimír Kontrik a pokračuje: „Teď nás čeká investice v řádu stovek milionů korun na snížení oxidů dusíku. Beru to jako jasný signál majitele elektrárny, že chce v Dětmarovicích působit dlouhodobě. To se týká i dodávek teplaelektrárny do Bohumína a Orlové. Úprava výrobního zařízení proběhne od dubna do listopadu příštího roku, tedy o dva roky dříve, než ukládá zákon.“

„Skupinu ČEZ vnímáme jako našeho dlouhodobého a spolehlivého partnera. O dodávky tepla obavy nemáme,“ říká starosta Bohumína Petr Vícha: „Každý rok napojujeme na teplovod z Dětmarovic další domy. Koncesionářská smlouva platí dvacet let a její součástí je i cenový vzorec, máme to ošetřeno,“ doplňuje.

Primární úpravy, zamezující vzniku oxidů, již byly na elektrárně provedeny v minulosti. Výskyt oxidů ve spalinách se těmito opatřeními snížil na polovinu. Současné limity tedy elektrárna plní. Aby plnila i ty nové, musí vybudovat zařízení, které bude likvidovat vznikající oxidy při spalování. Zvolená metoda je založena na chemické reakci v katalyzátoru, kde se jako startér této reakce dopraví amoniak. Tato metoda má vysoké pořizovací náklady a nízké provozní náklady. Oproti metodě, při které je do spalovacího prostoru amoniak vstřikován kontinuálně. Ta má nízké náklady na vybudování a větší náklady na provoz. U této metody pak dochází ke kontaminaci popílku amoniakem. To byl jeden z hlavních důvodů výběru metody, která i když je dražší, je šetrnější k životnímu prostředí.

Emise elektrárny Dětmarovice:

emiseemisní limit od roku 2016 
prach20 miligramů na metr krychlový spalinPLNÍ UŽ NYNÍ
oxidy síry200 miligramů na metr krychlový spalinPLNÍ UŽ NYNÍ
oxidy dusíku200 miligramů na metr krychlový spalinBUDE OD 2014


Elektrárna Dětmarovice je svým instalovaným výkonem 800 MW největší klasickou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje i v rámci celé Moravy. Spaluje černé uhlí, ze kterého vyrábí elektřinuteplo. Ročně dokáže vyrobit okolo 2 500 000 MWh elektrické energie a více než 800 000 GJ tepla. Pro představu se jedná o spotřebu elektřiny okolo 100 000 domácností. Tepelnou energii dodává Elektrárna Dětmarovice do horkovodních rozvodů společnosti ČEZ Teplárenská, a.s. která zásobuje teplem města OrlováBohumín.

ČEZ Teplárenská, a.s. jako člen skupiny ČEZ investovala v uplynulých letech do horkovodní sítě pokrývající území města Bohumín více než 500 mil. . Tato investice je založena na předpokladu dlouhodobého kontinuálního provozu Elektrárny Dětmarovice a stabilních cen odebírané tepelné energie.

Jaroslav Jurča, mluvčí ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688