Research (Penizenavic.cz)
Akcie ve světě  |  08.11.2013 09:12:16

Lídři skupiny rozvíjejících se zemí – Čína

Vzhledem ke svému významu jsou Čína a Indie zeměmi, na jejichž ekonomiky jsem často dotazován, zejména pak v době, kdy tyto země vykazují jakékoliv známky tržní nejistoty (např. zpomalování ekonomiky). V uplynulém týdnu jsme já i můj tým zaměřený na rozvíjející se země navštívili Čínu, abychom se zde podívali po nějakých zajímavých investičních příležitostech a analyzovali zdejší trh. Myslím si, že je tedy vhodná chvíle, abych se s vámi podělil o několik mně kladených dotazů a hlavně také o odpovědi na ně.

Očekáváte další zpomalení ekonomiky Číny?


Čínská ekonomika rostla v druhém kvartálu tohoto roku meziročním tempem 7,5 %, což je v souladu s očekáváním vlády pro tento rok. I když ekonomika rostla o něco nižším tempem než v prvním kvartále, kdy zaznamenala meziroční nárůst o 7,7 %, zůstává růst čínského HDP silnější než v mnoha ostatních světových ekonomikách a tento stav by pak měl podle nás trvat ještě nějakou dobu. Dobrou zprávou je pak podle nás postupné snižování závislosti čínské ekonomiky na vývozech a úprava její struktury pro další udržitelný růst.


Důvěra má a mého týmu v dlouhodobý potenciál růstu zdejší ekonomiky se opírá o několik faktů.  Tím prvním je růst disponibilních příjmů střední třídy, kdy mnoho spotřebitelů profitovalo z meziročního nárůstu mezd o více jak 20 %, tj. v ekonomice je více prostředků, které mohou směřovat do úspor či investic.
Za druhé je tu proces industrializace s vládou odhodlanou poskytnout více zdrojů na budování infrastruktury a podporu nemovitostního sektoru, stejně jako rozšíření sociálních, vzdělávacích a zdravotnických programů lidem migrujícím do měst.

Očekáváme také, že vládní autority budou pokračovat v transformaci čínské ekonomiky směrem k na vývozu méně závislém modelu, jehož hnacím motorem bude v čím dál tím větší míře domácí poptávka. Tento odklon od odvětví s nízkou přidanou hodnotou směrem k high-tech odvětvím bude pravděpodobně pokračovat tak, jak postupně poroste vzdělanost zdejší pracovní síly.


Jaký je váš názor na nedávnou volatilitu na „A“ akciovém trhu z června tohoto roku?


„A“ akcie jsou akciemi emitovanými místními společnostmi v renminbi, obchodované především zdejšími investory na burzách v Šanghaji a Šenzenu. Nedávný vývoj přisuzujeme hlavně přehnané události na události typu očekávané utahování programu kvantitativního uvolňování v USA.  Tento krok by byl totiž důkazem důvěry v udržitelný růst americké ekonomiky, což by příznivě ovlivnilo čínské exportéry. Navíc je zde japonský monetární a fiskální stimul, který by v příštím kvartále mohl pomoci pokrýt potenciální stahování likvidity ze strany FED. V neposlední řadě musíme brát v potaz akce čínské centrální banky, která pohyby mezibankovních úrokových sazeb omezuje aktivity „šedého bankovnictví“, což by v budoucnosti mohlo vytvořit prostor pro zdravější a stabilnější finanční trh. V případě „A“ akcií jsme již navíc byli svědky rostoucího trendu trvajícího od června až do poloviny září.


Na trhu, který velikostně odpovídá trhu čínskému, nemůžeme považovat jednotlivé informace za čistě dobré či čistě špatné. Co se potenciálu „A“ akcií v dlouhodobém horizontu týče, věříme, že by zde mohlo dojít k rostoucímu trendu hlavně s ohledem na to, že míra růstu čínské ekonomiky aktuálně zůstává vysoká a také se daří s realizací jednotlivých tržních reforem. Podle našich analytiků se pak akcie všeobecně nachází na mnohem vyšších úrovní, než jak tomu bylo v době poklesů v roce 2008. I tak se podle nás mnoho čínských akcií v tuto chvíli obchoduje za atraktivní ceny.
 
© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse http://mobius.blog.franklintempleton.com/2013/09/20/qa-emerging-markets-powerhouses-china-and-india/

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688