Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  01.11.2013 14:10:18

CME/CETV - souhrn října + výhled: Špatné výsledky, čekáme navyšování kapitálu

CME zveřejnila poměrně slabé výsledky 3Q13, které zaostaly za odhady kvůli jednorázovým položkám. Společnost zaúčtovala odpis programové knihovny v Rumunsku v celkové výši 9 mil. USD a také jednorázové náklady na odstupné odcházejícím zaměstnancům v celkové výši 11mil. USD. Po odečtení těchto jednorázových vlivů byl provozní zisk víceméně v souladu s tím, co trh čekal (-12mil. USD vs. -10mil. USD). Tržby v České republice klesly o 23,6% r/r, víceméně v souladu s naším očekáváním (- 20% r/r). Na druhé straně zlepšení v zemích jihovýchodní Evropy bylo opět zřetelné (růst tržeb v Bulharsko o 12% r/r, v Rumunsku o 7% r/r po vyloučení vlivu FX). S výsledky společnost oznámila i snížení výhledu tržeb (640-650mil. USD i provozního zisku OIBDA (-30-40mil. USD). Dále vyděsila investory prohlášením o navyšování kapitálu, přičemž pokud by nedošlo k navýšení kapitálu mohla by společnost dle svého managementu mít problémy s financováním svého provozu v průběhu následujících 12-ti měsíců. Titul reagoval více než 50% poklesem.

Implikace z výhledu managamentu

Revidovaný výhled na celý rok implikuje 25% meziroční propad tržeb ve 4. kv. (ve 3.kv. pokles jen o 3% r/r, ve 2. kv. činil pokles 15% r/r a v 1. kv. to bylo 18% r/r), což vypadá celkem podivně vzhledem k zlepšující se situaci v Bulharsku a Rumunsku a informaci ohledně očekávaného stabilního mezikvartálního vývoji objemu prodané reklamy na hlavním trhu v České republice. CME také uvedla, že hlavním problémem pro snížený výhled je vývoj v ČR a na Slovensku. Kdybychom počítali s obdobnými trendy jaké jsme viděli ve 3. kv. tohoto roku pro trhy Rumunska, Bulharska, Chorvatska a Slovinska, tak abychom se dopočítali výhledu tržeb na 4. kv. ve výši cca 192mil. USD (pokles 25% r/r), tak by tržby v České republice a na Slovensku museli meziročně propadnout o více než 45%. Tedy výrazně více než jsme v ČR a SR viděli v 1. pololetí 2013 (propad tržeb o 32,5%, ve 3. kv. propad „jen“ o 23,9%). Buď tedy opět odešli inzerenti v ČR a SR (nepravděpodobné vzhledem ke očekávání stabilního objemu dodaných GRP‘s) nebo CME začala dávat masivní slevy, a to i na již sjednané kontrakty (v rámci konferenčního hovoru to společnost víceméně popřela) nebo je výhled tržeb poměrně konzervativní.

Potenciální navýšení kapitálu

Podle očekávání managementu bude mít CME na konci roku jen 60mil. USD v hotovosti. To by znamenalo, že by potřebovala do konce roku doplnit kapitál alespoň o 65-70mil USD, aby se dostala nad 125mil. USD, které po ní požaduje ratingová agentura S&P pro udržení současného ratingu. Tím by byla vyřešena situace do konce roku. V roce příštím už by CME na tom měla být, co se týče objemu propálené hotovosti výrazně lépe. Vzhledem k růstu poplatků od provozovatelů placených televizí, úspoře cca 30 mil. USD mzdových nákladů a zlepšení situace v ČR si dokážeme představit negativní cash flow v příštím roce někde v rozmezí 20-40mil. USD. Z tohoto pohledu by tak dávala smysl kapitálová injekce v celkové výši kolem 100mil. USD. Kdyby však TW získal v CME podíl nad 50% v rámci SPO, dluhopisy splatné v roce 2015 (celkem jich je za 250mil. USD) by se staly splatnými okamžitě. CME by pak tedy musela navýšit kapitál o mnohem více (řádově až 350mil. USD).

Možnosti navýšení kapitálu – záleží na formě a na výši. Možností je několik:

1) obdobné jako minulé SPO - ½ by bylo prodáno na trhu a TW by koupil také ½ (aby nedošlo k jeho naředění), prodej by pravděpodobně musel být s diskontem vůči současné ceně. Pravděpodobné navýšení kapitálu by podle nás bylo cca 100mil. USD.

2) přímí kapitálový vstup TW ve formě preferenčních akcií, které by byly po nějaké době konvertibilní do běžných akcií, TW by tak později výrazně navýšil svůj podíl. V tomto případě by konverzní poměr měl být nad současnou tržní cenou (v rámci minulého úpisu to bylo 15% nad tehdejší cenu v úpisu). Pravděpodobné navýšení kapitálu by podle nás bylo mohlo být také kolem 100mil. USD.

3) Pokud by byly splatné 2015 dluhopisy (TW by navýšila podíl nad 50%), CME by musela emitovat akcie až za 350mil. USD (kapitálové navýšení a vnitropodniková půjčka od TW na splacení 2015 dluhopisů je také možností)

4) Emise dluhopisů, eventuelně půjčka od TW (ne příliš pravděpodobná varianta).

Z našeho pohledu dává největší smysl varianta číslo 2, po které by nedošlo k přímému navýšení podílu TW nad 50%, a nebyly by splatné 2015 dluhopisy. V následující tabulce je vyčíslen počet nových akcií při jednotlivých výších navýšení kapitálu a potenciální ceny úpisu (celkový počet akcií před úpisem dosahuje 224mil. ks)

 

Petr Bártek, Václav Kmínek, Martin Krajhanzl, Josef Novotný


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688