Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  31.10.2013 16:14:51

Proč se při investování vyplatí naslouchat miliardářům

V posledních týdnech řada portfoliomanažerů velkých fondů mluví o spekulativní horečce na trhu. Dokonce i věčný optimista Warren Buffett si postěžoval, jak je v poslední době těžké najít na trhu atraktivní příležitosti. Miliardáře se přitom vyplatí následovat.

Chtějí boháči svými slovy stlačit akcie níže, aby je mohli nakoupit s diskontem? Nejspíše to nebude pravý důvod, něco na jejich pesimismu bude. S&P 500 za poslední dva roky vzrostl o 50 % navzdory minimálnímu růstu zisků firem.

Extrémně spekulativní trh

Jim Chanos, hedgeový manažer, prezident a zakladatel investiční společnosti Kynikos Associates, která se zaměřuje na short selling, se pro WSJ vyjádřil takto: "Problém Tesly nebo Netflixu spočívá v tom, že s nimi už to není jen o zajímavém produktu nebo inovacích. Staly se kultovními akciemi, tedy investicemi či spekulacemi bez ohledu na fundamenty. Hodnota jejich akcií je do budoucna predikovaná. Roste skutečně velice rychle," dodává Chanos a přirovnává situaci k roku 1999.

Investoři se podle něho řídí momentem, okamžitým trendem, protože to nyní funguje. Dlouhodobě ale tento postup může mít úskalí. Chanos považuje trh na současných úrovních za "extrémně spekulativní". Přirovnává to k technologické bublině, protože je podle něho aktuální prostředí podobné trhu založenému především na denním tradingu z konce 90. let. Časování prodeje na krátko je v takovýchto momentových poměrech velice složité.

Bublina na akciích

Julian Robertson, bývalý hedgeový manažer (v současnosti v penzi), prozradil CNBC, jak se v současnosti dívá na akcie. Myslí si, že trh vykazuje známky bubliny, jejíž splasknutí vyvolá nepříznivé reakce. "Pravděpodobně ale ne hned. Teď se ještě budou trhy zabývat politickou a fiskální krizí. Teprve potom se uvidí," míní Robertson.

Průměrný drobný investor je nyní pro investování mnohem zapálenější než před 2 až 4 roky, kdy bylo přitom mnohem více zajímavých příležitostí.

"Pro průměrného člověka je obtížné stát proti tomu, co se jeví jako všeobecný posun ve veřejném mínění. Na akciovém trhu je to snad ještě těžší než jinde. Pro nás všechny platí, že by ceny akcií měly být dlouhodobě kontrolovány veřejným míněním. Zapomínáme ale na to, že veřejné mínění na spekulativním trhu je měřeno dolary, ne množstvím investorů," napsal před více než půlstoletím G. C. Selden, autor knihy Psychologie akciového trhu. "Jeden investor s milionem dolarů dvojnásobně vyváží pět set lidí s tisíci dolary. Dolary jsou koňskou silou trhu. To je důvod, proč se mínění jeví jako býčí na tržním vrcholu a medvědí u tržního dna. Velké množství malých investorů musí být v dlouhé pozici, když jsou ceny na maximu, a v krátké (nebo úplně mimo trh), když je tomu naopak. Samotný fakt, že na vrcholu lze nakupovat, poukazuje na existenci zdroje, který investory akciemi zásobuje."

Čtěte také:

 

Pět důvodů, proč může prasknout akciová bublina

 

Pět důvodů, proč může prasknout akciová bublina

Akcie jsou na rekordních maximech a na Wall Street panuje všudypřítomný optimismus. Analytici zatím nevidí žádná větší rizika, která by mohla rozjetý akciový vlak do konce roku vykolejit. V čem je tedy háček?

 
 
  Investiční večery: Co vás čeká v listopadu? Investiční večery: Co vás čeká v listopadu?

Investiční web vám nabízí jedinečnou možnost probrat s předními experty z domova i ze zahraničí nejžhavější témata ze světa ekonomiky, byznysu a financí. Moderace se ujmou Roman Chlupatý a Petr Novotný, kteří jsou podepsáni i pod úspěšným cyklem Investičních fór.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.05.2019Proč se podnikatelům vyplatí troška pesimismu Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688