TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.10.2013 10:13:17

Průzkum před volbami: Na internetu se nejvíce mluví o ČSSD

Podle počtu zmínek na webových stránkách a sociálních sítích agentura spočítala, že nejčastěji zmiňovanou politickou stranou byla v září ČSSD s 46 265 zmínkami, v těsném závěsu pak ODS s 45 277 zmínkami.

 

V prvním říjnovém týdnu se ale pořadí obrátilo. Z porovnání počtu zmínek o předsedech politických stran vyšlo, že se v září na internetu nejčastěji mluvilo o Karlu Schwarzenbergovi a Andreji Babišovi. V říjnu se však na druhém místě místo Andreje Babiše umístil Tomio Okamura.
 
 
A o kterých politických stranách se v předvolební kampani nejčastěji mluví? Průzkum se nezabýval volebními preferencemi ani nesledoval vyznění jednotlivých zmínek, měřila se pouze síla značky podle počtu zmínek. „Za měsíc září byla nejvíce zmiňována ČSSD, v těsném závěsu je pak ODS a s odstupem na třetím místě je Strana Práv Občanů ZEMANOVCI (SPOZ). Naopak nejméně se na internetu komunikovalo o Straně zelených a Straně svobodných občanů,“ říká Peter Hermann z Digital Communications, dceřiné společnosti AMI Communications.

 
 
V posledním zářijovém týdnu (23. – 29. 9.) měla ČSSD v internetové komunikaci nad ODS větší náskok. Třetí místo obsadila TOP 09 a těsně za ní se umístila strana SPOZ. Naopak v prvním říjnovém týdnu (30. 9. – 6. 10.) se na internetu nejčastěji mluvilo o ODS, s odstupem na druhém
místě byla ČSSD a o cca 120 zmínek méně měla TOP 09.
 
  
Předsedové politických stran
 
Podle výsledků průzkumu byli nejčastěji komunikovanými předsedy politických stran během září Karel Schwarzenberg (7 942 zmínek), Andrej Babiš (5 813 zmínek) a na třetím místě Tomio Okamura (4 275 zmínek). „Zástupci největších a nejčastěji zmiňovaných politických stran se umístili až na dalších místech s velkým odstupem,“ komentuje výsledky Peter Hermann a dodává: „Miroslava Němcová se umístila na čtvrtém místě s 1 438 zmínkami a Bohuslav Sobotka na pátém místě s 1 309 zmínkami.“
 



V případě sledování posledního zářijového týdne (23. – 29. 9.) se na pořadí komunikovaných předsedů jednotlivých politických stran na internetu nic nemění. V prvním říjnovém týdnu (30. 9. – 6. 10.) ale ve srovnání s posledním zářijovým týdnem došlo ke změně pořadí na druhém a třetím místě – na internetu se více mluvilo o Tomio Okamurovi než o Andreji Babišovi. Před zástupce nejčastěji zmiňovaných politických stran (ODS a ČSSD) se nyní dostal také Petr Mach ze Strany svobodných občanů.

 

 

Kde jsme v září o kom diskutovali

 
V komunikaci na Twitteru a Google+ je nejsilnější stranou ODS. Z tohoto pohledu je její „twitterové“ ladění kampaně úspěšné. O tradičních parlamentních stranách Češi nejčastěji komunikovali na internetových diskuzích, o menších stranách si lidé v září povídali převážně na Facebooku.
 
 
Počtem zmínek kralovala Facebooku strana ČSSD (5 814), v těsném závěsu pak ANO 2011 (5 457 zmínek). Pokud si odmyslíme to, jaký celkový prostor zabírá daná strana v internetovém prostředí a zaměříme se jen na to, kde se komunikace odehrávala, získáme zajímavé výsledky. „V září se komunikace o straně ANO 2011 a Straně svobodných občanů odehrávala téměř jen na Facebooku,“ říká Peter Hermann a dodává: „Podobně je na tom také Úsvit přímé demokracie a Strana zelených.“

 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688