TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  08.10.2013 11:22:12

POJIŠTĚNÍ AUT: To povinné zdraží o 300 korun. Jak je to s havarijním?

Více než třetina Čechů podle výzkumu pojistné gramotnosti České asociace pojišťoven se mylně domnívá, že havarijní pojištění kryje následky úrazu řidiče při havárii, dvě třetiny jsou toho mínění, že kryje následky úrazu spolucestujícího.

„Zatímco havarijní pojištění kryje škody na vašem vozidle způsobené havárií, vandalismem, odcizením nebo živly, z povinného ručení jsou kryty pouze škody, které majitel či provozovatel vozidla způsobí provozem svému okolí. Navíc povinné ručení musí mít sjednané každý majitel či provozovatel vozidla, zatímco havarijní pojištění je dobrovolné,“ říká Martina Kudrová, specialistka neživotního pojištění Partners.
 

Nejlevnější neznamená nejlepší

Platí tedy jednoduché pravidlo: Povinné ručení si sjednejme vždy, abychom nehradili škodu námi způsobenou v případě zavinění nehody, a havarijní pouze tehdy, pokud se obáváme odcizení, zničení či poškození vozu či vlastníme nový a drahý automobil, jehož oprava v případě poškození by byla finančně náročná a se kterým jezdí popřípadě více osob.

U staršího automobilu, jehož oprava by přišla na relativně nízkou sumu, se havarijní pojištění většinou nevyplatí.

I přesto, že pojištění z provozu vozidla je povinné, vyplatí se mezi nabídkami vybírat, a ne automaticky sáhnout po té nejlevnější. „V rámci povinného ručení je potřeba se spolehnout na velkou a silnou pojišťovnu. Uvědomme si, že toto pojištění neuzavíráme jen pro ty ostatní na silnici, které bychom mohli zranit či poškodit, ale z tohoto pojištění budou hrazeny také nároky na náhradu škody na zdraví členů naší rodiny, pokud by byli při havárii zraněni,“ upřesňuje Šárka  Dušková, likvidační specialistka Partners. 

Havarijní pojištění, která nabízejí pojišťovny na českém trhu, jsou si na první pohled velmi podobná, ale liší se v některých důležitých aspektech. Například v rozsahu pojistného krytí, v kvalitě asistenčních služeb, v možnosti kombinovat různá rizika – některá jsou někdy kryta zdarma a podobně.

A jak je to s havarijním pojištěním? Bude zdražovat, či ne? "Tady se jedná o obchodní tajemství jednotlivých pojišťoven s čím novým či změněným přijdou na trh. Obecně však změna právní úpravy se havarijního pojištění netýká a škody na zdraví se z něj nehradí," podotýká Šárka Dušková.

Při výběru havarijního pojištění by tedy neměla hrát hlavní roli výhradně cena pojištění, ale také jeho bezchybná správa, rozsah asistenčních služeb a připojištění a bezproblémová likvidace.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688