BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  02.10.2013 13:31:43

Buffet získal akcie v Goldman Sachs za více jak 2 mld. USD

Warren Buffett opět vyhrál. Tak by se dal označit výsledek jeho investice pocházející ze září 2008. Tehdy se „jeho“ investiční skupina Berkshire Hathaway v počátcích krize podílela na pomoci bance Goldman Sachs (GS). Za 5 mld. USD získala preferenční akcie a také warranty umožňující koupit letos na konci září akcie za obdobnou částku za kurz 115 USD.

Letos v březnu se nicméně Buffett s bankou dohodl na změně podmínek warrantů. Konkrétně na získání akcií zdarma ve vztahu k „papírovému“ zisku z transakce, resp. i k průměrné ceně akcií Goldman Sachs z deseti seancí před rozhodným dnem.  

Akciím Goldman Sachs se ke „smůle“ W.Buffetta v závěru minulého měsíce nedařilo, když posledních 6 seancí jen klesaly a byly vůbec nejhorší z 81 titulů finančního indexu S&P. Přesto byly podstatně výše, než v době kdy Buffett zmiňovanou změnu podmínek warrantů dohadoval. Akcie Goldman Sachs se totiž v září obchodovaly i na 2,5letém maximu za 170 USD. Pokles ceny nicméně nakonec pro Berkshire Hathaway znamenal „méně“ akcií. I tak jich získá přes 13,1 mil. a stane se sedmým největším akcionářem Goldman Sachs. Ve vztahu ke včerejšímu závěrečnému kurzu 159 USD, tedy pozice oceněná na zhruba 2,1 mld. USD.

Připomeňme, že zmiňované preferenční akcie Berkshire Hathaway prodala bance zpět v roce 2011. Kromě třikrát vyplacené garantované 10 % dividendy banka při zpětném odkoupení akcií musela k 5 mld. USD vydat ještě navíc 1,64 mld. USD.

Pomoc Warrena Buffetta bance Goldman Sachs tak přinesla celkově výrazné zisky. Obdobnou úspěšnou investici Buffett uskutečnil také v průmyslovém konglomerátu General Electric (GE), kde má dojít k uplatnění warrantů 16. října.

Akcie Berkshire Hathaway (obě emise) se nyní nacházejí zhruba 5 %  pod svými dosavadními maximy, které vytvořily v minulém měsíci.

J.Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688