Ani na podzim na péči o zahrádku nezapomínejte

Zubaté sluníčko a chladný vítr nás v posledních dnech stále častěji přesvědčují o tom, že dlouhé letní dny a teplé noci pomalu ustupují typicky podzimnímu počasí. Po ovocné sklizni je potřeba dopřát zahrádce notnou dávku regenerace a pomalu, ale jistě ji připravit na zimní spánek. Na co byste neměli při podzimní péči o zahradu zapomenout? To vám odhalíme na následujících řádcích.

Dostatečná zálivka je základ
Ať už jste se rozhodli vysadit na poslední chvíli nějaké okrasné keře, či jehličnany, nebo jednoduše tápete, jaká intenzita zálivky bude pro vaši zahradu na podzim ta nejvhodnější, mějte na paměti, že pravidelným zavlažováním v podzimních měsících ničemu neuškodíte. Dostatečnou zálivkou totiž připravujete své rostliny na zimní období, během kterého zelené části neustále odpařují vodu, ale veledůležitá vláha se díky zmrzlé půdě ke kořenům již nedostane. Jak tedy praví jedno známé přísloví: „Kdo je připraven, není překvapen“. A toho se držte i na podzim.

Důkladné „odlistění“ zahrady
Hrabání listí je nevděčnou činností, kterou jenom dokončíte a hned můžete začínat znova. I přesto jde však o činnost, kterou je nutno pravidelně provádět k očistě a desinfekci zahradní plochy. Na spadaném listí totiž často přežívají škůdci a choroboplodné zárodky včetně některých houbovitých kmenů. Shrabané listí poctivě ukládejte do kompostéru. V krátkém časovém úseku si tak vytvoříte poměrně kvalitní kompost. Pozor si však dávejte na listy ořešáku – ty podle odborníků nemají v kompostu co dělat.

Sázejte
Říjen je ideální dobou pro výsadbu ovocných stromů, bobulovin, cibulovin a růží. Dostatečně hluboké jámy prolijte vodou a umístěte do nich kvalitní zeminu včetně pomalu rozpustného hnojiva. Zasazené stromky ještě jednou pořádně zalijte. Při výběru sazeniček dávejte pozor na jejich kvalitu. Pozornost věnujte zejména kořenům (neměly by být zaschlé) a kmínkům (pozor na poranění). Nic nezkazíte, ani pokud do záhonků nasadíte mrkev nebo česnek. A zvláště u česneku dbejte na dostatečnou hloubku sadby, která by měla činit alespoň 8 centimetrů.

Poslední sekání
Ani na trávník není během podzimu radno zapomínat. Naposledy jej posekejte, nastavte si ale u sekačky vyšší pojezd. Příliš zkosený trávník by totiž třeskuté mrazy a těžký sníh nemusel přežít. Posekaný trávník ošetřete chemickou ochranou proti zimním plísním a přes síto na něj rozsypejte dobře rozmělněný kompost. Za vaši péči se vám na jaře opět náležitě odvděčí.

Pozor na první mrazíky
Rána posledních dnů bývají již na většině našeho území chladná. Výjimkou nejsou ani přízemní mrazíky. Jakmile udeří i u vás, uzavřete zahradní přívody vody, vypusťte její zbytky ze zahradních hadic, uložte je do sklepa, či zahradního domku a zkontrolujte, zda jste pečlivě zazimovali automatický závlahový systém (je-li součástí vaší zahrádky). Nejpozději v listopadu byste měli také zazimovat bazény a zahradní jezírka.

Něco za něco…
Zahrádka je živým organismem, který potřebuje důkladnou péči, která se však po zimě mnohonásobně zúročí. Užijte si poslední slunné dny a připravte svou zahradu na zimu, jak se sluší a patří. Pokud se budete držet našich výše zmíněných rad, odměna v podobě rozkvetlé voňavé oázy plné lahodných plodů vás v příštím roce rozhodně nemine.


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada