Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  26.09.2013 10:44:49

Malé a střední firmy podceňují finanční rizika spojená s mezinárodním obchodem

Aktuální výzkum Asociace profesních účetních ACCA, ukázal, že malé a střední firmy s mezinárodními aktivitami jsou významně vystavené kurzovému riziku. Typicky tak riskují kolem 19 % zisku z mezinárodních zakázek. Jen část z těchto kurzových ztrát je pojištěna a o ještě menší část se někdo aktivně stará, aby minimalizoval ztráty. Střední Evropa však spolu s Blízkým východem patří k regionům s nejlepší mírou informovanosti o kurzových rizicích mezinárodního obchodu.

Na počátku roku 2013 tzv. Edinburská skupina, koalice 14 účetnických organizací z celého světa, zadala mezi svými členy rozsáhlou studii. Účelem této studie, kterou připravila ACCA, bylo zjistit rozsah mezinárodních aktivit mezi malými a středními podniky. Cílem bylo také odhalit překážky, jimž malé a střední firmy čelí při svém mezinárodním rozvoji, a identifikovat další podporu, kterou by případně mohly malým a středním podnikům poskytnout vlády jednotlivých zemí. Výzkum se uskutečnil na počátku roku 2013. Zúčastnilo se ho celkem 1 350 malých a středních firem z více než 70 zemí na všech kontinentech.

Menší firmy jsou ohroženy ve všech případech, kdy mají své příjmy ze zakázek v jiné měně, než své reálné náklady. Nejvíce však jejich riziko stoupá, pokud mají rovněž dluhy v cizích měnách, aby tyto zakázky realizovali.

 

Střední Evropa

Výzkum ACCA potvrdil, že země střední Evropy jsou daleko lépe informovány o kurzových rizicích spojených s mezinárodním obchodem než jejich západní protějšky. Rovněž podíl mezinárodních transakcí nebo klientů je u zdejších malých a středních firem větší. Vysoká expozice v mezinárodním obchodě byla rovněž zaznamenána na Blízkém východě. Souhrnně se tedy jedná o ekonomiky s velkým podílem zahraničních investic.

Typicky je zde proto také vysoký podíl menších poradenských firem, které klientům pomáhají překonat kurzová rizika. V Rumunsku má dokonce víc než polovina menších poradenských praxí klienty, kteří závisí od mezinárodního obchodu. Menší firmy se při řešení mezinárodních transakcí cítí být frustrované složitostí a náklady a omezené přístupem ke zdrojům a relevantním dovednostem. Uchylují se proto typicky ke zbytečně drahým zajišťovacím metodám nebo riskují úplně bez zajištění.

Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko, k výzkumu uvedla: „Inovativní menší firmy s mezinárodní dimenzí rostou rychleji, jsou ziskovější a lépe dokážou vytvářet bohatství a pracovní příležitosti než jejich konkurenti zaměření čistě na domácí trh. Při práci s dodavateli ze zahraničí, zákazníky, věřiteli a dalšími partnery však i tyto firmy potřebují často obchodovat v cizích měnách a tím se do velké míry vystavují nezanedbatelnému riziku.“

 

 

Vítězslav Horák

PR poradce, Weber Shandwick

 

Kateřina Benešová
Ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.07.2019Co čeká malé a střední firmy během krize? Adam Šoukal (Platební instituce Roger)
30.05.2019Malé a střední firmy trápí dlouhé splatnosti faktur Adam Šoukal (Platební instituce Roger)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688