Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  23.09.2013 18:12:39

Vítězství Angely Merkelové urychluje budoucnost Evropy i eura

 

 John J. Hardy, FX stratég Saxo Bank

I když se z voleb v Německu nakonec raduje Angela Merkelová, Evropa a eurozóna se ocitly v extrémní nejistotě. Drtivé vítězství Merkelové přitom podpořili i voliči, kteří se začali odvracet od jejího koaličního partnera FDP. Na Merkelovou tím pádem zbývá nepříjemná povinnost vytvořit koalici buď s SPD, nebo se Zelenými.

Zde však nastává zásadní moment: jedna z těchto koalic bude více proevropská, protože levicové strany bývají k celému evropskému projektu velkorysejší než sama Merkelová. Navíc v případě velké koalice s SPD zřejmě půjde hlavně o velikost a hrozí také větší riziko, že pevná ruka Německa nad Evropou bude podobně slabá, jak silné bylo vítězství Merkelové ve volbách. V případě každého rozhodnutí Německa týkajícího se Evropské unie totiž bude v první řadě nutné spočítat, jaký vliv bude mít na tamní politickou scénu.

Merkelová nejspíše bude pokračovat v přístupu, který jí až dosud přinášel relativní úspěchy. Tu a tam se neobejde bez menších ústupků, jako je třeba v pořadí už třetí menší záchranný balík Řecku, aby tak zamezila možnému šíření nákazy na další evropské státy. Nové vize pro Evropu se však nedočkáme. Nad Evropou se nyní vznáší velký otazník kvůli hlubokému napětí, které pokud se nebude řešit, roztrhá Evropu na kusy. Samozřejmě jde o problém jednotné měny a jednotné centrální banky v rámci unie složené z několika suverénních států.

Evropská unie je domem bez základů, a takový dům nemůže stát věčně. Ani nová koalice vedená Merkelovou se nebude stavbou těchto základů zaobírat. Německo se maximálně soustředí na látání dalších záplat, ovšem dům jako celek se bude i nadále bortit.

Euro v minulém týdnu naskočilo na rally a ve srovnání s americkým dolarem vyšplhalo k nejvyšším hodnotám od začátku roku. Americká centrální banka totiž šokovala celý svět, když oznámila, že ve svém programu nákupu aktiv nepoleví. Jenže i kdyby Fed své nákupy přiškrtil, expanze rozvahy centrální banky jen za rok 2013 brzy překoná jeden bilion dolarů.

Opačnou situaci vidíme u Evropské centrální banky, jejíž rozvaha se za tu samou dobu snížila o 25 procent. A pokud se Merkelová bude angažovat více proevropsky a přistoupí na aktivnější roli ECB, euro už bude pouze oslabovat. Nebo se znovu objeví riziko rozpadu celého evropského bloku.

Spekulace o nové německé vláděEvropě riziko většího napětí přinesly. A posilující euro toto napětí může rychle vygradovat. Ještě uvidíme, co přinesou další kapitoly v historii této trapné unie.

Ovšem poslední věcí, kterou Evropa potřebuje, je právě silná měna.

 

Šéf oddělení FX Strategy John J. Hardy

John Hardy pochází z Texasu a s vyznamenáním promoval na Texaské univerzitě v Austinu. V Saxo Bank pracuje od roku 2002, přičemž působil na několika funkcích v oddělení FX Strategy a Asset Management. V současné době zastává John v londýnské pobočce banky pozici šéfa oddělení FX Strategy.

 Johnův populární a často citovaný sloupek FX Update column odebírají klienti Saxo Bank, novináři i tradeři. Je také pravidelným hostem a komentátorem několika televizních stanic, včetně CNBC, CNBC Arabia a Bloombergu.

 Kromě svého sloupku a mediálních vystoupení píše John pravidelně ad-hoc komentáře, ve kterých se zaměřuje na hlavní světové měny, politiku centrálních bank, makroekonomické trendy a podobně.

 John Hardy je schopný okomentovat vývoj na forexovém trhu a dalších předních třídách aktiv, včetně makroekonomického pohledu.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688