Tiskové zprávy  |  20.09.2013 15:00:59

URS Czech: V českých řetězcích je maso, které neprošlo kontrolou. Namátkových kontrol je málo

Praha, 20. září 2013 - Kontrol v obchodech je málo a v českých obchodních řetězcích se prodává i maso z dovozu, které neprošlo českou veterinární kontrolou vůbec. Alespoň to tvrdí Komora veterinárních lékařů. Podle zástupců United Registrar of Systems Czech (URS Czech), nadnárodní společnosti, zabývající se certifikací mezinárodních podnikových standardů se zastoupením v Česku, to jasně ukazuje na nedůsledné prosazování v praxi deklarovaných certifikátů bezpečnosti potravin a nedostatečnost namátkových kontrol.

Zaznělo to na Světovém veterinárním kongresu v Praze z úst prezidenta komory. Maso dovážené ze zahraničních chovů do maloobchodů v České republice se podrobuje jen malé kontrole. Nejhůře je na tom drůbeží maso. V závadách vede sledovatelnost a značení výrobků. Například pod značkou CZ se tak může jít o maso ze zahraničí, třeba z tolik skloňovaného Polska. Nedávno tomu bylo například u kuřecího masa, kde byl překročen limit antibiotik. Děje se to kvůli nedůsledné, namátkové kontrole.

České republice zodpovídá za nezávadnost masa a živočišných produktů Státní veterinární správa. Ta s tvrzením komory nesouhlasí. Podle ní je každý výrobek prodavaný v tuzemských řetězcích označen identifikačním číslem výrobce a je tedy dohledatelný. Kontrol je prý dostatek.

Podobné aféry přitom budí polemiku ohledně kvality potravin, které jsou hojně dováženy do Česka.  Je potřeba lépe uplatňovat stávající pravidla, jasněji značit potraviny a provádět více kontrol. Současná legislativa může být sebelepší, ale pokud nebude právo vymáháno a viníci tvrdě trestáni, je legislativa sama o sobě k ničemu,“ míní Petr Maličovský, generální ředitel URS Czech.

Podle Petra Maličovského je nejen v případě dováženého masa morální odpovědností výrobce, který uvažuje o dlouhodobém působení na trhu, by měla být dobrovolná kontrola jeho výrobku, kterou zajišťují právě certifikace jejich oboru činnosti a dílčích aktivit spojených s produkcí jejich produktů nezávislou organizací. „Tou organizací je nezávislý certifikační orgán, který sice neodhalí cíleně podvodné jednání výrobce, ale jeho kontroly mohou být zaměřeny na výrobní postupy, které zajistí kvalitu výrobku,“ míní Maličovský z URS Czech.

„Od příštího roku, konkrétně ledna 2014, budou pravidla GMP+ více vymáhána v rámci celého potravinového řetězce při nakládání s krmivem  a nebudou platit výjimky. Tak je tomu dnes již například v Holandsku, Německu a přichází to i do Česka,“ upřesňuje Maličovský  z URS Czech.

Bezpečnost potravin nad rámec legislativy, zdravotní nezávadnost, kvalita i kontrola možných rizikových bodů, to jsou základní fakta certifikací ISO 22 000 a FSSC 22000 nově vcházející v platnost, které by měly splňovat firmy v celém řetězci od výrobce až po maloobchod. Kvalitu u konečných potravin zajistí právě certifikace standardu bezpečnosti krmiv pro zvířata GMP+, která končí v potravinovém řetězci. Bezpečnost potravin se totiž netýká jen kvality výroby produktu, ale například i bezpečného transportu surovin, ze kterých se pak skládá, je tedy nutné neopomíjet jeho dovozce, přepravce, skladovatele a podobně.

URS Certifikace/United Registrar of Systems Czech s.r.o.

Společnost United Registrar of Systems Czech (URS Czech) je jednou z předních nadnárodních firem, zabývajících se certifikací mezinárodních podnikových standardů, se zastoupením v Česku. Historie firmy sahá do roku 2006, kdy bylo v Praze otevřeno oficiální zastoupení společnosti ROS Group sídlící ve Velké Británii a jež má pobočky ve 32 zemích světa. Společnost disponuje oprávněním provádět certifikační audity vydaným akreditačním orgánem United Kingdom Accreditation Service a asociací International Automotive Task Force. Více informací na http://www.urs-certifikace.cz/. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688