Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Měny-forex  |  30.08.2013 15:30:00

Dosavadní vývoj koruny by mohl přimět ČNB k akci

Poslední prázdninový týden prožila koruna vcelku v klidu, přestože na trzích panuje nejistota spojená s vývojem v Sýrii. Situace se podepsala na výprodejích rizikových aktiv, nicméně domácí měna vůči euru ztratila pouze čtvrt procenta a v závěru týdne se kurz pohyboval poblíž úrovně 25,70 CZK/EUR. Na  okolních středoevropských měnách se zvýšená nervozita podepsala výrazněji. Polský zlotý během týdne ztratil téměř jedno procento, zatímco maďarský forint pak ze své hodnoty vůči euru odepsal téměř jedno a čtvrt procenta.
 
Zajímavější je ale pohled na celý srpen, během něhož koruna vůči euru zpevnila o tři čtvrtě procenta a testovala hranici 25,60 CZK/EUR. To jsou úrovně, které by centrální bance příliš vyhovovat neměly. Dle našeho odhadu by měla být bankovní rada spokojena s vývojem koruny, pokud by se kurz nacházel v pásmu 26,00 - 26,50 CZK/EUR.
 
V příštím týdnu začne statistický úřad zveřejňovat další sérii makroekonomických dat. Dočkáme se struktury HDP za Q2, maloobchodních tržeb, zahraničního obchodu a průmyslu. Vesměs by měla data zaznamenat zlepšení a potvrdit, že česká ekonomika má již to nejhorší za sebou. To by mělo tuzemské měně vytvořit určitou podporu, přesto by však na vývoji koruny mělo převládnout dění na globálních finančních trzích. Zvýšená geopolitická rizika by měla tlačit korunu ke slabším úrovním. Zároveň by Česká národní banka mohla přijít s opětovnými verbálními intervencemi, pokud se bude CZK držet poblíž stávajících úrovní. Přímé intervence na devizovém trhu nadále prozatím na těchto hladinách nepředpokládáme. Potřeba zásahu ale roste i v souvislosti s očekávaným vývojem inflace, která by měla v následujících měsících dále klesat a na začátku roku se dostat pod hranici jednoho procenta. Slabá koruna nyní představuje hlavní proinflační faktor, nicméně v okamžiku jejího výraznějšího zpevnění, by se rizika predikce ČNB vychýlila dále v protiinflačním směru. Je nutno také připomenout, že bankovní rada se na posledním zasedání shodla, že se zvyšuje pravděpodobnost zahájení devizových intervencí za účelem dalšího uvolnění měnové politiky. A srpnový vývoj kurzu CZK/EUR tomuto kroku nahrává.
 
Vzhledem k výše uvedenému tak očekáváme, že se koruna v následujících dnech či týdnech opět vrátí ke hranici 26,00 CZK/EUR. Ke konci letošního roku nadále počítáme s kurzem koruny okolo úrovně 26,10. Zároveň se začátkem nového školního roku předpokládáme na finančních trzích vyšší obchodní aktivitu.


Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688