BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  27.08.2013 16:37:07

Objem short pozic u Intelu na novém maximu, u KIT digital klesl na minima

Dle v noci zveřejněných statistik se objem short pozic v první polovině měsíce srpna nijak výrazně nezměnil. Zatímco na Nasdaq pokračoval pokles, tentokrát o 17 mil. akcií na 7,378 mld. short akcií, na NYSE tentokrát došlo naopak k růstu o 53,2 mil. na 13,749 mld. short akcií.

Ohledně nejvíce krátkých pozic se na stupních vítězů na Nasdaq pořadí nezměnilo. Na akciích Sirius nicméně dále pokračoval pokles na nová letošní minima. Naopak na akciích Intel (INTC) se dále zvyšují již předchozí historická maxima. Ve vztahu k free floatu je zashortováno již 4,92 %.

Přehled na Nasdaq:

1. Sirius XM Radio (SIRI) 292,1 mil. akcií (-11,1 mil.)

2. Intel (INTC) 245,2 mil. akcií (+2,15 mil.)

3. Frontier Comm. (FTR) 225,9 mil. akcií (-6,9 mil.)

Ze známých emisí skok v zashortování zaznamenaly akcie SanDisk (SNDK). Shodou okolností dnes společnost „zvonila“, resp. zahajovala seanci na Nasdaq. Oproti otevřeným 7,26 mil. krátkých akciových pozic ke konci července jich k polovině srpna bylo na titulu již téměř 23 mil., resp. tedy 9,72 % free floatu. Jedná se o téměř 5leté maximum. Pravidelně zmiňované akcie BlackBerry (BBRY), vlastně i přes zprávu o možném podeji společnosti zaznamenaly po předchozích dvou poklesech, tentokrát nárůst shortů. O necelých 7 mil. akcií na 152,9 mil., což je 34,58 % free floatu. Ze známých emisí si tak v tomto směru titul na Nasdaq stále udržuje primát.

Také na NYSE se nezvykle pořadí na prvních místech nezměnilo, přestože zejména akcie Advanced Micro Devices (AMD) zaznamenaly výraznější pokles shortů. Ten se však udál i na stále čtvrtých akciích Alcoa (AA), kde došlo k poklesu z historických maxim na 104,6 mil. short akcií (-5 mil.).

Přehled na NYSE:

Nokia (NOK) 212,6 mil. akcií (-6,5 mil.)

Bank of America (BAC) 144,2 mil. akcií (+2,9 mil.)

Advanced Micro Devices (AMD) 109,6 mil. akcií (-11,7 mil.)

Do předu, již na 5.té místo, se dále derou telekomunikační akcie AT&T (T), které zaznamenaly růst již čtvrté sledované období v řadě. Zashortovaných 104 mil. akcií (+14,3 mil.) je vůbec nejvyšší objem na titulu za více jak 6 let. Ve vztahu k free floatu však sotva 2 %.

Výrazný zhruba 40 % nárůst shortů za poslední období lze zmínit u akcií stavaře Lennar (LEN) či problémového řetězce J.C.Penney (JCP). Ke zmiňovanému řetězci se přitom v noci objevila nová zpráva, že B.Ackman, resp. hedge fond Pershing Square Capital Management prostřednictvím Citigroup nabízí k prodeji svůj cca 18 % podíl (39,1 mil. akcií). Zashortováno na titulu k polovině měsíce bylo výrazných 62,5 mil. akcií, resp. 42,42 % free floatu.

Pokles shortů pokračoval na akciích Microsoft (MSFT) na 57,8 mil. akcií (-6,2 mil.), což je již nejnižší objem za 1,5 roku. Ještě v polovině dubna přitom na titulu bylo short 118,7 mil. akcií. Vzhledem k nárůstu kurzu v posledních dnech lze dle mého predikovat za současné období již naopak nárůst krátkých pozic.

U CETV se objem shortů tentokrát nevýrazně snížil o 96 tis. na 6 mil. short akcií. Pád ceny k nule u akcií KIT digital (KITDQ) vyvolal skokové uzavírání shotů. Z předchozích 1,96 mil. short akcií na jen 341 tis. V souvislosti s přeměnou na společnost Piksel se však s titulem již následně od minulého týdne přestalo obchodovat.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688