TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.08.2013 11:12:03

Turisté odlétají z Egypta i proti své vůli. Cestovky prodělají miliony

Také dnes přistálo v Česku hned několik plně naložených letadel z Egypta. Asi nejrazantnější formu zvolila cestovní kancelář Exim Tours. Ta své klienty v zemi nenechává ani do konce zaplacené dovolené. Před odletem a často v noci je nahání do autobusů a sváží na letiště.

Klienti ale nechápou, proč ti z ostatních cestovek tam mohli zůstat. "Řekli nám v deset večer, ať se zabalíme a v jednu hodinu ráno jsme připravení na recepci. Vůbec to nechápeme, bavili jsme se s místními lidmi a v Hurghadě se nic neděje," řekla jedna z klientek Exim Tours.

Podobně na tom byly i Jana a Pavlína Soukupovy. Na jedenáctidenní dovolenou si šetřily tři roky. Egypt byl jejich sen. Po třech dnech v Hurghádě jim ale delegát řekl, že se mají sbalit a odjet na letiště.

"Byly jsme donucení odletět. Ptala jsem se delagáta, co se stane, když tam na vlastní pěst zůstaneme do konce dovolené a on mi řekl, že pro nás nepřiletí žádné letadlo," řekla Jana Soukupová.
 


Náhradní dovolenou neřeší

O svou dovolenou tedy přišly. Teď řeší, co dál. Od cestovní kanceláře budou žádat náhradu. "Buďto peníze a nebo jinou dovolenou. Ještě osm dní jsme tam měly být. Nevadilo by nám, kdyby nám nabídli úplně jinou dovolenou, třeba Chorvatsko, to je jedno," dodala Pavlína Soukupová.

Jenže Exim Tours zatím náhrady pro turisty vůbec neřeší. Tvrdí, že se to týká necelých deseti procent klientů, které měli v té chvíli Egyptě. Jednat s nimi bude nejdříve v příštím týdnu. Klienti teď mohou na pobočkách sepsat maximálně reklamaci zájezdu.

"Reagovali jsme na výzvu ministerstva zahraničí. A rozhodli jsme se preventivně pro tohle toto opatření a věříme, že teď investujeme do důvěry našich klientů. Ti lidé musejí poslouchat cestovky a vnímat to jako krajní mez. Je to o volbě cestovní kanceláře," řekl mluvčí Exim Tours Stanislav Zíma.

Češi mizí z Egypta. Kramného úřady ze země nepustí ani kvůli krvavým protestům

Ztráta 40 milionů

Ze zkažené dovolené nejsou smutní jenom turisté, ale i cestovní kanceláře. Kvůli nepokojům prodělají více než 40 milionů korun. "Hovoříme zatím zhruba o stovkách tisíc korun. Bude velmi záležet kolik letů nakonec do Egypta nevypravíme," řekl mluvčí CK Fischer Jan Osúch. "Pohybujeme se v řádu milionů, mohou dosáhnout i 20 milionů korun," dodal Stanislav Zíma, mluvčí Exim Tours.

Letadla s turisty směr Egypt neodletí z Česka ještě minimálně celý příští týden. Cestovky turisty jen odvážejí domů. Aktuálně jich je v letoviscích ještě stále přes tři tisíce. Poslední odletí z Egypta až v pondělí 26. srpna. Pak se uvidí. Nejvíc záleží na rozhodnutí Ministerstva zahraničí.

"Pro některé cestovní kanceláře to mohou být těžké okamžiky. Na Slovensku zkrachovala cestovní kancelář Medina, která bylo soustředěná především na arabské destinace," řekl Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688