TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  14.08.2013 11:42:34

Sešity, cvičky, pastelky a mobil, kolik stojí vybavit dítě do základní školy?

 

Výdaje (v )Podíl rodičů
Tabulka výdajů rodičů na začátek školního roku
do 5003 %
500 až 100025 %
1000 až 150025 %
1500 až 200026 %
2000 až 300015 %
více než 30005 %

Zdroj: Celetem

 

Částka, kterou rodiče stojí zahájení školního roku, je však velmi závislá také na tom, jestli může dítě dále používat některé starší pomůcky z předchozího roku. Především batoh a pomůcky na tělocvik či výtvarnou výchovu.

 

„Během roku pak rodiče sáhnou do peněženky nejčastěji pro dalších 1000 až 2000 korun (35 procent). Tyto výdaje slouží ke koupi pomůcek, které je potřeba obnovit či dokoupit, jako jsou sešity, pastelky, vodové barvy a podobně. Tím ale výdaje nekončí,“ uvádí závěrečná zpráva průzkumu STEM / MARK pro společnost Celetem.

 

Další nezanedbatelnou položku tvoří výlety a školy v přírodě nebo lyžařské či plavecké výcviky. Za ně rodiče platí nejčastěji mezi 2000 až 4000 korun. Výjimkou však nejsou ani podobné výdaje od 4000 do 6000, které podle svých slov platí téměř každá pátá rodina. Zdražování školních výletů ale podle některých došlo dokonce tak daleko, že dvě procenta z dotazovaných musí při jejich placení dokonce sáhnout k půjčkám.

 

Samostatnou kapitolou jsou také kroužky a nejrůznější tréninky, které navštěvuje devět dětí z deseti. Téměř polovina školáků přitom navštěvuje kroužky hned dva. Za tyto mimoškolní aktivity platí nejvíce rodičů dalších 1500 až 3000 korun ročně. Existuje však i nemalá skupina těch, kteří za kroužky platí i více než 5000 korun ročně (14 procent).

 

A aby toho nebylo málo, náklady na školáky tímto nekončí. Pro 70 procent rodičů je totiž důležité i to, aby jejich dítě nezaostávalo za spolužáky ve vybavení, jako jsou mobilní telefony, počítač nebo tablet. Přesto však zhruba 20 procent z nich nemůže svým potomkům takovéto vybavení dopřát.

 

Pokud jde o nutné oděvy, školní uniformy nejsou v Česku příliš zvykem, podle průzkumu by je však ocenilo až 43 procent rodičů. České školy jako takové následně hodnotí nejvíce lidí známkou „chvalitebně“ (46 procent), případně „dobře“ (39 procent). Jedničku by jim přidělilo jen šest procent respondentů, naopak pětku jen jeden rodič ze sta.

 

Průzkumu agentury STEM / MARK pro společnost Celetem se zúčastnilo 509 dotazovaných, jejichž dítě navštěvuje základní školu.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688