Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Pojištění  |  05.08.2013 15:05:51

ČAP: Souhrn za 1H - stagnující pojistný trh naznačuje změny

Pokles celkového předepsaného pojistného o 70 milionů korun meziročně potvrdil úroveň stagnace pojistného trhu. Aktuální statistiky členů České asociace pojišťoven (ČAP) za 1. pololetí letošního roku ukazují mírný růst u běžně placeného životní pojištění (+1,1 %), zpomalující se pokles u pojištění vozidel (-1,5 %) a zároveň snížení ještě nedávno rostoucích podnikatelských pojištění.

 

§         Celkové předepsané pojistné pokleslo proti 1. pol. 2012 o 0,1 % na 58,6 mld. .

§         Počet smluv ve kmeni životního pojištění se snížil o více než 100 tisíc na 6,3 mil. kusů, přičemž průměrné pojistné na jednu smlouvu se aktuálně zvýšilo o 1,7 %.

§         Pokles předepsaného pojistného v podnikatelském pojištění se dále prohlubuje, dosáhl úrovně 1,9 %.

 

Vývoj v životním pojištění je srovnatelný s předchozím obdobím. Příčinou stagnace je výrazný propad předepsaného pojistného u jednorázového životního pojištění meziročně o 17 % způsobený zejména snížením výnosů finančních trhů ve 2. čtvrtletí letošního roku. Pozitivní vývoj je znatelný u smluv s běžně placeným pojistným (+1,1 %). Na druhé straně již několik sledovaných období nepřetržitě klesá počet nově uzavřených smluv životního pojištění. „Pokles prodejů životního pojištění a současný růst běžně placeného pojistného naznačuje možné zbrzdění trendu dosavadního přepojišťování smluv. Jestli tento ukazatel potvrdí nový pozitivní trend, se ukáže až v dalších obdobích,“ říká výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

Pokles předpisu u neživotního pojištění zpomalil na 0,1 % oproti 0,4 % v prvním čtvrtletí letošního roku. Dosažený objem 35,5 mld. představuje meziroční snížení o 50 mil. korun. V oblasti pojištění vozidel došlo k významnému zmírnění poklesu předepsaného pojistného. Havarijní pojištění oproti růstu v I. čtvrtletí propadlo o 0,7 % a v povinném ručení se naopak propad zmírnil na úroveň -2,1 %. Přestože celkový počet pojistných smluv u pojištění vozidel mírně roste (+0,8 %), průměrné pojistné na jednu smlouvu meziročně stále klesá. Deklarované zdražování a nový vývoj může naznačovat mírné zvýšení průměrné ceny povinného ručení oproti I. čtvrtletí letošního roku, kdy se již zvedla z 2 720 na 2 800 .

Jiná situace je u podnikatelských pojištění, kde se i přes 0,2% nárůst počtu pojistných smluv prohloubil propad předepsaného pojistného o téměř 200 mil. . „Vývoj pravděpodobně nasvědčuje tomu, že se cenová válka přesouvá z oblasti pojištění vozidel do podnikatelských pojištění,” komentuje situaci výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

výsledků je zřejmé, že v období stagnace domácího trhu některé pojišťovny aktivně vyhledávají obchodní příležitosti i mimo Českou republiku, o čemž svědčí výrazný nárůst předpisu u jejich zahraničních aktivit.

Zdroj: ČAP

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688