Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Pojištění  |  30.07.2013 11:57:56

Pojištění pro váš osiřelý domov

Případy, kdy po návratu z dovolené lidé najdou svůj domov ve více či méně zuboženém stavu, nejsou ojedinělé. Někdy jsou původcem rozmary počasí, jindy nezvaní návštěvníci nebo třeba prasklá vodovodní trubka.I když pak takový návrat bývá smutný, při správném pojištění bydlení to nemusí znamenat finanční ztrátu.

Před dovolenou sice máme většinou jiné starosti, ale přece jen není na škodu zkontrolovat si i na co a v jaké výši máme pojištěno své bydlení. Jinak by se totiž mohlo stát, že v případě pojistné události pojišťovna neuhradí zničené nebo ukradené věci v plné výši.

Klasickým příkladem je zkušenost paní Jany, která si v době, kdy se teprve zařizovala, sjednala pojištění domácnosti na 200 tisíc korun.  Díky němu měla pojištěna všechna rizika, jako například škody způsobené požárem, unikající vodou z potrubí, kouřem, vichřicí, krupobitím i krádeží vloupáním a s ním spojeným vandalismem, či loupeží, jenže…

Za pár let vzrostla hodnota vybavení domácnosti na více než půl milionu a když ji v průběhu loňské dovolené zloději vykradli a odnesli si a poničili věci za 250 tisíc, nastal problém. Pojistné plnění totiž pojišťovny vyplácejí v poměru výše škody a pojistné částky, a tak paní Jana dostala necelých 100 000 korun.

Jinou neblahou zkušenost si z doby letošních přívalových dešťů odnesl pan Karel. Pojištění nemovitosti, které si před lety uzavřel, mu sice krylo škody způsobené živelními událostmi jako je požár, vichřice a krupobití i škody způsobené výbuchem, pádem letadla, vodou z potrubí apod. a také škodu, která by mu vznikla odcizením stavebních součástí nebo vandalismem, ale…

Při jeho sjednávání si neuvědomil, že domu může hrozit i nebezpečí povodně a záplavy. Toto připojištění si  už neuzavřel a tak musel opravy zaplaveného sklepa zaplatit ze svého.

Pojištění bydlení
Vlastníte-li dům nebo byt, přichází tak na řadu jako první pojištění nemovitosti.To, jak říká už sám název, kryje škody vzniklé na nemovitosti, tedy na stavbě, nikoliv však na věcech movitých, tj. vnitřním vybavení. Obrazně řečeno, kdyby se daly věci z domu vysypat, vše co vypadne, není pojištěno. K pojištění movitých věcí slouží pojištění domácnosti, Chcete-li být opravdu bez starostí, doporučujeme uzavřít i pojištění odpovědnosti za škody v běžném občanském životě. Z toho za vás pojišťovna uhradí škody, které způsobíte třetí osobě svou neopatrností či nedbalostí, někoho zraníte na lyžích nebo při nehodě na kole apod. Kryté budete mít také škody, které způsobí osoby žijící s vámi ve společné domácnosti a u některých pojišťoven se vztahuje i na psa nebo jiné domácí mazlíčky.

Pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti vám přijde vhod například tehdy, když uvolněná omítka nebo sníh spadlý ze střechy vašeho domu poškodí cizí auto zaparkované před domem.

Pozor na tzv. podpojištění
A jak už bylo uvedeno na začátku, je velmi důležité mít majetek pojištěn na správnou hodnotu, která odpovídá jeho reálné ceně. Jen tak si za zničenou věc budete moci z vyplaceného pojistného plnění pořídit náhradu ve stejné kvalitě. Na pojištění se proto nevyplatí šetřit a podhodnocovat cenu pojištěných věcí.

Pojištění ProDomov od Wüstenrotuse slevou až 30 %
V rámci pojištění ProDomov si můžete sjednat všechny výše uvedené druhy pojištění. Wüstenrot vám pojistí i rozestavěnou nemovitost, takže po jejím dokončení již nemusíte smlouvu měnit. Připojistit si můžete i riziko povodně.  U pojištění domácnosti máte na výběr ze dvou variant PLUS a SUPERPLUS a můžete si sjednat i další připojištění. Podle toho, jaká pojištění si uzavřete a v jakém intervalu budete platit pojistné, získáte do konce srpna zajímavou slevu až 30 %.

 Pojištění ProDomov si můžete snadno spočítat i sjednat přímo přes internet na www.wuestenrot.cz/pojisteni/bydleni/.

 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688