Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  29.07.2013 19:09:09

Letní měsíce jsou pro děti ty vůbec nejnebezpečnější

Poté, co poslední školní den vymění naši potomci školní lavici za houpačku na dětském hřišti a relativně klidné chodby základních škol za rušné silnice, výrazně vzroste nebezpečí toho, že přijdou k úrazu, který má dle statistik ČSOB Pojišťovny nejčastěji podobu tržných ran či podvrtnutého kotníku.

Vůbec největší riziko začne našim dětem hrozit ve chvíli, kdy usednout za řidítka svých jízdních kol a vyrazí směr koupaliště, dětské hřiště či dvorek svého kamaráda. Riziko toho, že se naše dítě stane obětí autonehody, roste již od konce května, v druhém prázdninovém měsíci však zažívá naprostý vrchol (to jak naše děti tráví na kolech mnohem více času, než během školního roku). V porovnání s červnem, druhým „nejnebezpečnějším“ měsícem pro dětské cyklisty, je v srpnu počet těchto neštěstí vyšší dokonce o 25 %, v porovnání s červencem (prvním prázdninovým měsícem) se jedná dokonce o nárůst o 150 %!


Nebezpečí, kterému jsou naše děti vystaveny, však nemusí mít pouze podobu nárazníku velkého off roadu či předního skla rychlého „sporťáku“. Vysoká pravděpodobnost újmy na zdraví na naše potomky „čeká“ i na dětských hřištích, kde je ohrožuje jak vybavení těchto sportovišť, tak ostatní děti (výrazný je i počet úrazů způsobených v rámci kolektivních her, např. fotbal). Sportovní úrazy způsobené vybavením hřišť či jiným dítětem tvoří 21,9 % všech úrazů, tedy alespoň dle statistik Ministerstva zdravotnictví , které k tomu ústy náměstka ministra, Ferdinanda Poláka, dodává: „Zvýšené riziko úrazů v době prázdnin nemůžeme samozřejmě eliminovat úplně, zaměřit bychom se ale měli na prevenci. Při sportech lze použít jednoduché pomůcky, jako přilby nebo chrániče, při vodních sportech pak u horších plavců například tzv. „rukávky“ nebo nafukovací kruhy.“

Čtěte články o pojištění na PenizeNAVIC.cz: http://www.penizenavic.cz/pojisteni

Pokud jde o konkrétní úrazy, ty mají podle statistik ČSOB Pojišťovny nejčastěji podobu tržných ran či podvrtnutého kotníku (viz. graf).

Není pak zřejmě překvapením, že se úrazy vyskytují častěji u hochů, než u dívek. Podle statistik Ministerstva zdravotnictví dochází u hochů k úrazům dvakrát častěji, než v případě dívek.

Děti doma raději nedržte

Ovšem pozor! Rušné silnice, přeplněné trávníky dětských hřišť či vodní plochy koupališť jsou, co se počtu úrazů dětí týče, pouze nevýrazným stínem hrozby, která na naše děti čeká na pro ně vůbec nejnebezpečnějším místě – v našich domovech. Právě zde totiž dochází k vůbec největšímu počtu úrazu dětí (38,2 % všech úrazů), ať už se jedná o počet polití horkou vodou, zakopnutí či poranění ostrým předmětem.

Odřená kolena a jizvy k dětství sice neodmyslitelně patří, každý zodpovědný rodič by však měl dělat vše proto, aby snížil následky těchto úrazů (např. ochrana hlavy pomocí helmy při jízdě na kole), ale také proto, aby ochránil sebe a fungování domácnosti v době, kdy bude muset se svým dítětem strávit několik dnů v nemocnici (toho lze dosáhnout skrze připojištění hospitalizace v rámci vašeho životního pojištění).

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688