Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.07.2013 07:21:31

Válka o vodu se blíží. Vydělejte na tom

Podle nejnovějších prognóz vypukne nejpozději v roce 2030 obrovská globální krize způsobená akutním nedostatkem pitné vody. Jedna z posledních studií americké vlády předpovídá, že do roku 2030 přesáhne poptávka pitné vody nabídku o 40 %. Jak na nedostatku modrého zlata vydělat?

Celkový objem vody na Zemi se dle odhadů pohybuje kolem 1,4 miliardy kilometrů krychlových. Pouze 2,5 % z tohoto množství však tvoří sladká (potenciálně pitná) voda. I v tomto případě však vědci hovoří o jednom velkém ale. Naprostá většina sladké vody totiž není přímo přístupná, jelikož se buď nachází na nedostupných místech, nebo je zakonzervována v rozsáhlých ledovcích. Z celkového objemu 1,4 miliardy kilometrů krychlových se tak v jednoduše dostupných zdrojích nachází pouhé 0,3 % (asi 4 miliony 200 tisíc kilometrů krychlových) sladké vody. Voda je přitom strategickou surovinou, jejíž množství na Zemi je pevně dané a neměnné. I proto je mnohdy nazývána modrým zlatem.

Spotřeba vody raketově roste

Zatímco na začátku 20. století se podle odhadů ročně spotřebovalo přibližně 600 kilometrů krychlových vody, o 100 let později to byly již 3 tisíce kilometrů krychlových. Z tohoto objemu připadá aktuálně přibližně 70 % na zemědělskou produkci a 16 % na průmyslovou výrobu. Spotřeba vody ze strany domácností poté podle odhadů tvoří pouze 14 %.

Velké znepokojení nad rychlým růstem spotřeby vody vyjadřují zejména světové nevládní organizace, které varují, že se tento trend ve velmi blízké budoucnosti promítne do již tak rychle rostoucích cen potravin. Například Světové ekonomické fórum varuje, že již nyní mnohé oblasti planety balancují na pokraji "vodní krize". Nejnovější prognózy varují, že prasknutí obří bubliny na cenách vody hrozí zejména Číně, Indii, zemím v Perském zálivu a Blízkému východu. V těchto oblastech jsou ceny vody dlouhodobě podhodnocovány, za čímž stojí snahy o podporu rostoucího průmyslu a zemědělství.

Za stále vyšší spotřebou vody stojí zejména růst světové populace. Problémem ale je, že tato čísla nejsou ekvivalentní. Zatímco populace během minulého století vzrostla přibližně o 270 % (z 1,65 miliardy v roce 1900 na 6,07 miliardy v roce 2000), spotřeba vody vyletěla během stejného období o 400 %. Odhady OSN přitom hovoří až o 9 miliardách lidí v roce 2030 a 10 miliardách lidí ne později než kolem roku 2045.

 

Jak dostat vodu do investičního portfolia, se dozvíte na Investičním webu

 

 

      

Demografická situace a hospodářský růst rozvíjejících se zemí nasvědčují tomu, že se voda stane v příštích desetiletích komoditou číslo jedna. Svou důležitostí předčí i ropu. Jaká odvětví budou ze zvyšující se poptávky po "modrém zlatě" nejvíce profitovat?

 

 

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.02.2022Už se to blíží: SPAC z dílny WOOD & Company míří na burzu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.03.2020Na pádu akcií se dá vydělat, nese to i vysoká rizika Lukáš Baloga (ProfitLevel)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688