Research (Conseq)
Makroekonomika  |  24.07.2013 10:44:52

Čínská ekonomika zpomalila růst

I přes fakt, že Čínská ekonomika opět meziročně zpomalila na 7,5 procent, je její růst, s výjimkou exotických zemí s extrémně nízkou základnou (například Mongolsko), nejvyšší na světě. Její hospodářský růst představuje velkou část růstu ekonomiky celého světa. V loňském roce představoval hrubý produkt na obyvatele 6000 dolarů, což rozhodně Čínu neřadí v tomto ukazateli k nejvyspělejším zemím, avšak je třeba si uvědomit, že ještě před pětadvaceti lety byla Říše středu převážně rurální zemí.

Čínský premiér Li Kche-čchiang připustil, že by letošní růst mohl klesnout na 7 procent, ministr financí dokonce hovořil o tom, že ani 6,5 procentní růst by nebyl pro Říši středu problém. Příčiny zpomalování dračí ekonomiky můžeme hledat v několika oblastech: demografické, strukturální a zvyšující se základny.

Čína v roce 1979 zavedla politiku jednoho dítěte vzhledem k populačnímu růstu a v obavě, že by pro rostoucí populaci neměla dostatek potravinových zdrojů. Tato politika však vedla k tomu, že se demografická křivka zdeformovala. Do produktivního věku a tím i do pracovní síly se dostává méně lidí než v minulosti a zároveň mnoho lidí odchází do důchodu. V loňském roce zůstala velikost pracovní síly prakticky stejná.

HDP reprezentuje celkový výstup ekonomiky, neříká nám nic o jejím složení. V Číně jsou nejvýznamnější součástí státní investice, ve vyspělé Evropě a Spojených státech pak spotřeba domácností. Ta v Číně dosahuje asi třetiny výstupu domácí ekonomiky, zatímco v USA je to sedmdesát procent výstupu hospodářství. Maloobchodní tržby, její významný indikátor, však prudce rostou. Poslední údaj z června říká, že v Číně vzrostly o 13,3 procent. V Číně vzniká sebevědomá střední třída, která si chce pořídit hezké bydlení, pěkná auta a oblékat se dle nejnovější módy. Hodně se také mluvilo o efektivitě vynaložených investic, kdy stát stavěl města, ve kterých nikdo nechtěl bydlet. Nižší růst ekonomiky, který by však byl efektivnější, se jeví jako nejrozumnější, zvláště pak ve stínu vysokého zadlužení soukromého a polostátního sektoru.

Posledním důvodem, který jsem zmínil už dříve, je i zvyšující se základna. Pokud se HDP zvýší z 6000 dolarů na osobu o 7,5 procent na 6450, příští rok stačí na stejný absolutní růst necelých 7 procent. Zároveň čím menší je základna, tím je snazší růst v důsledku vysokého mezního produktu kapitálu.

Vojtěch Železný,

Portfolio Manager

Conseq Investment Management, a. s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688