TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  23.07.2013 13:59:17

POJIŠTĚNÍ NA DOVOLENOU: Jaké si zařídit před odjezdem do ciziny? VELKÝ PŘEHLED

Evropský průkaz zdravotního pojištění

Jako občané Evropské unie (EU) máme s Evropským průkazem zdravotního pojištění (modrá kartička) právo na zdravotní péči v zemích EU a navíc v zemích Evropského hospodářského prostoru (Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko). Zdravotní péče je vám poskytnuta za stejných podmínek jako místním obyvatelům.


Komerční cestovní pojištění

V některých zemích však platí pacient spoluúčast, takže se vyplatí si pořídit i komerční cestovní pojištění. To vám pokryje například repatriaci – převoz nemocného nebo v případě úmrtí jeho ostatků do domovské země. A cena leteckého převozu může dosáhnout až 300 tisíc korun. Krom toho cestovní pojištění pokryje i akutní poskytnutí první pomoci, ošetření ve zdravotním zařízení nebo nezbytnou hospitalizaci v místě pobytu. Cestovní pojištění se vztahuje i na akutní zubní ošetření.
 

 

Jak se pojistit

 

Cestovní pojištění se sjednává v kamenných pobočkách jednotlivých pojišťoven nebo online, což bývá výhodnější. Pojišťovny nabízejí takto slevy až ve výši 10 %.

 

Cena pojištění se odvíjí podle destinace, kam cestujete. Většina pojišťoven má tři kategorie – země Evropy, všechny země mimo USA a celý svět. To vychází z toho, že v USA je zdravotní péče nejdražší a spoluúčast Američanů nejvyšší. Záleží také, za jakým účelem cestujeme – zda jde o pojištění pro turistické účely, nebo o pojištění pracovních cest.

 

Úrazy

 

Cestovní pojištění vám uhradí nezbytné ošetření v případě úrazu. Je ale nutné se ujistit, jaké sporty pojišťovna považuje za adrenalinové, protože ty bývají z pojištění vyjmuty. Pokud k úrazu dojde pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek, může pojišťovna plnění omezit nebo úplně vyloučit.
 

Platby na dovolené: Je výhodnější platit kartou? Nebo měnit hotovost?

Limit plnění

 

Je důležité zajímat se o horní limit plnění – to je nejvyšší částka, kterou pojišťovna za vaše ošetření uhradí. Jedná se o milionové částky, protože např. 15denní hospitalizace po mozkové příhodě přijde v USA na 1,5 milionu korun. Horní limit plnění by měl být alespoň 3 miliony, abyste si byli jistí, že v případě jakýchkoliv problémů nebudete mít se svým pojištěním problém.

 

Asistenční služba

 

Od pojišťovny dostanete telefonní číslo, na které se v případě zdravotních problémů obrátíte. Pracovník služby již řeší další kroky za vás. Asistenční služba pracuje 24 hodin denně 365 dní v roce a její pracovníci mluví česky. Pokud byste se rozhodli spolehnout pouze na Evropský průkaz zdravotního pojištění, tuto službu nemáte k dispozici a vše si musíte v zahraničí zařídit sami.
 

 

Další připojištění

 

K cestovnímu pojištění je možné si sjednat ještě další připojištění:

• Úrazové připojištění – kompenzuje trvalé následky nebo úmrtí následkem úrazu a také denní odškodné po dobu léčení úrazu. Pokud máte úrazové pojištění sjednané v ČR, není nutné si ho sjednávat znovu, platí totiž celosvětově.

• Připojištění cestovních zavazadelpojišťovna uhradí klientovi škodu vzniklou ztrátou nebo odcizením zavazadla. Častá je spoluúčast klienta.

• Připojištění odpovědnosti za škodu – úhrada škody, kterou klient způsobí v zahraničí třetí osobě – vztahuje se na škodu hmotnou i na zdraví. Podmínkou plnění je, že škoda byla způsobena neúmyslně.

• Připojištění storna zájezdu – pokud klient ze závažných důvodů (onemocnění, úraz) nemůže odjet na dovolenou, pojišťovna za klienta uhradí velkou část storna zájezdu.

 

Vše o pojištění do ciziny naleznete na FINANČNÍM RÁDCI TN.CZ.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688