TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  22.07.2013 10:34:10

Smutný trend v Česku: Lidé uzavírají životní pojistky a páchají sebevraždy

Irena Máchalová a Milan Káňa pracují v pojišťovně a oba se už setkali s lidmi, kteří chtěli uzavřít životní pojistku a hned spáchat sebevraždu. V jednom případě se to nakonec opravdu stalo. Muž zemřel jen deset dní po podepsání smlouvy na milion korun.

"K úmrtí mělo dojít při dopravní nehodě, ale při následném prošetřování jsme zjistili, že ten poškozený neutrpěl žádná zranění. Odešel od nehody a poté se bohužel oběsil," řekl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Jeho smrt byla navíc naprosto zbytečná. Peníze by totiž rodina dostala od této pojišťovny jen v případě, že by se zabil nejdřív pět let po uzavření smlouvy.

Podobnou zkušenost má i Irena Máchalová, pracovnice klientského centra Alianz. "Přišel klient a ptal se na životní pojištění. Hned jeho další dotaz byl, za jak dlouho plníme v případě, že by uvažoval o sebevraždě. Když jsem mu řekla, že se taková věc plní až po dvou letech, tak zklamaně odešel s tím, že je to příliš dlouho," dodala Máchalová.
 

A tyto případy nejsou zdaleka ojedinělé. Pojišťovny každoročně řeší desítky případů, kdy sebevraždu spáchají lidé s životní pojistkou. Peníze pak ale rodině ve většině případů nemohou vyplatit. "My máme v rámci životního pojištění dvouletou čekací lhůtu. To znamená, pokud si člověk sjedná pojistku, dva roky od sjednání té smlouvy se mu neplatí pojistné plnění," vysvětlila vedoucí úseku likvidace životního pojištění Alianz Hana Páleníková.

Pokud tak někdo prokazatelně spáchá sebevraždu během čekací lhůty, nárok na vyplacení peněz z pojistky automaticky zaniká. Lhůta může být navíc až pětiletá. I tak jsou sebevraždy podle pojišťoven paradoxně jedním z nejčastějších důvodů vyplácení životních pojistek.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688